Sofia, de hoofdstad van Bulgarije
Bulgarije is als sinds 2007 lid van de Europese familie. Het ligt slechts tweeduizend kilometer verwijderd van Nederland.Toch weet ik zo goed als niets van dit land met ruim zes miljoen inwoners, waarvan er meer dan een miljoen in de hoofdstad Sofia wonen.
Dat de taal, cultuur en geschiedenis ⓘ me grotendeels onbekend zijn, is eigenlijk best vreemd voor een land met duizenden jaren geschiedenis. Hoewel de Hunnen, Romeinen, Russen en Ottomanen allen er hun sporen hebben achtergelaten, kan ik me niet herinneren dat in mijn middelbare schooltijd tijdens de geschiedenisles er ooit bij Bulgarije stilgestaan is. Sterker nog, in die zes jaar tijd is heel Oost-Europa nauwelijks aan bod gekomen, of het moet als onderdeel van de Sovjet-Unie geweest zijn.
De geschiedenis van Sofia
Sofia, in de oudheid bekend als Serdica en in de Middeleeuwen als Sredets, is al sinds 7000 jaar voor Christus bewoond. De opgetekende geschiedenis van de stad begint met de getuigenis van de verovering van Serdica door de Romeinse Republiek in 29 voor Christus op de Keltische stam Serdi.
Tijdens het verval van het Romeinse Rijk werd de stad overvallen door Hunnen, Visigoten, Avaren en Slaven. In 809 werd Serdica door Khan Krum ingelijfd bij het Bulgaarse Rijk en werd bekend als Sredets. In 1018 maakten de Byzantijnen een einde aan de Bulgaarse overheersing tot 1194, toen het opnieuw werd opgenomen door het herboren Bulgaarse rijk. Sredets werd een belangrijk administratief, economisch, cultureel en literair centrum tot de verovering door de Ottomanen in 1382.
Pas in 1908 werd Bulgarije een volledig onafhankelijk koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos Bulgarije de zijde van Duitsland. Na WO2 werd Bulgarije onderdeel van de Sovjet-Unie. In het jaar 1989 werd het een democratie en in 2007 trad het land toe tot de Europese Unie.
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het Pompeuze Thee-Emporium is een humoristisch reisverslag van een reis per boot, bus en trein naar India, vanuit Engeland door Nederland, Tsjechië, Slowakije, Servië, Bulgarije, Turkije, Cyprus, Jordanië, Saoedi-Arabië en Qatar. Het verslag is geschreven in de vorm van een dagboek.
Om toch binnen een paar dagen een idee van Bulgarije en haar hoofdstad te krijgen ga ik op zoek naar de geschiedenis van de stad en het land. In mijn speurtocht kom ik al snel uit bij het Serdica archeologisch complex in het centrum van de stad.
Serdica archeologisch complex
Het Serdica archeologische complex (uit de vierde tot de zesde eeuw) ligt gedeeltelijk onder het Nezavisimost-plein, naast het Serdica Metro Station. Dit gedeelte is gratis te bezichtigen.
Andere archeologische resten liggen onder de Knyaginya Maria Luiza Boulevard. De opgraving bestaat uit verschillende straten van de Romeinse stad, waar de huizen van de elite stonden.
Binnen een oppervlakte van zesduizend vierkante meter zijn delen van zes straten zichtbaar, samen met twee vroegchristelijke basilieken, thermen en vijf gebouwen die gebruikt werden om te wonen, als fabriek en als winkel.
Bekijk prijzen en openingstijden van de opgravingen.
Regionaal Historisch Museum
De volgende stop op mijn zoektocht is het oudheidkundig Regionaal Historisch Museum dat gevestigd is in een van de mooiste gebouwen van de hoofdstad – het voormalige badhuis gebouwd in 1912.
Een expositie is verdeeld over acht hallen met een totale oppervlakte van 2300 m2. Het omvat tentoonstellingen die een periode van meer dan achtduizend jaar bestrijken – van het Neolithicum tot 1940.
oudheidkundig museum Sofia
Een moderne hoofdstad
De geschiedenis van Sofia is ingebed in een moderne stad. Het hedendaagse centrum bestaat uit een combinatie van neobarok, neo rococo, neorenaissance en neoclassicisme afgewisseld met Stalanistische gebouwen en moderne kantoorpanden. Het is een typisch Midden-Europese stad waar oud en nieuw samen gaan.
Driehoek van religieuze tolerantie
Wat meteen opvalt bij een bezoek is dat dit wel de stad moet zijn met de hoogste dichtheid kerken ter wereld. Elke paar honderd meter staat er een. De Alexander Nevski kathedraal is de belangrijkste.
