Andorra, Grandvalira Wintersport
Ja, is het korte antwoord. Andorra is dé wintersportbestemming voor de verwende skiër.
Immers wat goed genoeg is voor professionele skiërs – want de locatie voor world cup speed skiing finale – is waarschijnlijk ook goed genoeg voor jou. Met 210 kilometer pistes, a-la carte restaurants, hotels op de sneeuw, snowparks, lekker zachte bankjes in de stoeltjeslift, een crèche, langlauf- en kindvriendelijke pistes biedt het Grandvalira skigebied voor elk wat wils.
Skiën in Andorra
De pistes in Andorra bestaan uit zes met elkaar verbonden skigebieden: Pas de la Casa, Grau Roig, Soldeu, El Tarter, Canillo en Encamp. Via met naaldbomen omlijste paadjes ski je van het ene gebied naar het andere. ’s Morgens vroeg als de bomen wakker worden, vang je zo nog een vleugje kerstgeur op. Het skigebied is omringd door de grillige pieken van de Pyreneeën. Een app (MyGrandvalira) laat zien waar je bent, houdt je route bij én vertelt je je maximum snelheid. Dat leidt tot allerlei nieuwe inzichten: ‘Mamma, mamma volgens de app ging ik 84 kilometer per uur.’ En, ‘Nee dat is niet gevaarlijk om zo hard langs afgronden te skiën want er staan vangnetten naast.’ Afijn.
Andorra Skivakantie
Strategisch geplaatste terrasjes vormen een perfecte locatie om van de door je kroost veroorzaakte commotie te bekomen. Met je voetjes gestrekt heb je een goed uitzicht op al dat omringende moois. Champagne en oesters staan op het menu van de à-la-carte restaurants. Wat overigens niet per se beter hoeft te zijn dan ‘junk food’, want de lekkerste hamburger ooit heb ik op een van de pistes van Grandvalira gegeten.
Uiterst aangenaam allemaal, want na 10 seizoenen op de pistes van de Sierra Nevada was ik wel toe aan wat ‘verse sneeuw’. Ik ben de eerste om het toe te geven, inderdaad verwend! Want ook in het skigebied in het zuiden van Spanje is het prettig toeven. Alleen hier is alles een maatje groter. Je hoeft geen twee keer op dezelfde piste te komen tijdens een dagje skiën.
Pistes Grandvalira
De omvang is tegelijkertijd ook een nadeel, want om terug te komen bij je startpunt kost nogal wat tijd. Zeker omdat de knelpunten zitten bij de verbindingsliften tussen de verschillende gebieden. Dat betekent dat je op tijd moet beginnen om terug te skiën. Reken op enkele uren, afhankelijk van je ervaring en kennis van het gebied, om terug te komen.
Als je te laat bent, zit er niets anders op dan de skibus terug te nemen naar je vertrekpunt. Deze gaat om het half uur. Dat zal ook geen groot probleem zijn voor de meeste wintersporters, maar als je zoals ik liever lui dan moe bent, probeer je zoveel mogelijk het sjouwen van ski’s te vermijden.
Wat kost zo’n wintersportvakantie met je gezin?
Een wintersportvakantie is gelukkig ook voor de verwende skiër zonder al te dikke portemonnee betaalbaar.
- Huur een appartement: vanaf 25 euro per persoon per nacht.
- Kook zelf. De prijzen in normale supermarkten zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Ga niet naar de buurtwinkel, want daar betaal je ruim twee keer zoveel.
- Een skipas kost 51 euro per dag. Als je een ‘ski-pas plus’ neemt krijg je korting vanaf de tweede dag. Je hoeft te betalen als je daadwerkelijk op die dag skiet. Dit moet je wel vooraf online regelen.
- Wintersportverzekering kost 2.50 euro per persoon per dag, deze verzekering moet je voor dat je je op de piste begeeft online afsluiten.
- Skihuur (ski’s, schoenen, stokken, helm) afhankelijk van de kwaliteit kost rond de 15 – 30 euro per dag.
- De parkeerplaatsen bij de gondola’s zijn gratis (El Tarter) of kosten een paar euro per dag.
Andorra is geen Europese Unie
Let wel, je mag dan wel met Euro’s betalen, Andorra maakt geen onderdeel uit van de EU. Dat is om verschillende redenen belangrijk:
- De belastingtarieven zijn een stuk lager dan in de EU. Dus ben je gek op drank, sigaretten en andere verslavende middelen, sla hier je slag.
- Om onaangename verrassing te vermijden na de vakantie, raadpleeg de tarieven die je provider hanteert voor roaming in Andorra. Gebruik alleen data roaming als je op Wifi zit en houdt het mobiel bellen beperkt.
- Ook je ziektekostenverzekering is waarschijnlijk niet kostendekkend. Vraag bij je verzekeraar na of je wel volledig verzekerd bent, als je op wintersportvakantie in Andorra gaat.
Andorra La Vella
Andorra la Vella is de hoofdstad van dit dwergstaatje op het kruispunt van Spanje en Frankrijk. De officiële taal is Catalaans, maar met Frans, Spaans en Engels kom je ook al een heel eind. Het is een paradijs voor outdoor enthousiastelingen, maar verder is er niet zo veel te doen. Andorra la Vella heeft enkele aardige oude gebouwen en je kunt er goed shoppen.
Op dagen dat je niet kunt skiën, bezoek Caldea spa, een bijzonder glazen gebouw van 18 verdiepingen in het centrum van de stad.
Praktisch
- Bij sommige gondola’s is de mogelijkheid om je ski’s in een kluis te plaatsen, zodat je de volgende dag niet met je ski’s hoeft te slepen.
- Tussen de verschillende vertrekpunten gaat in de winter een skibus om het half uur.
- Hoewel het niet per se nodig is om een auto te hebben, is het wel handig als je bijvoorbeeld boodschappen wilt doen in een andere plaats.
- Als je met de auto op wintersport gaat, zorg dan dat je sneeuwkettingen meeneemt.
Grandvalira skigebied
- Hoogste punt 2815 meter en laagste punt 1710 meter
- Totaal pistes 210 km: groen 16% 34 km, blauw 38% 79 km, rood 30% 62 km, zwart 16% 35 km
- Liften: gondelas 5, stoeltjesliften 30, sleepliften 22
Pin Andorra