Het ‘echte’ Andalusië vind je tussen agaves en citroenen
Het tweede boek van Ingrid Vermulst, ‘Tussen agaves en citroenen’, neemt je – vaak in sneltreinvaart – mee op een rondreis door Zuid-Spanje. Dat wil zeggen door het ‘Echte Andalusië’.
Niet alleen de gepolijste versie van Malaga of de glamour van Marbella komen aan bod. Want Andalusië is zoveel meer dan de Costa del Sol. Ja, deze regio heeft fantastische stranden, zon en zee, imposante bergen, goddelijk licht, de lekkerste vijgen en Malaga dulce.
Maar Andalusië heeft ook een op stukken spuuglelijke Costa Tropical, waarbij een groot deel van de kust door plastic kassen bedekt is.
Costa del Sol+ zoveel meer
Het trieste verval van het Spaanse binnenland, de Caminito del Rey, het (gebrek aan) dierenwelzijn, armoede, de oprukkende woestijn in Almeria, Úbeda en Baeza worden beschreven.
Andalusië in vogelvlucht
Koninklijk Sevilla, het majestueuze Granada, de skipistes van de Sierra Nevada, Cazorla, het natuurpark Doñana, Huelva, de Medina Azahara in Cordoba, het wonderschone Zuheros in Cordoba, Cadiz, El Rocío, Jerez de la Frontera, de rots van Gibraltar, Marbella, La Linea, Barbate, Tarifa, passeren in hoog tempo de revue.
Ingrid reist in duizelingwekkende vaart door de hele regio, dat qua oppervlakte twee keer zo groot als Nederland. Er is dus ook heel veel Andalusië wat niet aan bod komt. Dat geeft niet, want het boek beoogt geen reisgids te zijn.
Onderweg merkt Ingrid dat reistijden vaak oplopen als je door de bergen probeert de navigeren. Toch vindt ze o tijd om scherp te observeren en achtergrondverhalen te verweven in het verslag, zoals de arts Norman Benthune en zijn rol in de mars van de dood van Malaga naar Almería in de burgeroorlog.
‘Tussen agaves en citroenen’ is een reisverhaal gelardeerd met wetenswaardigheden over de streek, Spanje en de Spanjaarden afgewisseld met belevenissen in Ingrids ’thuis’ in Spanje.
Medina Azahara Cordoba
Details ….
De schrijfster heeft oog voor detail. De typerende oude mannetjes op de bankjes in het centrum van de witte dorpjes. Het geblakerde land, de cactussen, je ziet ze zo voor je. Het tempo van zowel de reis als het boek is adembenemend hoog. Toch leest het gemakkelijk weg. Omdat Ingrid mooie zinnen maakt:
“Tien uur, de nacht is zachtjes binnen gesloft en neemt in zijn kielzog duizenden dansende muggen mee. … Ik ga mijn tanden poetsen en slapen in de nacht, want daarvoor is hij gekomen.”
Maar net als in haar vorige boek, ‘roze bikini’, is er wat mij betreft soms sprake van teveel ‘informatie’. De stukken over menselijke ontlasting voegen wat mij betreft niets toe aan het verhaal. Daar heb ik maar een beetje Chinees overheen gelezen.
Af en toe wordt er voorkennis verwacht, die zelfs iemand zoals ik, na tien jaar in Andalusië gewoond te hebben, niet paraat heeft. Zoals op blz. 51 waar een ‘refugio‘ ineens zonder verdere toelichting uit de lucht komt vallen. Google biedt zoals zo vaak hulp, maar toch iets wat de redactie had moeten oppikken. Zeker omdat het over een interessant stukje geschiedenis, de burgeroorlog, gaat.
Net als op blz. 63, waar de redacteur even niet oplette. Het woord landschap komt drie keer in twee zinnen voor. Op blz. 64 staat het woord ‘dorp’ zes keer in een paragraaf. Lelijk. Dat is iets, weet ik uit ervaring, waar je als schrijver overheen leest, maar waar een schone taak voor de redactie ligt.
Conclusie ’tussen agave en citroenen’
Het geeft niet, het zijn details in een mooi boek over een prachtig stuk Spanje voor iedereen met meer dan een gemiddelde interesse in Andalusië. En voor de Spanje-kenner is het een feest van herkenning. Zoals de Spanjaarden die geen rotondes kunnen rijden, de wc’s in horeca-gelegenheden die niet op slot kunnen. De alledaagse traagheid van het mediterrane leven, die in scherpe tegenstelling staat tot de vaart van het boek.
Lezen dus!
Bio auteur
Ingrid Vermulst (1968) woont inmiddels bijna fulltime in Spanje waar ze schrijft en bezig is met haar andere passie: keramiek. Eerder schreef ze ‘Roze bikini’ over haar borstkanker en solo motorreis naar Andalusië.
Meer Spanje
In Spanje schijnt altijd de zon
‘In Spanje schijnt altijd de zon’ is de titel van de autobiografie van Brenda van Es. Zij vertrekt in 2013 samen met haar man Albert naar Granada, in het zuiden Spanje, om een nieuw leven op te bouwen. Albert wil zich gaan bezighouden met het organiseren...
Slapen onder de sterren
Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze verstoppen zich in het zicht van de vele toeristen die Malaga aandoen; onder de bomen van Plaza de la Merced, achter de puinhopen van Baños del Carmen, in de krochten van het vliegveld of onder een van de vele bruggen over de...
Spaanse les in Malaga
Superbonito, een mooi woord vind ik het. Ik proef het in mijn mond, laten het even over de tong rollen. Het beklijft, een van de vele woorden die me zal bijblijven van de Spaanse les. De klassen zijn een bonte afspiegeling van de mondiale samenleving. Het...
Tweedeling in de Spaanse gezondheidszorg
Gezondheidszorg in Spanje Het gebouw is zo te zien sinds het Franco tijdperk niet meer onderhouden. Tochtige gangen, afbladerende verf en muren die volhangen met handgeschreven aanwijzingen (defect!) illustreren de bedenkelijke staat van dit ziekenhuis. Dat het gebouw...
Malaga ongecensureerd op Plaza de la Merced
Aan de Plaza de la Merced in het centrum van Malaga staat het geboortehuis van Pablo Picasso. Hier zie je duiven, zwervers, monumenten en terrasjes
Het ‘Echte’ Spanje volgens Merijn de Waal
Ik ben er heilig van overtuigd dat Spanje het sterkste land ter wereld is. Het probeert zichzelf al eeuwen kapot te maken en nog is het hier niet in geslaagd. De toon wordt meteen gezet in de proloog middels deze quote van Otto van Bismarck. Althans dat lijkt zo in...
Homo & happy in Malaga
Hoe is het voor een homoseksueel stel in Spanje te wonen? Maakt het verschil uit waar in Spanje je woont? Hoe zit het met de Spaanse politiek? Ik vroeg het aan ervaringsdeskundigen Frens Witte en Jeroen Schless.
Ik vertrek uit Spanje
Emigreren, wonen, werken in Spanje. Hoe moeilijk is dat? Hoe doen andere mensen dat? Succes en vooral falen hoe vaak gebeurd dat?