IJslandse wittebroodsweken

IJsland, dat is de ideale bestemming om op wittebroodsweken te gaan in de lente.  Walvissenspotten, toeren op een sneeuwscooter, een geiser zien uitbarsten. Eindeloze nachten en lekker koud. Zodat je des te meer reden hebt om tegen je lief aan te kruipen. Deze sprookjesachtige wereld van ijs en lava heb je dan voor een groot gedeelte voor jezelf. Op dit eiland aan de rand van de poolcirkel wonen slechts een handjevol mensen, waarvan het grootste gedeelte in de hoofdstad Reykjavik

Witte nachten in de IJslandse zomer

Het is al laat als we in ons hotel aankomen, of beter gezegd, het is mei en bijna middernacht. De klok in onze kamer staat op vijf voor twaalf. Buiten is het nog licht, de zon staat op het punt om de horizon te kussen. Deze eerste ‘witte nacht’ is vol van beloften en morgen begint onze rondreis met een huurauto door IJsland dan echt.

Reykjavík, de hoofstad van IJsland

Onze eerste stop is Reykjaví­k. De kleurrijke hoofdstad van IJsland is relatief klein met slechts 123.300 inwoners. Eerlijk gezegd is er niet zo veel te zien in deze stad. Toch is het een prima plek om onze reis te beginnen al is het maar omdat het een paradijs is voor fijnproevers. Reykjavik heeft tal van restaurants die gespecialiseerd zijn in vis, niet vreemd natuurlijk voor een land dat omringd is door de Atlantische Oceaan.

Het is tevens een goed startpunt voor excursies, zoals een trip met een snowmobile of een walvissentoer. En natuurlijk is er de ‘Blue Lagoon’.

Blue Lagoon

Wat de toren van Pisa is voor Italië is de ‘Blue Lagoon’ voor IJsland. Dit artificiële meer van lavasteen, gevuld met lichtblauw water (vandaar de naam) is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.

Het is een geothermische spa, rijk aan mineralen; de watertemperatuur van de lagune is ongeveer 39° C. We laten deze kunstmatige schoonheid aan ons voorbij gaan, want onze tijd in IJsland is maar kort en we willen nog zoveel andere bezienswaardigheden gaan bekijken, zoals de geisers, die dicht bij de hoofdstad liggen.

Geisers

Geysir is een periodiek spuitende hete bron. Het woord geiser is afgeleid van deze Geysir, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Deze werd voor het eerst in 1647 beschreven en is daarmee een van de best gedocumenteerde geisers ter wereld. 

Een uitbarsting van Geysir is spectaculair en tegelijkertijd angstaanjagend, waarbij tot 70 meter hoogte kokend water de lucht ingeslingerd wordt. Echter, uitbarstingen zijn tegenwoordig zeldzaam. Periodes van sterke activiteit wisselen af met jaren dat deze geiser stil valt.

Een andere beroemde geiser in dit gebied is Strokkur; deze ligt op 100 meter van zijn soortgenoot. De Strokkur is meer betrouwbaar en barst eens in de tien minuten uit, tot hoogtes van 40 meter.

In datzelfde geothermische gebied, naast de rivier HvÍ­tá, vind je ook imposante watervallen, zoals Gullfoss.

De mooiste watervallen

Het eiland is bezaaid met watervallen, groot en klein. Ook als je niet speciaal op zoek gaat, zul je onderweg veel van deze natuurwonderen zien. Sommige van de kleinere zijn prachtig, maar de grotere zijn door hun omvang spectaculairder. Dit is mijn top drie:

  • Gullfoss is een van de meest indrukwekkende watervallen in IJsland. Als de zon schijnt verschijnen in het stuifwater regenbogen, vandaar de naam Gullfoss, wat gouden waterval betekent.
  • Meer afgelegen, in het noordoosten van het land, ligt Dettifoss. Je moet er een behoorlijk stuk voor rijden, maar dan heb je ook wat. Hij is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed en daarmee de krachtigste waterval in Europa.
  • De derde is de hoefijzervormige Godafoss, deze ligt in het mooie Myvatn gebied, in het noorden. Het blauwe water van het meer van Myvatn vormt een schril contrast met het vulkanische landschap. Het waterrijke gebied is een paradijs voor vogels en met name verschillende soorten eenden.

Snæfellsjökull national park

Tijdens onze rit naar het noorden, maken we een omweg naar het Snæfellsjökull park. Het park ligt in het meest westelijke deel van het schiereiland Snaefellsness. Het is het enige nationale park in IJsland dat van de kust naar de bergtoppen reikt.

Op de 1446 meter hoge bergtop van deze nog steeds actieve vulkaan ligt een gletsjer. De berg is is opgebouwd uit lava, gevormd gedurende uitbarstingen over de afgelopen 800.000 jaar.

Walvissen kijken

In het uiterste noorden van IJsland vind je de stad Húsavík, deze staat bekend als een van de beste locaties ter wereld om walvissen te spotten. Garanties worden niet gegeven, want met wilde beesten weet je het natuurlijk nooit. De walvissen kunnen zich laten zien, of niet. Wij hebben geluk en kunnen een aantal van deze majestueuze dieren in het wild bewonderen.

IJsklimmen

IJsklimmen is de ultieme manier om je in een maanlandschap te wanen. Het gevoel van alleen zijn in een grote, lege wereld van ijs en sneeuw moet magisch zijn. Helaas door gebrek aan tijd, is dit een van de activiteiten die we niet hebben kunnen uitvoeren. Maar ja, er moet iets te wensen overblijven, nietwaar?

Poollicht

Het andere wat ik jammer genoeg gemist heb tijdens deze reis naar IJsland zijn de poollichten. Dit buitenaardse natuurverschijnsel staat hoog op mijn verlanglijstje, maar natuurlijk is onze planning verkeerd. Als je de Poollichten of de ‘Aurora Borealis’ wilt zien, moet je in de eerste plaats geluk hebben én, iets gemakkelijker te plannen, een donkere, heldere nacht. Het ideale tijdstip om de Aurora Borealis te zien is dus in de winter.

Praktische tips

Plan je reis

Een trip naar IJsland is niet goedkoop, de hotels en vluchten zijn al gauw duur en het huren van een auto kan behoorlijk in de papieren lopen. Het weer kan extreem zijn, met winters bijna geen daglicht. Daarom is het belangrijk om tours in IJsland goed te plannen. Lees hier tips voor een 10-daagse reis naar IJsland.

Accommodatie

Hotels en appartementen in IJsland zijn redelijk duur, zeker in het hoogseizoen. Daarom is het verstandig om op tijd te reserveren. Voor beschikbaarheid en prijzen klik hier.

Transport

Openbaar vervoer is beperkt in IJsland, er zijn geen treinen, in de zomer zijn er wel bussen. Er is een ringweg rond het hele eiland. Om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien, is het handig om een huurauto te regelen. Zo bepaal je zelf hoe lang je ergens blijft en wat je gaat zien. Hier vind je prijzen en beschikbaarheid van huurauto’s.

Image credits: Iceland Tourism

Meer Road Trips

Corsica in de herfst: gouden blaadjes en blauwe luchten

Corsica in de herfst: gouden blaadjes en blauwe luchten

**Corsica in de herfst: natuur, cultuur en rust**
Ontdek Corsica, een Frans eiland vol contrasten, in het laagseizoen. Geniet van Dolomietenachtige bergen, turquoise zeeën, middeleeuwse dorpjes en mysterieuze menhirs. Wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken op rustige wandelpaden zoals Cap Corse en Sentier de Campu Rumalu. Verken Bastia’s historische centrum, Napoleon’s geboorteplaats Ajaccio, en het charmante Bonifacio op de kliffen. Met milde temperaturen en weinig toeristen is Corsica in de herfst een paradijs voor avonturiers en rustzoekers.

Lees meer

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest