Stedentrip Sevilla

Sommige Spaanse steden zoals Barcelona en Malaga veroveren meteen mijn hart. Andere, zoals Sevilla, hebben een tweede kans nodig. Ik bezocht de stad vijf jaar geleden voor het eerst. Dat was in de herfst, midden in het toeristisch hoogseizoen. Het was moeilijk om achter de drommen dagjesmensen de architectonische pareltjes van de stad te kunnen zien.

Ik verliet de hoofdstad van Andalusië met als meest opzienbarende herinnering een ontmoeting met de ‘lazy beggars’. Twee mannen – die voor de vakgroep bedelaars – op een ongebruikelijke manier aan de kost komen.

Bezienswaardigheden Sevilla

Afijn, nu jaren later, eind december, krijgt Sevilla een nieuwe kans van me. Natuurlijk, een stad met zoveel bezienswaardigheden zal nooit toeristenvrij zijn. Tijdens ons bezoek zien we groepjes Aziaten en een handvol Europese vakantiegangers. Voor de rest is Sevilla eind December weer een stad voor de Sevillanos. Dat vind ik wel zo prettig, vooral omdat de bezienswaardigheden zo beter tot hun recht komen, die echt sensationeel mooi zijn.

1. Metropol Parasol

Een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de stad is opmerkelijk genoeg de Metropol Parasol, ook wel ‘Las Setas’, de paddenstoelen genoemd. Dit modern bouwwerk staat in een stad die de gouden eeuw beleefde ten tijde van de katholieke koningen, de ‘Reyes Católicos‘ Isabel en Ferdinand.

Het gebouw dat in 2011 opengesteld werd voor het publiek claimt de status van grootste houten constructie ter wereld. Het staat op de Plaza de la Encarnación en is gemaakt naar een ontwerp van de Duitse architect Jürgen Mayer.

Tijdens feestdagen vinden hier sound- en lightshows plaats. Het dakterras alleen al is spectaculair voor liefhebbers van lijnen en rondingen. Het is even zoeken naar de ingang. De entree naar het terras ligt verscholen onder een roltrap. De toegang kost drie euro. Bezoekuren zijn vanaf half tien ’s ochtends tot middernacht.

2. Plaza de España

Een andere relatieve nieuwkomer is de Plaza de España, een plein gebouwd voor de Ibero-America Expositie van 1929. De tentoonstelling werd in Sevilla gehouden om de banden tussen gastheer Spanje, buurland Portugal en hun voormalige koloniën te verbeteren. Elk land heeft zijn eigen paviljoen. Het plein is versierd met geglazuurde tegels, elk kleine kunstwerkjes op zich.

De Plaza de España ligt een stuk uit het centrum en is gratis toegankelijk. Het is geopend voor het publiek vanaf acht uur ’s ochtends tot middernacht. Je kunt er bootje varen op de grachten, of met paard en wagen rondrijden of gewoon genieten van de architectuur en de muzikanten.

3. Giralda toren in Sevilla

De Giralda is een van de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla. De toren begon zijn leven als minaret (toren van een moskee) aan het eind van de twaalfde eeuw. Na de herovering van Sevilla op de Moren door de christenen, werd een groot deel van de moskee verwoest door een grote aardbeving. Slechts twee delen van de oorspronkelijke structuur overleefden, de Patio de los Naranjos (een binnenplaats) en de minaret. De rest van het gebouw werd vervangen door een gotische kathedraal. De minaret werd getransformeerd tot klokkentoren.

De Giralda toren in Sevilla

De toren ligt aan de Plaza Virgen de los Reyes en kan bezocht worden voor acht euro! Als je lange rijen wilt vermijden, koop dan je ticket van tevoren online.

Klik hier om je ticket voor de Giralda en kathedraal entree en rondleiding aan te schaffen.

Of je kunt de toren gewoon van buitenaf gratis bekijken.

Koop je tickets voor Sevilla online

De belangrijkste bezienswaardigheden hebben gewoonlijk lange rijen voor de kaartverkoop. Vermijd lange rijen en koop je entreetickets vooraf online.

