inpaktips voor op reis

Op reis gaan begint al thuis, met het inpakken van je bagage.

Als je twee weken in een all-inclusive resort gaat zitten, dan zou ik niet teveel over nadenken wat je mee kunt nemen, een grote tas is prima. Maar  als je regelmatig van accommodatie verandert of veel gaat lopen met bepakking, kan teveel bagage je reis waar je zo naar uitgekeken hebt tot een hel maken.

Slim pakken is de sleutel tot je vakantiesucces. Dus hier vind je vijf beproefde en bewezen tips.

1. Halveer en verdubbel

Wie kent het niet, de ongebruikte shirts, dat nette jurkje of bloes, de twee extra broeken (voor het geval dat) die je allemaal bij terugkomst ongebruikt terug in de kast legt?

Dus

“When preparing to travel, lay out all your clothes and all your money. Then take half the clothes and twice the money”.

– Susan Heller

Een wijs advies.

Het is eigenlijk heel simpel. Leg alles klaar wat je mee wilt nemen en verdubbel dan het geld en halveer je kleren. Echt, je zult mij en Susan dankbaar zijn als je dit advies opvolgt.

Als je zorgt dat alles wat je mee wilt nemen in de handbagage van het vliegtuig past, heb je op een vakantie een zorg minder. Zelfs als je naar een kouder klimaat gaat, werkt het als je in laagjes denkt. Dus een t-shirt, met fleece en daar je jas overheen en je zult zien dat dit voor de meeste bestemmingen voldoende is.

Bovendien heeft alleen handbagage nog een groot voordeel, namelijk je hoeft niet in de rij te staan om in te checken en je hoeft niet op je bagage te wachten na het uitstappen. Een win-win dus.


2. Slimme electronica

Je ontkomt er haast niet aan tegenwoordig. Je tablet om een filmpje te kijken, je smartphone om bereikbaar te blijven voor het thuisfront, een spiegelreflexcamera om die fantasische zonsondergang vast te leggen. Voor je het weet heb je een rugtas vol met electronica, kabeltjes, batterijen en andere bijbehorende ellende. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Dus investeer in één toestel van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 9. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een groot scherm, dat is wel zo prettig voor de ogen als je een video wilt kijken of een mailtje wilt schrijven. Het toestel heeft een camera die echt hele mooie foto’s maakt, een batterij die langer dan gemiddeld meegaat en lekker veel opslagruimte heeft. Zo vervang je minstens drie apparaten door één.

Ik geef toe, ik ben enigszins bevooroordeeld aangezien we met het hele gezin al jaren Samsung gebruiken. De laatste I-phone is vast en zeker ook niet verkeerd. Maar aangezien ik weiger te verappelen, doe ik daar niet aan mee.

3. Doe je was onderweg

Je kunt verder je hoeveelheid bagage drastisch verlagen door op reis te wassen. Een paar wasknijpers, een tube met wasmiddel, een lijntje om je natte was op te hangen en je kunt met twee t-shirts toe. Als je je aanwent om elke avond voor het slapen gaan even je ondergoed en je shirt wassen, dan kun je er weer een dag tegenaan.

Neem dus het liefst sneldrogende kleren mee, knijp al het overtollige water uit de was en hang de kleren ergens waar het ventileert, liefst met de airco uit, zodat de was de volgende dag weer droog is.

4. Denk lichtgewicht

Het is ook slim om voorafgaand aan je vakantie een paar tientjes in een lichtgewicht sneldrogende handdoek te investeren. Deze kun je tevens gebruiken als een soort wikkelrok, als je je snel wilt bedekken bijvoorbeeld om naar een kerk, moskee of Boeddistische tempel te bezoeken.t

Als je met het vliegtuig reist, kies een lichtgewicht rolkoffertje, aangezien de meeste luchtvaartmaatschappijen maximaal 10 kg handbagage toestaan.

 

5. Toiletartikelen

Ook op toiletartikelen kun je behoorlijk wat ruimte besparen door slim uit te zoeken wat je meeneemt.

  • Bijvoorbeeld door in plaats van een fles shampoo, blokshampoo mee te nemen. Dit heeft buiten de ruimtebesparing als voordelen dat het milieuvriendelijker is dan een plastic fles én je loopt niet het gevaar dat de flacon onderweg in je tas explodereert.
  • En ken je de menstruatiecup al? Dit is een kunststof cupje dat je inbrengt als je ongesteld bent. Behalve dat zo’n cupje ruimte bespaart, is het goed voor het milieu (want minder afval) en goed voor je portemonnee, aangezien je eenmalig een uitgave doet.
  • De tube tandpasta die je meeneemt is uiteraard miniformaat en het zeepje komt uit een hotel van een vorige reis.
  • Op vakantie zie je er gauw mooi uit. Je bent lekker ontspannen en hebt een prachtig kleurtje. Qua make-up kun je al toe met alleen een mascara en een lippenstift.
  • Als je lenzen draagt, koop dan een miniflesje vloeistof bij de drogist, opticien of online. Je mag sowieswo geen grote fles meenemen in je handbagage.
  • Denk eraan dat je in je handbagage geen scheermesjes of nagelschaartjes mag meenemen als je vliegt.

Paklijst < 10 kilo

Kleding

√ 2 t-shirts

√  net jurkje

√ nette blouse

√  2 korte broeken

√  lange broek

√  3 sets ondergoed

√  3 paar sokken

√   zwembroek/bikini/badpak

Schoenen

√  slippers

√  sandalen

Toiletspullen

√  lichtgewicht handdoek

√  blokshampoo

√  mini tube tandpasta en tandenborstel

√  menstruatiecup

√  deodorant

√  hotelzeepje

√ make-up (mascara, lippenstift)

√  kam

scheerspullen (geen mesjes).

√  Lenzen & vloeistof

Overig

√  4 wasknijpers

√  tube compacte waspoeder

√ waslijn

Handtas of moneybelt

√  Telefoon en oplaadkabel

√  Portemonnee (ID, rijbewijs, creditkaart, bankpas)

√  Ticket en reserveringen of bewaar deze op je Samsung Note 9

Onderweg, in het vliegtuig, auto, fiets of bus trek je een lange broek, fleece, windjack en wandelschoenen aan.

Lees ook

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest