Abu Dhabi, Emiraten

Woestijn in Abu Dhabi, Emiraten

Met de persoonlijke hygiëne van de chauffeur is op het oog niets mis en ook wij de passagiers zijn redelijk okselfris. De binnenkant van de auto lijkt schoner dan schoon. Dus waarom het nodig is om de taxi onder te dompelen in een geur die het midden houdt tussen een insectenverdelgingsmiddel en wc-verfrisser is me een raadsel.

Het luchtje slaat binnen enkele minuten op de luchtwegen. Dan maar een raam open. Mahmoud, de chauffeur vindt het niet leuk dat de droge woestijnlucht zijn supergekoelde wagen binnenwaait. We vragen wat het is, de reuk die hij duidelijk als aangenamer beschouwt dan wij.

“Appels”, antwoordt hij met enige trots. Dat moet dan wel een exotische variant zijn want zo ruiken de Golden Delicious in de Nederlandse super gelukkig niet. Een Pakistaans ras waarschijnlijk, het geboorteland van Mahmoud.

Olie-industrie

Hij is een van de vele gastarbeiders in dit land. Net zoals het kindermeisje dat uit de Filippijnen komt en de uit India afkomstige tuinman; zijn landgenoten zijn bouwvakker of ober. De rijkere immigranten zijn over het algemeen westerse expats, deze zijn van beroep diskjockey; hotelmanager; docent aan een internationale school of ze werken in de olie-industrie.

Het land is behalve van geïmporteerde arbeid ook grotendeels afhankelijk van de invoer van goederen. Abu Dhabi* heeft zelf weinig: het droge woestijnklimaat beperkt de mogelijkheden van landbouw, industrie is er niet behalve die van de olie, die is er genoeg. Het zand van de Rub’ al Khali, een van de grootste woestijnen ter wereld, bedekt gigantische schatkamers gevuld met het zwarte goud. De oliestaat is een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het bezit bijna tien procent van de wereldwijde oliereserves.

Toerisme

Hoewel er resten zijn gevonden van een beschaving daterend uit 3000 jaar B.C was er tot midden vorige eeuw weinig wat op de tegenwoordige stad zou duiden. In 1960 woonden er slechts 25.000 mensen in dit land, vijftig jaar later is het inwonertal vijfenzestig keer zo hoog.

In navolging van het buurland Dubai wil de overheid het toerisme stimuleren om de economie te diversificeren. Met het verdiende oliegeld is hier in een paar decennia een pretpark voor gefortuneerde volwassenen uit de grond gestampt.

Bezienswaardigheden

Anno 2013 is de hoofdstad een surrealistische medina met wolkenkrabbende glaspaleizen omringd door zee en zand waar in de betere hotels goudautomaten staan. Jawel, het bestaat echt! Een woestijnsafari naar de oasis van Lima is het ideale uitstapje voor de vijfsterren avonturier. Hier kan hij ervaren hoe de hitte zijn laatste restje werkstress laat verdampen bij voorkeur bij het zwembad of in de airconditioned spa van het Qasr Al Sarab resort.

Anantara Qasr al Sarab Desert Resort 5-sterren

Anantara Qasr al Sarab Desert Resort 5-sterren

Ook aan het gezin is gedacht want ‘family quality time’ koop je bij de racebaan volgens de website van het Yas Marina Circuit. De kunstliefhebber komt binnen een paar jaar aan zijn trekken in het Louvre van Abu Dhabi dat vanaf 2015 te bezichtigen zal zijn of anders het Guggenheim museum op het Saadiyat eiland.

De plek waar het nog het meest voelt als het Midden-Oosten is de Sheikh Zayed moskee met werelds grootste tapijt. Deze gigantische witte suikertaart biedt plaats aan 41.000 gelovigen.

Puur natuur

Het allermooist in dit land is toch de natuur. Hier kleurt de Perzische Golf het water turquoise. Reuze zeeschildpadden komen aan land om hun eieren te leggen. In de vroege ochtend zwemmen dolfijnen vlak voor de kust.

De zon schildert overdag het woestijnzand rood, de maan geeft op haar beurt de aardbodem een gouden glans. Dit is een plek waar moeder natuur geen opsmuk nodig heeft om met haar schoonheid te kunnen pronken.

Budget toerisme

De iets minder welgestelde toerist kan gratis van al dat natuurschoon genieten nadat hij met een goedkope vlucht via Dubai ingevlogen is. Om de maag te vullen koopt hij een broodje shoarma op straat dat kost vier dirham (80 cent).

Aangezien de kok hoogstwaarschijnlijk een Pakistani zal zijn is de kans groot dat het broodje meer naar Tandoori dan naar een Arabische vleesschotel smaakt, maar het is wel gegarandeerd appelvrij.

____________________________________________

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven staten, te weten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Waarvan de eerste veruit de grootste is en tevens de hoofdstad van het land.

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This