Amman, de hoofdstad van Jordanië
Bij een bezoek aan Jordanië wordt de hoofdstad Amman vaak overgeslagen ten faveure van ’s lands belangrijkste bezienswaardigheden zoals Petra, Wadi Rum, Jerash en de Dode Zee. Toch is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de Jordaanse hoofdstad voordat je met de andere hordes toeristen op de belangrijkste bezienswaardigheden van het land stort. Want het echte (hoofdstedelijke) Jordanië, zie je in Amman en niet bij de toeristische trekpleisters.
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het Pompeuze Thee-Emporium is een humoristisch reisverslag van een reis per boot, bus en trein naar India, vanuit Engeland door Nederland, Tsjechië, Slowakije, Servië, Bulgarije, Turkije, Cyprus, Jordanië, Saoedi-Arabië en Qatar. Het verslag is geschreven in de vorm van een dagboek.
Bezienswaardigheden Amman
Je hoeft er geen weken voor te plannen. De bezienswaardigheden van Amman heb je binnen een paar dagen gezien. De soeks, de Romeinse citadel, het Umayyad Paleis, de Blauwe Moskee en het Nationaal Museum zijn de belangrijkste.
Als je goed ter been bent en in het centrum verblijft, kun je deze al lopend bezoeken. Lopen in Amman betekent heuvel op, heuvel af.
Hou er rekening mee dat het verkeer ontwijken elke keer een geloofsdaad is. Het trottoir is een soort hindernisbaan: overhangende takken, loszittende stoeptegels, hondendrollen, zwerfvuil, uitgestald koopwaar, snoeren om de e-car op te laden, uitstekende ijzeren stangen, slapende katten, trapjes, geparkeerde auto’s, afgedankt meubilair en diepe kuilen zijn enkele van de hindernissen die je onderweg tegen zult komen. De geur van kardemom en jasmijn mengt zich met uitlaatgassen en de kakofonie van het voorbijrazende verkeer
Soeks
In de verschillende soeks in het centrum zijn juweliers, kledingwinkels en parfumerieën. De kosten voor een flesje ‘Chanel’ van vijftig milliliter is drie dinar, zo’n vier euro. Hier kun je met geduld en een glimlach naar goed Arabisch gebruik proberen af te dingen op de vraagprijs.
Amman citadel en Umayyad paleis
De Romeinse ruïnes staan zoals de meeste Romeinse ruïnes op een toplocatie in het centrum van de stad op een heuvel. Een makelaarsdroom zogezegd. Toch, als projectontwikkelaar denk je wel twee keer na voordat je het zooitje omgevallen zuilen, ingestorte panden en hoofdeloze beelden toevoegt aan je activa als opknappertje.
Hier heb je uitzicht over talloze zandkleurige huisjes als LEGO op elkaar geklikt, verspreid over de heuvels van Amman. De geur van rozemarijn begeleidt het gezang van met elkaar concurrerende muezzins oproepend tot gebed dat uit verschillende hoeken klinkt. Je kunt hier vrij ronddwalen om de Tempel van Hercules, het Umayyad-paleis, de Byzantijnse kerk en de Ayyubid-uitkijktoren te bezichtigen.
Entree is drie dinar per persoon, of inbegrepen in de Jordan Pass.
Romeins theater
Over de weg bij het Romeins theater raast het verkeer non-stop. Een taxichauffeur helpt ons de straat over. De weg oplopen en dan geloven dat Allah het verkeer stopt is het devies. Het bezoek aan het theater is inbegrepen bij de Jordan Pass. Als je geen Jordan Pass hebt en net als wij te gierig om een kaartje te kopen, stel je dan tevreden met het uitzicht over het theater vanaf de poort.
Jordan National Gallery of Fine Arts
De Jordan National Gallery of Fine Arts heeft een mooie collectie moderne kunst door Arabische kunstenaars. De tentoonstelling is verdeeld over twee gebouwen en een tuin. De eerste verdieping is gewijd aan Palestijnse kunstenaars in solidariteit met de Palestijnen. Amman is slechts zestig kilometer van de West Bank en dat merk je op allerlei manieren.
Boven in het museum is een café. Het terras kijkt uit over de blauwe moskee. Vogeltjes fluiten. Een oase van rust midden in de Arabische chaos.
De entree is zeven dinar voor buitenlanders of één voor Jordaniërs.
De blauwe moskee
Koning Abdullah moskee wordt vaak de Blauwe Moskee genoemd vanwege de blauwe tegels op de koepel. Het is vrij nieuw, dus het is geen oud historisch monument. Het heeft een klein Islamitisch museum en een inpandige winkel. Vrouwelijke bezoekers moeten een abaya (zwarte jas) aan. Deze mag je ter plekke lenen.
Duke’s Diwan
De Duke’s Diwan, op Koning Faisal Straat, is het oudste huis in Amman. Het werd gebouwd in 1924 als het eerste postkantoor van Amman, later functioneerde het als ministerie van Financiën en vervolgens als het Haifa Hotel van 1948 tot 1998.
