voetjes omhoog-2

Foute schoenen, een veel te zware rugzak, onophoudelijke regen, slangen, beren op de weg, dorst, koud tot op het bot en de weg kwijt. Ik heb het allemaal meegemaakt.

Alleen zijn mijn ervaringen gedoseerd over tientallen bergtochten van maximaal vier overnachtingen met maaltijden in berghutten, over een periode van ruim twintig jaar. Altijd in gezelschap van reisgenoot J. Die niet alleen het verdwalen en de beren op de weg regelt, maar er uiteindelijk ook voor zorgt dat we weer veilig thuis komen.

Het boek Wild van Cheryl Strayed

De Amerikaanse Cheryl Strayed gaat op haar zesentwintigste, zonder noemenswaardige wandelervaring, in haar eentje een groot deel van de Pacific Crest Trail lopen.  Zij doet het the hard way, waarbij ze zelf haar eten, drinken en een tent meezeult. Dat gaat niet anders,  want de route gaat over de kammen van verschillende bergketens in de Verenigde Staten.

Iets buiten de bebouwde kom dus.

Pacific Crest Trail

De Pacific Crest Trail loopt langs de hoogste delen van de Sierra Nevada en de Cascade Range, die zo’n 160 à 240 km ten oosten van de Amerikaanse Stille Oceaankust liggen. Het pad begint in het zuiden in het plaatsje Campo (Californië) op de grens met Mexico. Van daaruit loopt het Pacific Crest Trail noordwaarts langs heuvelruggen en bergketens.

Het pad doorkruist 25 nationale bossen, 7 nationale parken en verschillende beschermde wildernisgebieden. Het pad steekt de staten Oregon en Washington door alvorens z’n noordelijke terminus te bereiken juist over de grens met Canada in het Manning Park in Brits-Columbia. De totale lengte van het pad bedraagt 4286 km. Het hoogteverschil bedraagt ongeveer 4000 m. De hoogste bergpas is de Forester Pass.

Bron Wikipedia

 

Deze jonge vrouw heeft op haar vijfentwintigste al meer meegemaakt dan de meeste mensen in een heel leven. Ze is getrouwd, gescheiden, onderging een abortus, heeft beide ouders verloren en is aan heroïne verslaafd.

Tijdens deze monstertocht probeert ze de rafelranden van haar bestaan te repareren.

Een inspirerend boek?

Over haar ervaringen heeft Cheryl het boek ‘Wild’ geschreven. De reis begint in de Mojave woestijn in Californië en eindigt in de staat Washington.  Haar verhaal is net zo inspirerend als afschrikwekkend. Ik voel de blaren, de angst voor wilde beesten, het verdwalen. Ik ben vies, eenzaam, verdrietig en heb honger terwijl ze me meeneemt op haar trektocht langs de puinhopen van een moeilijke jeugd.

Na het lezen van haar relaas weet ik zeker dat ik dit niet moet willen. Een reis die ik zowel geestelijk als lichamelijk niet zou kunnen opbrengen. De Pacific Crest Trail is een waanzinnige tocht over de toppen van de Amerikaanse bergen waar ik vooral vanuit mijn gemakkelijke stoel van wil genieten.

Appalachian Trail

De Appalachian Trail, die een paar keer in het boek genoemd wordt, lijkt me meer behapbaar voor gewone stervelingen zoals ik. Dit is een langeafstandswandeling van 3500 kilometer door de Appalachen in het oosten van de Verenigde Staten. Op deze route kun je tochten maken waarbij boerderijen en wilderniskampen met elkaar verbonden zijn. Meer geschikt voor softies, zoals ik, dus.

Het boek Wild is in 2012 uitgegeven en in 2014 verfilmd. Ik loop achter, want de film heb ik niet gezien en het boek net pas (in het Engels) uitgelezen. De Engelstalige versie leest als een trein, ik weet niet hoe het zit met de Nederlandse vertaling.

Praktische informatie

  • Travel light want elke gram telt onderweg.
  • Vergelijk vluchten en prijzen via Skyscanner.
  • Als u de Verenigde Staten wilt inreizen door de lucht of over zee en inwoner bent van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, dan bent u verplicht een Electronic System for Travel Authorization  (ESTA reistoestemming) aan te vragen. Nederland en België vallen ook onder het Visa Waiver Program. Voor uw vertrek naar de VS dient uzelf voor uw vertrek aan te melden bij de Amerikaanse regering via dit ESTA-programma, anders kan u de toegang tot de VS worden ontzegd.
  • Schaf het benodigde materiaal op tijd aan, zoals de juiste hiking boots en loop deze ruim van tevoren in.
  • Zorg dat je alle spullen voor het kamperen voor je vertrek in huis hebt.
  • Oefen met het opzetten van de tent in de regen, sneeuw en de hitte.

 


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest