Taksim Moskee Istanboel
Stedentrip Istanboel
Instanboel is in bijna alles behalve in naam de hoofdstad van Turkije. Met bijna 16 miljoen inwoners is het de grootste stad van het land. Het is dan wel niet de regeringszetel, maar de metropool dient wel als het economische, culturele en historisch centrum. Negentien procent van de Turken woont in Istanboel (bron). Een megastad. Of eigenlijk, voelt het meer als een mierennest.
De stad barst uit haar voegen. Overal mensen, winkels, toeterende auto’s, bussen, kraampjes, terrassen, restaurants en steile straatjes. Je kunt er dagen, weken of zelfs maanden doorbrengen om de omgeving goed te leren kennen. Aan de andere kant is een verblijf van week voor de meeste mensen waarschijnlijk genoeg. De drukte is, tenminste voor een provinciaaltje zoals ik, soms overweldigend.
Want in Istanboel komt alles samen. Europa en Azië, Oost en West, Islam en Christendom.
winkel aan Istiklal, de winkelstraat in Istanbul
Istanboel op het kruispunt van Oost en West
De stad vormt letterlijk en figuurlijk de grens tussen Europa en Azië middels de Bosporus die door Istanboel loopt. Deze zeestraat komt in het noorden uit op de Zwarte Zee en in het zuiden in de Zee van Marmara. Het Europese deel van de stad lijkt voornamelijk Westers (seculier) qua mensen, winkels en restaurants.
Haliç Metrostation, Gouden Hoorn
Oostzijde van de Bosporus
Aan de oostzijde van de Bosporus voelen de kleding, de architectuur, de kunst, niet helemaal Westers, maar ook niet honderd procent Oosters aan. De stad is een smeltkroes van in andere landen vaak botsende culturen.
Wat me nog het meest verbaasd – niet alleen in Istanboel, maar ook op andere plekken in Turkije – is de liefde voor de vaak gigantische straathonden. Honden, verfoeid door menig moslim (want onrein) blijken hier troeteldieren. Waar in de meeste landen zwerfdieren van de straat gehaald worden, zetten Turken voedsel en water voor ze klaar (bron).
Restaurant Fethipaşa Sosyal Tesisleri
Stedentrip naar Istanboel
De meeste Turken zijn bijzonder vriendelijk tegen ons. En dat is in een megastad zoals Istanboel voor mij een aangename verrassing. Waar je je in andere grote steden als buitenlander al gauw een toeristische melkkoe voelt, heb ik dat gevoel hier totaal niet.
Hoewel de prijsverschillen in Istanboel vergeleken met kleinere plaatsen in Turkije groot is, is dat voor de Turken waarschijnlijk hetzelfde als voor de gemiddelde toerist. Het maakt bovendien uit waar je koopt. Op de drukke winkelstraten in het centrum kost een stuk fruit al gauw vier keer zoveel als in een klein winkeltje een paar straten verderop. Nog steeds, zelfs als je de Turkse hoofdprijs betaalt, zijn de prijzen Hier nog altijd stukken lager dan in Nederland.
Turkse gastvrijheid
De groenteboer geeft me gratis een appel omdat ik een kilo teveel vind. De mevrouw die ons laat op de avond baklava verkoopt, stopt wat extra lekkernijen bij onze aankoop, omdat haar man ooit in Nederland gewoond heeft. Als twee jongemannen voorstellen ons, een middelbaar bepakt en bezakt stel, te helpen met de eerste keer een metrokaart kopen gaan alle alarmbellen bij me af. Maar bij gebrek aan alternatief besluit ik hen te vertrouwen. Het lukt hen ook niet om de kaart te kopen, want de machine is kapot. Ze nemen ons mee naar het juiste metroplatform, betalen voor ons en vertellen waar we uit moeten stappen. Ze zijn verdwenen voordat we een kans krijgen om ze terug te betalen.
Nog wonderbaarlijker vind ik dat je nergens lastig gevallen wordt, zoals op veel andere toeristische plekken. Geen opdringerige gidsen, of andere sjacheraars die je iets proberen te verkopen.
