De Australische outback
- Great Barrier Reef
- Gulf Track
- Kakadu National Park
- Katharine Gorge
- De sterrenhemel van Australië
- Praktische tips: weer, visum Australië, jetlag, gevaren.
Queensland
Queensland heeft 5 miljoen inwoners. Brisbane is de hoofdstad. In deze deelstaat vind je de Sunshine en Gold Coast, Whitsunday island, het Gondwana tropisch regenwoud en de Great Barrier Reef.
Het Noordelijk Territorium
In het Noordelijk Territorium (Northern Territory) liggen twee woestijnen (de Simpson en Tanami), Ayers Rock, Kakadu national park en Arnhem land.
Hier wonen 240.000 mensen op een gebied van 1,420,970 km². Ter vergelijking Nederland telt 17 miljoen inwoners op een oppervlakte 41,543 km2. Oftewel 409 per vierkante kilometer in Nederland en 0.17 in het Noordelijk Territorium.
De Australische Outback
Australië is groot. Als je van plan bent dit land te gaan bezoeken, zul je keuzes moeten maken. Zeker als je een roadtrip gaat maken, want voor je het weet zit je dagen achter elkaar in de auto om de volgende bestemming te bereiken (been there, done it). Wat wil je zien en wat wil je gaan doen? Ben je een city slicker of hou je meer van een avontuurlijke vakantie?
Natuurlijk zijn de bekendste bezienswaardigheden van Australië zoals het Sydney Opera House, de Gold Coast, Melbourne en de ‘Twaalf Apostelen’ aan de Australische zuidkust prachtig. In de stad Perth aan de westkust schijnt driehonderd dagen zon per jaar en heb je zestig stranden om te picknicken.
Maar wij kozen, na een bezoek aan familie in Perth, voor het noordoosten van het land. Dit is een stuk ruiger. Een groot deel hiervan valt onder het begrip “outback”, oftewel de rimboe, met andere woorden gebieden die ver van de bewoonde wereld liggen en soms ontoegankelijk zijn.
Hier vind je de Great Barrier Reef, de Gulf Track, het Kakadu National Park, de Katherine Gorge en geniet je van een spectaculaire sterrenhemel.
In dit deel van de wereld is eigen vervoer is noodzakelijk.
Onze trip begint in Cairs, Queensland en eindigt in Darwin in het Noordelijk Territorium.
Great Barrier Reef
Als er één ding is dat je in Queensland zou moeten zien, dan is het de Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Het natuurpark ligt voor de kust van Queensland.
Padi-certificaat
Dit is de een van de beste plekken in de wereld om je Open-Water PADI-kwalificatie te halen, omdat je zicht hebt tot 30 meter diepte en het water lekker warm is. Nog beter, als je voldoende tijd hebt, ga dan mee op liveaboard trip van meerdere nachten om je Padi Advanced te behalen.
Je ziet verschillende soorten vissen, koralen en ander zeeleven. Het mooiste is dat je niet diep hoeft te duiken om veel te zien. Sterker nog, hoe ondieper, hoe feller de kleuren.
Lijkt duiken je eng, ga dan snorkelen, paragliden of maak een boottocht om de omgeving te verkennen. De meeste activiteiten vertrekken vanuit Cairns en Townsville.
Werelderfgoed
De Great Barrier Reef is zo speciaal dat deze in 1981 werd geselecteerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het slechte nieuws is dat in de afgelopen dertig jaar vijftig procent van het koraal verloren is gegaan. Door de opwarming van de aarde, koraaletende zeesterren en milieuvervuiling sterft (verbleekt) het koraal. Ondanks de wijdverbreide schade, is het nog steeds een van de wereldwonderen.
