Bezienswaardigheden van Cordoba

 

Romeinse brug

Het regent al dagen pijpenstelen in Cordoba, de rivier Guadalquivir barst bijna uit zijn voegen. De kolkende rivier onder de Romeinse brug met 16 bogen is tegelijkertijd indrukwekkend en angstaanjagend. De stortregen van de laatste weken blijkt later een voorbode te zijn van de natste winter in Andalusië in de laatste dertig jaar. De Cordobanen zijn verstandig en houden zich schuil in hun huizen. In de warme maanden is dat wel anders. Dan kun je met een kajak de stad invaren.

Cordoba Romeinse brug

Mezquita

Wij stoere Nederlanders zijn niet van suiker gemaakt dus trotseren we het noodweer om dé bezienswaardigheid van Córdoba, de mooie Mezquita te gaan bezichtigen. Een architectonische dwaling in de 16e eeuw heeft geleid tot dit bizarre, maar prachtige gebouw met in het hart van de moskee een kathedraal. Waar eerst het Allah El-Akhbar luidde, begeleidt nu het Gregoriaans gezang de bezoekers in deze vroeger islamitische gebedsruimte.

De mogelijkheid om op kerstavond een nachtmis bij te wonen in deze middeleeuwse moskee spreekt tot mijn verbeelding. Mijn katholieke wortels zijn al lang omgeschoffeld, toch offer ik graag mijn nachtrust op voor de Misa de Gallo. Ook in het donker is de kathedraal mooi, maar slechts een kerk zoals zoveel andere, het moskeegedeelte is onzichtbaar vanuit de kerkbanken. De bisschop verzoekt ons, de gelovigen om te buigen voor het kindje Jezus in de vorm van een pop die zo uit Bart Smit lijkt te komen. Dit gaat me te ver en zie dit als een teken van ‘boven’ om zo snel mogelijk terug te keren naar mijn knusse bedje.

Reserveer hier je tickets voor de Mezquita & Medina Azahara.

Martelmuseum

Eerste kerstdag gaan we voor middeleeuws vertier naar een museum gewijd aan de Spaanse inquisitie, la Galería de la Tortura in de Joodse wijk. Al gauw is het duidelijk dat de machtige waterboardende Amerikaanse veiligheidsdiensten slechts kleine jongens zijn vergeleken met deze christelijke grootmeesters in het folteren. Hun ziekelijke fantasie in de praktijk gebracht met satanische martelwerktuigen, zoals de hoofdkraker en (waar heb ik dit vaker gehoord) de waterkuur. Binnen tien minuten vluchtten jongste zoon en ik het museum uit, de regen in. De hoogste tijd om de pijn en angst te verdrinken met een straffe borrel en een warme chocolademelk.

Cordoba uitgaan

Nog voor de lunch komen we terecht in het Sojo Café, dat ons voor de rest van de dag op een plezierige manier binnenhoudt. Deze hippe lounge bar op de bovenste verdieping van een verbouwd pakhuis heeft een fantastisch uitzicht op de rivier Guadalquivir. Het interieur is een mix van Andalusische, Arabische en moderne stijlen met muziek van Amy Winehouse, Duffy, Khalid afgewisseld met Flamenco. Een spectaculaire Colombiaanse met de neus van Michael Jackson en silicone borsten serveert onder het bewonderd oog van oudste zoon heupwiegend onze drankjes.

Cordoba bruiloft Bodegas Campos

Een stelletje van middelbare leeftijd komt binnen. Beiden getrouwd, maar niet met elkaar. Onze kinderen volgen met grote interesse hoe ze de kerstgedachte vormgeven door een erotisch liefdesspel. De bar loopt vol met mensen van alle leeftijden. Spaanse grootmoeders en kleindochters swingen tot laat in de nacht op de dansvloer. De Colombiaanse geeft ons nog een nachtmutsje van het huis, voordat we door de regen terugkeren naar ons hotel.

Bodegas Campos

 

De volgende dag is het tijd voor een uitstapje buiten het centrum.

Medina Azahara

Medina Azahara in Cordoba, letterlijk de schitterende stad, was vroeger een belangrijk Arabisch-Islamitisch bolwerk. De stad was typerend voor middeleeuwse Moorse steden met overheids- en religieuze gebouwen, tuinen, werkplaatsen, woningen en natuurlijk de residentie van de kalief. Voor een uitgebreide beschrijving klik hier. Als je tijd over hebt, zeker bezoeken. Het ligt een stukje buiten de stad.

______________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Naar Cordoba met een kajak bij zonsondergang

De stad Cordoba is fantastisch mooi en vanaf het water krijg je een heel andere kijk op de stad. Je kunt met een kajak naar de Romeinse brug in het centrum varen.

Medina Azahara, een schitterende stad in Cordoba

Medina Azahara in Cordoba, letterlijk de schitterende stad, was vroeger een belangrijk Arabisch-islamitisch bolwerk. De stad was typerend voor middeleeuwse moorse steden met overheids- en religieuze gebouwen, tuinen, werkplaatsen, woningen en natuurlijk de residentie...

De mooiste Via Verde van Spanje ligt in Cordoba

De Via Verde in de provincie Cordoba is een relatief gemakkelijk fiets- en wandelpad met fantastische vergezichten en bezienswaardigheden.

Cordoba, Een Spaanse stad met een Moors hart

Cordoba, een Spaanse stad met een Moors hart. Beleef de geschiedenis door de Mezquita, Romeinse brug, het Joodse gedeelte, de Medina Azahara.

error:

Pin It on Pinterest

Share This