Alexander Nevski kathedraal
De Sint-Alexander Nevskikathedraal is een Bulgaars-orthodoxe kathedraal in neo-Byzantijnse stijl, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Het is een van de vijftig grootste christelijke kerkgebouwen ter wereld en een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Bulgarije.
Deze kathedraal werd gebouwd ter ere van de Russische soldaten die sneuvelden tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877-1878, waardoor Bulgarije werd bevrijd van de Ottomaanse overheersing.
Alexander Nevski kathedraal
Hoewel de orthodoxe kerken in de meerderheid zijn vind je ook katholieke kerken in de stad. Bovendien liggen de orthodoxe Sveta Nedelya-kerk, de Banya Bashi-moskee en de synagoge op slechts enkele meters van elkaar. De locatie van deze drie religieuze gebouwen is belangrijk omdat ze de nadruk leggen op begrip en acceptatie van een multi-religieuze samenleveingin Bulgarije.
Banya Bashi-moskee
De Banya Bashi-moskee werd geopend in 1576 en is de enige nog werkende moskee in de stad. Het gebouw ontleent zijn naam aan de uitdrukking Banya Bashi, wat veel baden betekent. Het pand is een overblijfsel van de Ottomaanse overheersing van Bulgarije die bijna vijf eeuwen duurde.
Een grote koepel, met een diameter van vijftien meter en de minaret zijn de kenmerkende eigenschappen van de moskee. Op vrijdag wordt de dienst uitgezonden via een luidspreker voor degenen die niet binnen passen.
Sveta Nedelya kerk
In de Sveta Nedelya-kerk liggen de overblijfselen van de Servische koning Stephan Urosh II. Het prachtige houtsnijwerk in de kerk dateert uit 1865.
Synagoge
De synagoge symboliseert al bijna een eeuw de Joodse gemeenschap van Bulgarije. Het is de op één na grootste Sefardische (Spaans-Joodse) synagoge van Europa. Het interieur is rijkelijk versierd, met zuilen van Carrara-marmer en veelkleurige Venetiaanse mozaïeken en decoratief houtsnijwerk.
De synagoge voltooide de Driehoek van Religieuze Tolerantie toen deze in 1909 werd geopend. Tachtig jaar later was het gedaan met de verdraagzaamheid. In 1984 werden Turkse namen verboden en moskeeën gesloten. In 1989 ontvluchtten honderdduizenden moslims het land vanwege de repressieve maatregelen tegen islamitische minderheden.
Je vindt dan ook voornamelijk Christelijke kerken in het hedendaagse centrum.
St. Joriskerk
De Sint-Joriskerk is een ronde kerk van rode bakstenen, gebouwd in het begin van de 4e eeuw als Romeinse baden. Het gebouw functioneerde later als kerk binnen de muren van Serdica.
De vroegchristelijke kerk wordt beschouwd als het oudste gebouw in de stad en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk.
Fresco’s uit de twaalfde eeuw
Het is beroemd om de fresco’s in de centrale koepel. Waarvan drie lagen zijn ontdekt, de vroegste fresco dateert uit de 10e eeuw.
Fresco’s van 22 profeten van meer dan twee meter hoog versieren de koepel. Deze zijn overgeschilderd tijdens de Ottomaanse periode toen het gebouw als moskee werd gebruikt.
Pas in de twintigste eeuw werden deze fresco’s weer blootgelegd en gerestaureerd. De kerk ligt verstopt in een binnenplaats tussen Hotel Balkan en het Presidentschap.
St. Sofia kerk
De Sint-Sofiakerk is de op één na oudste kerk in de stad, daterend uit het midden van de zesde eeuw. Vanaf de 14e eeuw gaf de kerk haar naam aan de stad, voorheen bekend als Sredets. Tijdens de Ottomaanse overheersing werd de kerk omgebouwd tot een moskee: de oorspronkelijke 12e-eeuwse fresco’s werden vernietigd en minaretten werden toegevoegd. Twee aardbevingen in de negentiende eeuw verwoestten het gebouw en een van de minaretten, met als gevolg dat de werd moskee gesloten.
Na 1900 werd begonnen met de restauratie. De Sint-Sofiakerk is nu een van de belangrijkste vroegchristelijke gebouwen in Zuidoost-Europa. Complexe vroegchristelijke mozaïeken met ornamenten van flora en fauna bedekken de vloer. De kerk staat in het midden van een oude necropolis
St. Sofia mozaïek
De religieuze gebouwen en archeologische opgravingen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Winkelen kun je op de Vitoshi boulevard en op de vrouwenmarkt.