De Gulf Track
De Golf van Carpentaria ligt tussen Roper Bar in het Noordelijk Territorium en Karumba in Queensland. Deze track leidt je door de echte Australische outback. Wees voorbereid op veel, dat wil zeggen 1300 kilometer bush, kangoeroes en onverharde wegen. Onderweg kun je zwemmen in in meertjes, kloven en billabongs. Bovendien, om volledig onder te dompelen in de natuur, kun je je eigen avondeten vangen in een van deze wateren.
Een van de hoogtepunten onderweg is Leichhardt Falls, deze bevinden zich op 77 km van Burketown. Achter de hoofdwaterlopen zijn nog een reeks watervallen en stroomversnellingen. Het is beter om hier niet te zwemmen, wegens de aanwezigheid van krokodillen.
Kakadu Nationaal Park
Arnhem land is een dunbevolkte regio – en inderdaad genoemd naar ons eigen Nederlandse Arnhem, de stad in Gelderland. De regio is uitgeroepen tot Aboriginal Reservaat in 1931, het is een van de grootste Reservaten in Australië en staat bekend om zijn geïsoleerde ligging, zijn kunst en tradities. Arnhem Land ligt in de noordoostelijke hoek van het Noordelijk Territorium, dat ook het Kakadu National Park beslaat.
Het Kakadu National Park is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Noordelijk Territorium. Hier vind je natuur en cultuur met watervallen, krokodillen, rotsschilderingen, vogels, mogelijkheden om te vissen en je kunt er kajakken, wandelen of meelopen met een ranger om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis en natuur.
Katherine Gorge
Katherine Gorge bestaat uit dertien kloven, met stroomversnellingen en watervallen. De Gorge is uitgeslepen door de Katherine Rivier, die begint in Kakadu.Het is de belangrijkste attractie van het Nitmiluk National Park. Tijdens het droge seizoen, ruwweg van april tot oktober, is het water op de meeste plekken kalm, dus ideaal om te zwemmen en kanoën. In de rivier leven zoetwaterkrokodillen, gelukkig is deze krokodillensoort ongevaarlijk voor de mens.
Maar in het regenseizoen, wanneer de waterstanden hoog zijn, kunnen er ook zoutwaterkrokodillen zitten. Zwemmen in het regenseizoen is daarom verboden.
Magische nachten
Een van de mooiste ‘bezienswaardigheden’ in de outback is de nacht. Nachts, ver weg van de lichtvervuiling van de stad, zie je duizenden sterren en de melkweg in zijn volle glorie. Ga gewoon op je rug liggen, ontspan en doe een wens bij elke vallende ster.
Of, nog beter, neem je full-frame camera, je statief en een fish-eye-lens mee om dit nachtelijk spektakel vast te leggen voor als je weer thuis bent, als herinnering aan die magische nachten. Het beste resultaat krijg je met de volgende instellingen: 25 seconden belichting, f/ 2.8 en ISO 1600. Dit werkt alleen als er geen volle maan is.
Praktische tips
Houd rekening in je planning dat de seizoenen in Australië tegengesteld zijn aan die van ons. De zomer begint in december en de winter in juni. Neem minimaal twee weken vakantie, bij voorkeur meer als je een meerdaagse duikcursus wilt opnemen in je reis.
Gebruik deze handige checklist om je road trip te plannen.
Weer
Het weer is een belangrijke factor, vooral in het Noordelijk Territorium. In het hoge noorden inclusief Darwin, Katherine, Kakadu en Arnhem Land, begint het regenseizoen in november. Moessonregens en stormen duren tot april. De luchtvochtigheid in deze periode kan meer dan 80% bereiken. Aan de positieve kant, in deze tijd van het jaar zijn de vele watervallen op zijn mooist en het landschap weelderig groen.
Visum Australië
Voor je vertrekt, is het belangrijk om te zorgen dat je papieren in orde zijn. Voor €14,95 per persoon kun je een visum voor Australië online aanvragen.
Voorwaarden e-visum
Om in aanmerking te komen voor een toeristen e-visum dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Je paspoort is nog minstens zes maanden geldig.