Onze gesprekken met de meeste Turken gaan grotendeels via Google translate. We gebruiken onze mobieltjes, want Engels wordt nog weinig gesproken. Het werkt verrassend goed.
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het Pompeuze Thee-Emporium is een humoristisch reisverslag van een reis per boot, bus en trein naar India, vanuit Engeland door Nederland, Tsjechië, Slowakije, Servië, Bulgarije, Turkije, Cyprus, Jordanië, Saoedi-Arabië en Qatar. Het verslag is geschreven in de vorm van een dagboek.
Turkse keuken
Ook aan tafel proef je de invloed van verschillende culturen. Als vegetariër komt je hier goed aan je trekken door salades en mezze, zoals je deze ook in Midden-Oosten of in Griekenland tegenkomt.
Kofte en megakebabs zorgen voor de innerlijke carnivoor. En natuurlijk is er volop vis te krijgen.
Het Turkse ontbijt is goddelijk lekker. Het bestaat uit verschillende schoteltjes. Yoghurt met honing en jam, brood, olijven, kaas, dadels, olijfolie, thee, eieren en wat de kastelein nog meer verzint.
Restaurants Cicek Pasaji, Pera district
Baklava en andere zoetigheden
Baklava, het godswonder
Baklava is werkelijk op iedere straathoek verkrijgbaar. Afgaande op de hoeveelheid winkels die deze en andere zoetigheid verkopen is het een godswonder (of zo je wil, van Allah) dat niet alle Turken minstens honderd kilo wegen.
Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de Syrische baklava lekkerder vind dan de Turkse, want minder honing en meer noten.
Turks ontbijt
Istanboel bezienswaardigheden
Verschillende van de bekendste bezienswaardigheden liggen op een kluitje in de wijk Fatih. Dat zijn o.a. de Ayasofya, de blauwe moskee (Sultanahmet Camii), Grand Bazaar, Basilica Cistern (Yerebatan Sarnıcı) en het Topkapi paleis.
Topkapi paleizencomplex
Topkapi is waarschijnlijk het bekendste van alle bezienswaardigheden in Istanbul. Het paleizencomplex uit de 15e eeuw trekt massa’s toeristen. Gelukkig is het erg groot en zo gauw je de rijen bij de ingang voorbij bent, is de ergste drukte over. De hamam is het meest intieme en interessante gedeelte van het complex.
Bestel entreekaarten online om de ergste drukte te vermijden.
Harem Topkapi
Ayasofya & Blauwe moskee
Bij de twee belangrijkste moskeeën van Istanboel belooft het urenlange in de rij staan om binnen te komen veel goeds. Toch stellen zowel de Ayasofya als de Blauwe Moskee mij teleur. Ik vind de gebouwen niet zo bijzonder. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag. Misschien ben ik te verwend na het zien van de magnifieke Mezquita in het Spaanse Cordoba. Maar goed als je nog nooit een moskee van binnen hebt gezien, ga dan vooral kijken.
Gepaste bedekkende kleding is vereist. Dat betekent geen korte broeken/rokken/mouwen en de vrouwen moeten hun haar bedekken. Pluspunt de toegang is gratis.
Ayasofya Istanbul
Basilica Cistern (Yerebatan Sarnıcı)
Niet zo bekend en ook niet zo druk als menig andere bezienswaardigheid in Istanbul is de Basilica Cistern. In realiteit is dit het laagste punt van mijn bezoek aan Istanbul, want onder de grond. Toch is het wat mij betreft het hoogtepunt.
Dit ondergrondse waterreservoir werd gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus I (527-565). Doordat de marmeren zuilen spiegelen in het water treedt er een betoverend effect op. In het water staan verschillende beelden tentoongesteld.
Basilica Cistern
Dolmabahçe Paleis
Het Dolmabahçe Paleis ligt in de wijk Beşiktaş, aan de Europese kust van de Bosporus. Het is grootste paleis van Turkije. Het heeft een oppervlakte van 45.000 m2 (11,1 hectare) en bevat 285 kamers, 46 zalen, 6 baden (hamam) en 68 toiletten.
Het paleis was de thuisbasis van zes sultans vanaf 1856, toen het voor het eerst werd bewoond, tot de afschaffing van het kalifaat in 1924.