Vrouwenmarkt – Jenski Pazar
De grootste en drukste openluchtmarkt in de stad is de Zhenski Pazar (Vrouwenmarkt) in de buurt van de Leeuwenbrug. Dit is de oudste markt in de Bulgaarse hoofdstad, opgericht in het jaar 1878. Hier vind je groenten en -fruit, kaas, vleeswaren, gedroogd fruit en noten, zelfgemaakte halva en andere Turks geïnspireerde lekkernijen.
Er zijn twee gedeeltes, een voor fruit, groenten en etenswaren en de andere is voor kleding en schoenen. Oorspronkelijk waren de kraamhouders allemaal vrouwen, vandaar de naam van de markt. Nu verkopen zowel mannen als vrouwen uit de regio hier hun producten.
vrouwenmarkt
Sofia vallei
Als je even uit de stad wilt ontsnappen dan bieden de bergen om de vallei een groen rustpunt. De metropolis ligt op vijfhonderdvijftig meter hoogte, omringd door de Balkan bergen en de Vitosha en is de op één na hoogste hoofdstad van de Europese Unie (na Madrid) en de op twee na hoogste van Europa (na Andorra la Vella en Madrid). Vanuit het centrum kun je met de metro en bus naar Boyana om van daaruit naar een ‘spectaculaire’ waterval op de Vitosha te lopen. Daarvoor moet je vijfhonderd meter omhoog wandelen via de groene (gemakkelijke) route of de rode steile route.
Na regen en met het vooruitzicht van veel klauteren en herfstblaadjes kiezen wij voor de gemakkelijke weg, aangezien het pad waarschijnlijk spekglad is. In de winter is de wandeling oké, de waterval is aardig. Voor spectaculaire watervallen schijn je in de lente te moeten komen als het smeltwater zorgt voor een enorme waterval.
Praktische informatie
Eten
- Art Klub Museum is een gezellig informeel restaurant in het centrum op Saborna 2 met prima kaart met vegetarische opties.
- Satsanga restauarant serveert Indiaas eten (Georgi Benkovski 8), lekker en vegetarisch.
- Voor een traditioneel Bulgaars tintje ga naar Moma (Solunska 28). Het eten is tamelijk prijzig en mweh, evenals de bediening maar de aankleding is leuk.
Overnachten
- Art Otel ligt in het hart van de stad, in de buurt van de Vitosha-straat, het belangrijkste winkelgebied van de stad. Het pand is gevestigd in een historisch gebouw en ligt ook dicht bij het zakendistrict met overheidsgebouwen en banken. Art ‘Otel ligt op 500 meter van het NDK-metrostation.
Bekijk prijzen en beschikbaarheid van kamers.
Geld
De Bulgaarse munt, in afwachting van de Euro, is de Lev. Vijftig Lev, dat is ongeveer vijfentwintig euro (november 2023. Hoewel je op veel plekken nog contant moet betalen, o.a. bij Mc Donalds en musea, hebben ze zowel bij de ingang van een museum en bij McDonald’s niet terug van een briefje van vijftig lev.
Bereikbaarheid
- Vanuit Nis in Servië kun je de flixbus nemen naar Sofia.
- Vanuit Sofia kun je met de nachttrein naar Istanboel. Bekijk hier de prijzen en opties.
- Dagelijks zijn er verschillende vluchten naar Sofia. Kijk hier voor opties.
Misschien vind je dit ook interessant
Belgrado, onorthodox mooi
De meeste bezienswaardigheden van Belgrado liggen in en op loopafstand van het centrum. De kathedraal van Sava is de belangrijkste.
Hoe je in Polen werk kunt vinden als leraar Engels
Lees over het vinden van werk als leraar Engels in Polen, het leven in Polen, waar je kunt werken en welke kwalificaties en ervaring je nodig hebt.
De Donaudelta in Roemenië, de 7 leukste dingen om te doen in een van de laatste wildparadijzen
De Donaudelta in Roemenïe is een van de laatste Europese onontdekte wildparadijzen (Dobroedsja) en een van de belangrijkste vogelbroedplaatsen ter wereld.
Ontdek het andere Roemenië
Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.
Nisville Jazzfestival Nis, Servië
... Funky music, R&B, Blues, Rock, Reggae en Pop ... Nisville is de naam van het jaarlijkse jazzfestival dat gehouden wordt in Niš, een stad ter grootte van Eindhoven in het zuiden van Servië. Jazz staat weliswaar op het hoofdmenu maar blues, rock en reggae...
Paragliding – het ultieme gevoel van vrijheid
Paragliding in Niš, ServiëZo hard mogelijk van een steile helling afrennen is normaal gesproken niet iets wat ik zou aanraden. Echter, paragliding is dat wel. Helaas gaan deze twee dingen hand in hand. Om te kunnen vliegen moet je een zekere dood tegemoet rennen,...