Verspreiding Lynx in Spanje
Vandaag gaan we op zoek naar de Iberische lynx, een van de meeste bedreigde diersoorten ter wereld. Zou het echt mogelijk zijn om dit beest in zijn natuurlijke omgeving zien?
Het uitstapje begint meteen veelbelovend. Dicht bij de entree van het park hangt een verborgen camera onder een struik. José Luis, de gids haalt een laptop uit zijn auto om ons foto’s te laten zien die hiermee genomen zijn. Twee dagen geleden is de lynx hier nog langs gekomen.
Binnen enkele meters zien we (volgens de gids) ontlasting van het beest. Ik geloof hem en zet de uitwerpselen op de foto. Een honderdtal meters verder staan katachtige pootafdrukken in het zand.
De lynx in Parque Natural Sierra de Andújar
We volgen het spoor van het zeldzame roofdier. Op het moment zijn er nog maar 300 lynxen in leven, verspreid over twee populaties. Waarvan een in het Nationaal park Doñana en de andere met 200 exemplaren hier in het Parque Natural Sierra de Andújar (73.976 ha) in het noordoosten van de provincie Jaén.
In 2005 zouden er zelfs nog minder dan 100 exemplaren in het wild geleefd hebben. Dankzij o.a. herintroductie in de natuur van in gevangenschap opgegroeide exemplaren is de populatie sindsdien verdrievoudigd. Nog steeds is het dier ernstig met uitsterven bedreigd en staat daarom op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature. Zijn belangrijkste prooi is het konijn en ook daar gaat het niet goed mee. Het konijnenbestand is in Spanje de laatste decennia gedecimeerd door ziektes als myxomatose en het Viraal Hemorragisch Syndroom.
Ecotoerisme in Jaén
Een geluk bij een ongeluk is dat een ongelofelijke 95% van het natuurpark in handen is van kapitaalkrachtige grootgrondbezitters. Omdat bijna al het land omheind is kunnen toeristen er alleen in met toestemming van de beheerders. De grond heeft een te hoog zuurgehalte voor landbouw en het bouwen van huizen is niet toegestaan. De wilde dieren hebben over het algemeen dus weinig last van de mens. Tenminste als je de jacht niet meetelt.
Jacht in Spanje
Voor een kleine €10.000 koop je een weekeind schietvermaak in het park; een wild zwijn of patrijs voor op het bord en het hoofd van Bambi als trofee aan de muur. Schieten op de lynx mag niet, gelukkig.
Maar dat is ook niet zo gemakkelijk want het beestje laat zich niet zomaar zien. Hij is redelijk klein met een schouderhoogte van ongeveer 70 cm. Het dier leeft solitair. De grootste kans om het beestje te spotten is tijdens de paartijd van januari tot maart als ze op zoek gaan naar een maatje.
Vogelparadijs voor de natuurliefhebbers
Het park is een vogelparadijs: de groene specht, de zeldzame zwarte ooievaar, de steenarend, de ijsvogel, de keizerarend en de steenarend zijn redelijk eenvoudig in het vizier te krijgen.
Om het natuurliefhebbers nog gemakkelijker te maken wilde dieren te zien is in het park een schuilplaats gemaakt. Een soort hut die is uitgerust met een comfortabele stoel en doorkijkspiegels op verschillende hoogtes, die naar gelieve open of dicht kunnen. Om volledig op je gemak de lynx op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen hoef je alleen nog maar mee te brengen: fototoestel, een drankje en vooral veel tijd en laat dat laatste ons nu juist ontbreken.
Vandaag is helaas het enige viervoetige ‘leven’ wat we door de ramen zien onze medereizigers. Het spoor van de lynx loopt dood.
_____________________________________________________________
- Deze blogtrip werd georganiseerd door Andalusian Wilderness een vereniging van bedrijven in ecotoerisme in Andalusië.
- De gids tijdens deze trip was José Luis Balesto van Sierra Trek. Dit uitstapje duurde maar een paar uur, te weinig om de lynx te spotten. Je zult er wel een paar dagen voor uit moeten trekken. De foto’s van de lynx zijn door hem gemaakt.
Meer natuur
De mooiste stranden van Zuid-Italië
Zuid-Italië staat bekend om zijn adembenemende kustlijnen en idyllische stranden met koperkleurig of goudkleurig zand, andere zijn bedekt met lavarotsen. Er zijn kiezelstranden, idyllische baaitjes en plekken met ruige rotswanden.
Is de luipaard het best bewaarde geheim van Rajasthan?
De luipaard in Rajasthan is een bedreigde diersoort, in het gebied rond het Jawai reservoir leven nog vijftig exemplaren. Tijdens een safari kun je het dier in het echt zien.
Is een roofvogel nog steeds majestueus in een kooi?
Roofvogels, zoals uilen, adelaars, haviken en buizerds kun je bewonderen bij de raptor foundation in Engeland.
De wolf komt eraan
De grijze wolf is weer terug in West-Europa. We zoeken de sporen van de wolf met Biosphere Expeditions in de Duitse bossen.
Caminito del Rey, sensationeel ongevaarlijk
Het sensationele Caminito del Rey, oftewel het Koningspad ligt in de provincie Malaga, in het zuiden van Malaga. Het pad is spectaculair, maar volkomen veilig. Mensen met hoogtevrees kunnen het beter mijden.