De Scherenkust van Stockholm

In het gebied rond de Baltische zee lijken de zomerdagen eindeloos lang en de hemel onbegrensd. De scherenkust van Stockholm omvat in een straal van tachtig kilometer maar liefst 24.000 eilanden van Öregrund in het noorden tot Landsort in het zuiden. Het klimaat is in de zomer verrassend aangenaam, met zonnige dagen en temperaturen rond de 20º Celcius.

Beboste eilanden, rotsachtige kliffen en zandstranden wisselen elkaar af. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is de archipel in de Botnische golf een ideale bestemming voor een weekje waterpret, terwijl in de koude wintermaanden je vanaf de Zweedse hoofdstad naar verschillende eilanden kunt schaatsen.

Sandhamn, Blidö en Utö zijn een aantal van de grotere eilanden, hier vind je hotels, restaurants en winkels. Ideaal om te tanken, proviand in te slaan en de nacht weg te feesten, als dat tenminste je ding is.

Puur natuur in Zweden

Maar eigenlijk wil je de medemens zoveel mogelijk vermijden, want de meeste eilanden zijn juist zo mooi omdat ze klein en onbewoond zijn, soms bestaat ze uit niet meer dan een paar kale rotsen. Met een kajak, een zeilboot of een motorjacht ben je binnen mum van tijd ver van de bewoonde wereld verwijderd.

Als je zin hebt om in je blootje in het water te springen (koud!), dan is dat oké, in de eerste plaats omdat waarschijnlijk niemand je ziet, maar vooral ook omdat dit gebruikelijk is in Zweden.

Beesten hebben hier nog vrij spel. Marters, zeearenden, aalscholvers, hagedissen, zeehonden en maar liefst drie soorten slangen doen wat de natuur hun ingeeft. De enige vrijheidsbeperking die ze kennen, wordt gevormd door de afmeting van hun eiland.

Af en toe wordt de rust in het dierenrijk ruw verstoord, door de mens. Want net als in Finland, geldt in Zweden het allemansrecht.

Het allemansrecht

Zowel de Zweed als de toerist mag vrijelijk gebruik maken van al het moois dat de natuur biedt, inclusief dat wat in particuliere handen is. Dat betekent dat er geen vergunning nodig is voor de meeste activiteiten in de buitenlucht, noch dat er geld gevraagd mag worden voor:

 • Het verzamelen en plukken van bosvruchten, paddenstoelen en bloemen, zolang dit geen beschermde soorten zijn;
 • Het tijdelijk opzetten van een tent zolang deze op redelijke afstand van huizen en akkerland staat;
 • Vissen (met een hengel);
 • Lopen, skiën, fietsen, schaatsen of bootje varen op Zweeds gebied.

Je mag dus praktisch overal je tentje opzetten, een vuurtje stoken om daarop je zelf gevangen vis te barbecuen. Ideaal in een land dat anders onbetaalbaar lijkt.

Praktische informatie

Juist omdat de natuur hier nog vrij spel heeft, is het oppassen voor tekenbeten, slangen en muggen:

 • Insecten kunnen irritant zijn en behoorlijke bulten veroorzaken, maar zijn verder ongevaarlijk.
 • Tekenbeten kunnen de ziekte van Lyme en andere infecties veroorzaken, zoals tekenencefalitis (TBE),  dit is is een hersen(vlies)ontsteking. Controleer daarom iedere avond je huid (en die van je kinderen) op teken. Lees hier wat en hoe te handelen.
 • Het is onwaarschijnlijk dat je door een slang gebeten worden. Een beet van een Zweedse adder is giftig, maar meestal niet dodelijk.

Zon en water

 • Door de reflectie van de zon op het water verbrand je sneller dan normaal. Bescherm je huid door het gebruik van zonnebrandcrème en draag een hoed of een muts tegen verbranding.
 • Als je veel op het water zit, zorg voor een donkere zonnebril tegen de reflectie.
 • Neem lippenbalsem mee, want de combinatie van zon, wind en water droogt je lippen uit.

Geldzaken

 • Alles in Zweden is duur, zelfs voedingsmiddelen kosten veel meer dan in Nederland of België. Alcoholische dranken zijn extreem duur, in de horeca betaal je zes euro voor een biertje (bron). Geïmporteerd fruit en groentes hebben ook een hoog prijskaartje, hoewel ze evengoed nergens naar smaken. Lokaal seizoensfruit, met name bessen, daarentegen zijn heerlijk.
 • Zweden is bijna een cashless samenleving. De pinpas wordt ook voor kleine aankopen, zoals een kopje koffie geaccepteerd. Op sommige plaatsen is het zelfs niet mogelijk om contant te betalen.

Weer

 • In de korte zomer is het vaak mooi weer, maar net als in Nederland regent het regelmatig en op de eilanden kan het behoorlijk waaien.
 • In de archipel is het vaak net iets mooier weer dan op het Zweedse vasteland.

Vervoer

Internet

Het internet in de Stockholm regio is zeer goed, zelfs binnen de archipel heb je op de meeste plekken 4G bereik.

Overnachten

Je kunt in het wild slapen, op je boot, in een tentje of als je liever in een hotel, jeugdherberg, vakantiehuis of B&B slaapt, klik hier voor de verschillenden overnachtingsmogelijkheden in de archipel.

Vluchten naar Stockholm

Je kunt vanuit Nederland of België direct op diverse bestemmingen in Zweden vliegen. Vanaf Schiphol vlieg je in twee uur naar Stockholm.

Stockholm wordt door drie vliegvelden bediend. Arlanda is het grootste vliegveld, de meeste vluchten gaan hiernaar toe (SAS, KLM, Norwegian Airline vliegen hierop vanaf Schiphol. Transavia vliegt vanuit Eindhoven en SAS vanuit Brussel op Arlanda.

Ryanair vliegt op Stockholm Skavsta. Brussels Airlines vliegt naar Stockholm Bromma.

________________________

 

Met dank aan Helena en Tobias voor de gastvrijheid.

error:

Pin It on Pinterest

Share This