4. Het graf van Christoffer Columbus

Als geboren en getogen katholiek meisje van een Italiaanse moeder heb ik al meer kerken van binnen en buiten gezien dan me lief is. Ik kan dan ook moeilijk enthousiast worden over deze kathedraal. Toch is het een bezoek waard alleen al omdat het praalgraf van de ontdekkingsreiziger Columbus hier staat.

5. Het Koninklijk Paleis, Real Alcazar

Het Koninklijk paleis, de Real Alcazar, is een spectaculair complex van tuinen, patio’s en gebouwen in Mudéjar stijl.  Het hart van het complex is het Paleis van Koning Pedro I, die zijn residentie in 1364 bouwde op de plek van een Moors paleis. De bovenste verdieping van het gebouw wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie.

De entree ligt aan de Patio de Banderas. Een toegangsbiljet kost € 9.50. Dit is een van de meeste bezochte bezienswaardigheden van de stad. Zorg dat je ’s morgens als eerste binnen bent om redelijk ongestoord te kunnen genieten van al dat moois. Na elf uur stroomt het vol met busladingen toeristen.

Koop daarom vooraf je entreeticket Koninklijk Paleis online, zo vermijd je een lange rij bij de kaartverkoop.

Praktische tips

Overnachten

Sevilla heeft keuze uit honderden mogelijkheden om te overnachten, kijk hier voor de verschillende opties: van budgethotels tot luxe accommodatie.

Hotels in centrum Sevilla

Wij sliepen in het oude centrum (Santa Cruz) van de stad. Dat is prettig omdat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand zijn. Vooral ’s avonds is het gezellig in de stad met de vele cafés en restaurants.

Hotel Alfonso VIII *****

Als je over een goed gevulde portemonnee beschikt dan is het vijf sterren hotel Alfonso VIII een fantastische plek om te overnachten. Het hotel ligt naast het Real Alcazares, het koninklijke paleis. Het beschikt over een buitenzwembad, een fitnessruimte en een karakteristieke binnentuin met een fontein.

Hotel Sevilla 5 star

Het hotel bevindt zich aan de rand van de historische wijk Santa Cruz, op 300 meter van de kathedraal van Sevilla en de Giralda. De Torre del Oro en de oevers van de rivier de Guadalquivir liggen op slechts 100 meter afstand en je kunt je auto bij het hotel parkeren.

Om beschikbaarheid en prijzen te bekijken, klik hier.

Bereikbaar Sevilla met de auto

Het nadeel of voordeel, het is maar hoe je het bekijkt, van het overnachten in het centrum is dat het niet mogelijk is om er met de auto te komen. Aan de rand van het centrum zijn verschillende overdekte parkeerplaatsen, die meestal plaats hebben. Let wel op feest- en weekenddagen kunnen deze vol zijn.

Als je nog naar andere plekken in Andalusië wilt (Malaga bijvoorbeeld), overweeg dan een auto te huren.  Kijk op deze site, waar je prijzen van verschillende van de belangrijkste autoverhuuraanbieders kunt vergelijken.

Sevilla met de fiets

In het oude centrum is alles beloopbaar. Wil je liever fietsen dat kan ook. De stad heeft 170 kilometer fietspad met 250 openbare fietsstations. De fietsen kunnen 24 uur per dag gehuurd worden. Een efficiënte manier om de stad te bekijken is via een fietstoer met gids.

Vermijd het hoogseizoen in Sevilla

Ook volgens mijn van oorsprong Sevillaanse buurvrouw is de stad vooral leuk buiten het hoogseizoen. Dat betekent dus niet tijdens Semana Santa, de Feria, feestdagen en weekenden. Ook de herfst en lente zijn hoogtijdagen voor vakantiegangers.

Het weer in Sevilla

In de zomer is het bloedheet in de stad. In de winter kan er een koude wind staan. Het beste tijdstip als het gaat om het klimaat om de stad te bezoeken is de herfst of de lente, maar dan deel je de stad dus met tienduizenden andere toeristen.

_________________________________

error:

Pin It on Pinterest

Share This