Ook hier zijn de rijen voor de kaartverkoop indrukwekkend. Koop je ticket daarom vooraf online.
Dolmabahçe Paleis
Grand Bazaar
De Grand Bazaar is ook zo’n megadrukke plek. Behalve de inwoners van Istanbul komen hier ook veel toeristen.De bazaar ligt in de wijk Fatih in buurt van de Ayasofya en de Cisteren.
Het is een van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld. Het mierennest telt 61 overdekte straten en meer dan 4.000 winkels met kleren, tapijten, juwelen, aardewerk, lampen, zoetigheden en kruiden. De bazaar trekt dagelijks tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers.
In 2014 stond het op nummer 1 van ’s werelds meest bezochte toeristische attracties met 91.250.000 jaarlijkse bezoekers.
Een aardbeving, aanslag of brand levert gegarandeerd duizenden slachtoffers op want er is geen gemakkelijk uitweg uit dit doolhof.
Maar ja, het grootste risico van leven is nu eenmaal doodgaan. Dus toch doen. Want dit is een plek waar de pols van Istanbul het hardst klopt.
Istiklal winkelstraat in Pera
De 1.4 kilometer lange Istiklal in de wijk Pera is dé winkelstraat van Istanboel. Dit is de plek om te flaneren samen met 16 miljoen Turken. Althans zo voelt het. Op zondagen kun je er over de hoofden lopen. En daarmee is het een uitgelezen plek om een aanslag te plegen. Op zondag 13 november 2022 vond hier dan ook een terroristische aanslag plaats met tientallen slachtoffers (bron).
Bazaar
Galata toren
De Galata toren is een middeleeuwse stenen toren in de wijk Galata/Karaköy. Vanaf het dak heb je een panoramisch uitzicht op het historische schiereiland van Istanbul omgeving.
Pin It
Praktische informatie bezoek Istanboel
- Bekijk prijzen of boek hier een vlucht naar Istanboel.
- Vergelijk prijzen van hotels in Istanboel.
- Schaf voor het openbaar vervoer de Istanbul Card aan. Met deze kaart kun je gebruiken maken van bussen, trams, metro’s en veerboten. Je kunt deze kaart bij de automaten op de meeste metrostations kopen.
- Als je telefoon een dubbele simslot heeft schaf dan een Turkse pre-paid sim kaart aan zodat je onderweg kunt roamen. Bij voorkeur Turkcell. Deze heeft een goed bereik.
- Geld pinnen is duur. Reken op minimaal 6% transactiekosten. Probeer daarom zoveel mogelijk met je pinpas te betalen. Betaal in Turkse Lira en niet in Euro’s als je de keuze gegeven wordt. Anders betaal je ook nog eens een hoge wisselkoers.
Misschien ook interessant
Haarlemmermeer is hip en happening
Haarlemmermeer, een gebied dat ooit volledig onder water stond, is nu een levendige polder vol verrassingen.
Ontdek Amman, de hoofdstad van Jordanië
Amman, de hoofdstad van Jordanië Bij een bezoek aan Jordanië wordt de hoofdstad Amman vaak overgeslagen ten faveure van 's lands belangrijkste bezienswaardigheden zoals Petra, Wadi Rum, Jerash en de Dode Zee. Toch is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de...
Ljubljana, de Sloveense hoofdstad met één wolkenkrabber
Ljubljana, de Sloveense hoofdstad, is een gezellig, mooi stadje met een historisch centrum. Leuk voor een weekendje weg.
De ultieme Sofia Stedentrip
In Sofia staan een kerk, een moskee en een synagoge op steenworp afstand van elkaar. Dit is de driehoek van religieuze tolerantie.
Doen in Doha, Qatar
In de winter is Doha, in Qatar, een aangename plek voor een week vakantie als je van moderne architectuur houdt of het fijn vindt om uren door de smalle straatjes van de souq te slenteren en niet al te veel opwinding zoekt. Het is schoon, rustig en het heeft lekker weer.
Belgrado, onorthodox mooi
De meeste bezienswaardigheden van Belgrado liggen in en op loopafstand van het centrum. De kathedraal van Sava is de belangrijkste.