- Je hebt een Nederlandse of Belgische zorgverzekering.
- Je bent niet besmet met tbc op het moment dat je naar Australië reist
- Je gaat in Australië geen studie doen of training volgen van meer dan drie maanden.
- Je bent niet veroordeeld tot meer dan twaalf maanden gevangenisstraf.
- Je verkoop geen diensten of goederen aan Australische consumenten tijdens je reis.
- Je hebt geen schulden bij de Australische overheid openstaan.
Geldigheid visum
Het visum is twaalf maanden geldig, de termijn begint te lopen vanaf de datum dat de aanvraag is goedgekeurd. Gedurende deze periode mag je een onbeperkt aantal keren Australië inreizen.
Let wel, je mag niet langer dan drie maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Verlengen is niet mogelijk, wel mag je zo vaak een nieuw visum aanvragen als je wilt, mits je op het moment van aanvragen buiten Australië bent.
Jetlag
Vanuit Nederland kost het je minstens een dag om van naar Australië (Brisbane) te vliegen. Er is negen uur tijdverschil tussen Brisbane en Amsterdam.
Je zult waarschijnlijk last van jetlag krijgen. Hier kom je zo snel mogelijk overheen door om op een voor jou normale tijd op te staan, ook al heb je weinig geslapen. Probeer de eerste dagen zoveel mogelijk in het daglicht door te brengen.
Rondreis met auto
Vele wegen leiden naar Rome, of in ons geval van Cairns naar Darwin. Als je van plan bent om zelf te rijden, huur dan een 4WD of een campervan. Wij huurden een bushcamper, een compact 4×4 busje met slaapruimte en keukentje Zo heb je altijd een plek om te veilig te overnachten en een maaltijd te bereiden in de Australische outback.
Huur een 4WD (terreinwagen)
In de outback rij je voornamelijk over onverlichte en vaak onverharde wegen. In het droge seizoen kun je soms met een normale auto uit de voeten. In het regenseizoen is dit bijna onmogelijk en gevaarlijk. Huur daarom een 4×4 als je budget dat toelaat, of anders ga met een georganiseerde reis.
Roadtrains
Een roadtrain is een vrachtwagen die drie of meer aanhangers trekt. Met andere woorden, deze zijn enorm groot en zwaar. Een roadtrain kom je voornamelijk tegen in landelijke en afgelegen gebieden in Australië en verschijnen meestal op het moment dat je ze het minst verwacht. Wees uiterst voorzichtig bij het inhalen omdat ze niet gemakkelijk kunnen manoeuvreren.
Brandstof & proviand
Wanneer je in de outback bent, sla proviand in bij elke gelegenheid die zich voordoet,en dan met name brandstof en water. Het kan zomaar tientallen of zelfs honderden kilometers zijn tot de volgende mogelijkheid om boodschappen te doen. Dorpjes zijn vaak niet meer dan een gehucht met enkele huizen, een tankstation en een supermarkt.
Wildlife
Het binnenland van Australië is prachtig maar soms ronduit gevaarlijk.
Kangoeroes
Kangoeroes, hoe schattig ze ook lijken, zijn een gevaar op de weg. Ze verschijnen plotseling uit het niets voor je auto. Een volwassen mannetje kan wel twee meter lang worden en 90 kg wegen. Een botsing is snel gebeurd.
Krokodillen en slangen
Hou er rekening mee dat als je stopt bij kreken, mangroves, delta’s, lagunes en lagere delen van rivieren dat er een krokodil in zou kunnen liggen. De zoutwaterkrokodillen zijn snel, enorm (tot 7 meter lang), super agressief en dus gevaarlijk voor de mens.
Australië heeft de twijfelachtige eer dat een aantal van de meest giftige slangen ter wereld hier wonen.
Goed, laat dat alles je vooral niet weerhouden van een fantastisch avontuur.
Sit back and enjoy the ride.
Afbeeldingen Pixabay.