Exotische keuken thuis

Het indelen van de voorraadkast is vaak nogal een gedoe. Zeker als je net als ik een fan bent van exotische gerechten. Over de jaren heb ik allerlei soorten potten en pannen verzameld. Een tajine, slowcooker of spaghettipan stapelen nu eenmaal niet zo handig.

En wat dacht je van al die verschillende soorten granen? Quinoa, bulgur, durumtarwe, witte en bruine basmati rijst. Zelfrijzend bloem, witte bloem en volkoren bloem. Kruiden, pfff. Ik heb inmiddels tientallen potten en potjes gecollecteerd.

Een perfecte voorraadkast

Het staat allemaal net niet netjes, je kan het net niet goed verdelen, dit past niet, ga zo maar door. Online zie je dan van die perfect ingerichte voorraadkasten. Dat gaat je niet lukken, denk je.

Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het allemaal een stuk makkelijker te maken en om toch die voorraadkast van je dromen te krijgen.

 

tajine

De geliefde weckpot

Kenmerken

Iets wat je enorm veel zal helpen in deze situatie, is het gebruiken van weckpotten. Dat zijn grote, glazen potten waar je voedsel in kunt doen en die vervolgens luchtdicht opgeborgen kunnen worden. Hou je bij één soort of merk. Anders wordt het weer snel rommelig. Ze kunnen eventueel wel van verschillende grootte zijn. Kleine potten zet je vooraan. De grotere achter.

In de voorraadkast is dit dus ideaal! Je kan er allerlei droge producten in stoppen. Denk aan spaghetti of andere soorten pasta, rijst, muesli, quinoa, bulgur, bloem, suiker, bonen, ga zo maar door.

Deze kun je allemaal op een rijtje in de voorraadkast zetten. Dat ziet er mooi uit, en zorgt voor een nette en verzorgde uitstraling. Bovendien is het enorm handig. Geen zoektocht meer naar een verbogen kartonnen doosje, je ziet gewoon direct wat er in de pot zit en welke je nodig hebt.

Ik knip meestal een stuk van de originele verpakking, waarop staat wat het product is. Die leg ik boven in de pot of anders label de potten eventueel met dat wat erin zit. Ideaal!

Zet de mooie spullen in het zicht

Alle andere producten die je hebt, zijn misschien wat lastiger in te delen. En het is ook lastig, met zo veel verschillende verpakkingen en formaten. Bij mij staan de mooie spullen op open planken in het zicht. De wat lelijkere spullen staan achter een deurtje.

  • De hierboven genoemde weckpotten mogen ook in het zicht staan. 
  • Probeer je kruiden zoveel mogelijk van één merk te kopen. Dan ziet die potjes er meteen minder rommelig uit. De paar potjes van een ander merk, die je soms noodgedwongen moet aanschaffen, zet je in een kastje. 
  • Of, nog beter, gebruik kruidenpotjes. Na aankoop doe je de kruiden over in een van je eigen potjes. Label ze en stal ze uit. Koop er voldoende zodat je ook in de toekomst genoeg potjes van hetzelfde merk hebt.
  • Alle andere producten die je hebt, zijn misschien wat lastiger in te delen. En het is ook lastig, met zo veel verschillende verpakkingen en formaten. Iets wat door veel mensen gedaan wordt, is het verdelen van de producten in categorieën. Ontbijtspullen gaan bij elkaar, tussendoortjes gaan bij elkaar, spullen voor het bakken kunnen bij elkaar, enzovoort. Deze staan bij mij achter een deurtje.
  • Investeer in een mooie set koekenpannen en soeppannen
  • Kleine producten doe je in een stapelbaar bakje. Schaf geen ronde bakjes aan, want die nemen meer ruimte in.
kruiden in de voorraadkast

Foto Pixabay

  • Dit is meestal niet genoeg – wat je verder nog kunt doen, is het aanschaffen van mooie bakken of manden. Mijn uien, aardappelen, knoflook en andere groentes die niet in de koelkast bewaard hoeven te worden, doe ik in een mooie rieten mand, met onder in wat keukenpapier – tegen eventueel bederf. Zorg dat je groentes kunnen ‘ademen’ en dek af met een vrolijk gekleurde theedoek die past bij je keukeninterieur.
  • Met fruit kun je niet veel fout doen. Stal het uit in een mooie houten bak, rieten mand of schaal.

Met deze tips kan er eigenlijk haast geen rommel ontstaan in de kast. En dat is ideaal, want dat is precies wat we willen voorkomen.

opgeruimde keuken

PIN IT

voorraadkast
tips keuken opruimen

Recente berichten

Kijk op de Wereld Stefania
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This