In 2001 werd het gehuurd door Mamdouh Bisharat, een Jordaanse erfgoedbeschermer en zakenman, voor het dubbele van de prijs om te voorkomen dat de eigenaren van het gebouw het zouden neerhalen.
Bisharat veranderde het gebouw in een Diwan, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, denkers en dichters. De kamers van de Diwan, gevuld met antiquiteiten, foto’s en oude meubels, zijn ingericht om bezoekers te laten zien hoe Jordaniërs in de 20e eeuw leefden.
De toegang is gratis, een mevrouw verkoopt er koffie en thee.
Praktische tips Jordanië
Jordan Pass
De Jordan Pass, uitgegeven door Visit Jordan, is het ultieme ticket voor bezoekers van Jordanië. Bovendien is het voordeliger dan een visum kopen bij aankomst op het vliegveld.
- Het geeft pashouders de mogelijkheid om het meeste uit hun reis te halen door de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties te bezoeken en tegelijkertijd tijd, geld en moeite te besparen.
- Probleemloze prepaid toegang tot meer dan 40 attracties in Jordanië.
- Gratis downloadbare digitale brochures over alle toeristische attracties van Jordanië.
- Vrijstelling van visumkosten voor toeristen als je de Jordan Pass voor aankomst in Jordanië koopt en minimaal drie nachten (4 dagen) blijft.
Jordanië visum
Het alternatief is dat je een toeristenvisum bij aankomst op het vliegveld koopt voor 40 JOD (december 2023), wat een maand geldig is. Als je over een landsgrens (Syrië, Saoedi-Arabië) vertrekt dan moet je 10 JOD (december 2023) exit fees betalen.
Overnachten
Wij verbleven in de Lemon Tree Residence, een heerlijke schone, rustige en comfortabele plek in de ambassadewijk van Amman, een gezellig buurtje met restaurants, shisha shops, winkels en cafés. De accommodatie bevindt zich op een kwartier lopen van de Grote Hussein-moskee en 2,5 kilometer van de Romeinse Citadel. Het dakterras biedt uitzicht over de stad.
Cafés en restaurants in het centrum
Restaurant Dali: een informele plek waar je lekker kunt eten uit de internationale keuken. Een pasta met vis voor zes dinar en labneh, rode bietensalade en een tomatenprutje. Samen met vier broden is het genoeg eten voor een uitgehongerde familie.
Thalati restaurant gezellig, met eten uit de traditionele Jordaanse keuken.
Nabteh Fatteh restaurant mooi uitzicht, traditionele inrichting en lekker eten.
Rumi café voor goede koffie en een lekker ontbijtje.
Abdali winkelcentrum
Als je op zoek bent naar Westerse producten, zoals elektronica of kleren dan is het moderne Abdali winkelcentrum een prima plek om te gaan winkelen.
Vervoer in Amman
De bus vanaf het vliegveld naar de stad kost 3 dinar (december 2023).
Taxichauffeurs vragen de hoofdprijs aan toeristen. Wees bereid om hard te onderhandelen als je niet de vraagprijs wilt betalen. Ook als je een prijsafspraak maakt, blijkt dat later een prijs per persoon te zijn en niet voor het hele gezelschap.
Als je Careem en Uber taxi-apps aan het werk kunt krijgen is het gemakkelijker om deze te gebruiken of boek een Airport Transfer zodat je bij aankomst op het vliegveld nog niet druk hoeft te maken over de logistiek.
Lopen is zeker ook een optie. Alleen heeft Amman nogal wat heuvels en zijn de trottoirs niet altijd goed begaanbaar. Het verkeer is chaotisch, dat maakt oversteken op drukke wegen een grote uitdaging. Ga alleen lopen als je goed ter been bent.
Meer Midden-Oosten
De mooiste kameel van Al Hofuf
Al Hofuf, of Al Ahsa, zoals de stad ook wel genoemd wordt, ligt in de grootste oasis van Saoedi-Arabië en in de buurt van werelds grootste conventionele olieveld. Het is te zien dat oliegeld de stad welvaart heeft gebracht.
Doen in Doha, Qatar
In de winter is Doha, in Qatar, een aangename plek voor een week vakantie als je van moderne architectuur houdt of het fijn vindt om uren door de smalle straatjes van de souq te slenteren en niet al te veel opwinding zoekt. Het is schoon, rustig en het heeft lekker weer.
Al Ula in Saoedi-Arabië moet je zien voordat het te laat is
Al Ula is de belangrijkste bezienswaardigheid in Saoedi-Arabië met duizenden jaren oude bouwwerken en een prachtig woestijnlandschap.
Cyprus, springplank naar het Midden-Oosten
Cyprus, een voormalig Britse kroonkolonie, is een eiland in de Middellandse Zee is en was een springplank naar het Midden-Oosten
Egypte, deze 5 activiteiten wil je zeker doen tijdens je vakantie
De top 5 activiteiten voor een onvergetelijke vakantie in Egypte zijn op het water en in het spoor van de farao’s.