Gibraltar apenrots

Het is me dan eindelijk gelukt. Na een middelbare schoolcarrière van zesjes en zeventjes, een gesjeesde kantoorloopbaan en wat gemodder op dit blog heb ik nu dan toch de top van de apenrots bereikt.

Kabelbaan naar de top van de berg in Gibraltar

Als enige vrouw op de Apenheul, ben ik hét alfavrouwtje hier op deze Britse postzegel onder de Andalusische zon. Helemaal zelf, zonder kruiwagen, kabelbaan of enige andere hulp heb ik de 426 meter hoge top bereikt. Toegegeven, dat ging onder licht protest en vooral dwang van het alfamannetje. Maar toch, ik ben boven na een wandeling van ongeveer anderhalf uur.

kabelbaan Gibraltar

Op deze zonnige dag in januari is het park zowat uitgestorven. Toeristen zijn misschien wel op vakantie, maar niet hier.

Gibraltar the Rock

Gibraltar heeft de enige wilde apenkolonie in Europa

De top van de berg (the upper rock) is een beschermd natuurgebied. Dit is het domein van de enige wilde berberapen in Europa. Ze zijn bijna tam en voor apen gedragen ze zich redelijk netjes in het openbaar. Ze laten wat scheten, krabben aan hun geslachtsdelen, doen het nogal opzichtig op zijn aapjes. Een argeloze passant wordt snel ontdaan van een zakje chips en/of fles drinken.

Verder niets dan goed over de makaken.

Zij mogen dan wel de baas zijn hier, er schijnen ook veel vogels te zitten. Ik zie vooral meeuwen. De aalscholvers, slechtvalken, oehoe en verschillende zangvogels houden ze zich vandaag schuil.

 

Upper Rock bezienswaardigheden Gibraltar

Vanaf de top is er een mooi uitzicht op de kade, de jachthavens, het stadje en Marokko lijkt op steenworp afstand te liggen. St.Michael’s Cave, het Moorse kasteel en tunnels daterend uit de tweede wereldoorlog zijn onderdeel van het park. Deze kunnen bezocht worden voor een kleine meerprijs.

Als voetganger betaal je 50 pence om het park binnen te gaan, voor een paar euro meer kun je al dat moois van binnen bekijken.

Gibraltar Middellandse Zee

Geschiedenis Gibraltar

We dalen af naar de kust waar het menselijke domein begint. Tegelijkertijd met het verliezen van hoogte daalt mijn status weer terug naar het normale niveau. In de stad is de mens de baas, maar af en toe lijkt de wet van de jungle hier nog steeds te gelden met leiders die nogal opzichtig op hun borst kloppen om daarmee hun territoriale neigingen kenbaar maken.

Het schiereiland hoort sinds de 18e eeuw bij Groot-Brittannië. Dit leidt regelmatig tot diplomatieke schermutselingen tussen de twee stammen.

Spanje wil het sinds het Verdrag van Utrecht in 1713 tot het Britse koninkrijk behorende schiereiland terug en Groot Brittannië wil het niet opgeven.

Het is natuurlijk ook enigszins vreemd, zo’n mini stukje Engeland in Zuid-Europa. Daarentegen heeft Spanje zijn eigen Spaanse enclaves, Ceuta en Melilla, op Afrikaans grondgebied. Een gevalletje van pot & ketel. Gibraltar, ‘the rock’ blijft een ietwat curieuze bult op de Spaanse kaart met nog geen dertig duizend inwoners, waarvan de meesten een soort Spanglish spreken:

“Venga, let’s go.”

De rest van de Gibraltari is een mengelmoes van primaten: Arabieren, orthodoxen Joden, verbritste Spanjaarden en Verspaansde Britten. De kroegen, supermarkten en winkels hebben een Engelse naam. Hoewel de restaurants in allerlei soorten smaken komen, overheersen de fish & chips shops. Geeft allemaal niks, ik laat de Gibraltari in hun eigen sop gaar koken en ga nog even lekker met mijn zoon knuffelen.

Gibraltar stad

Praktische tips voor een trip naar Gibraltar

Het stadje is bereikbaar:

  • Met het vliegtuig, de stad heeft zijn eigen vliegveld.
  • Per boot
  • Auto: vanaf Malaga is het ongeveer 1,5 uur rijden. In Spanje vlak voor de douane is een parkeerplaats, u kunt de auto hier achter laten of de auto invoeren in Gibraltar. Dit kan vooral in de zomer nogal wat tijd kosten. Bovendien is parkeerplaats in de stad zelf gelimiteerd.
  • Te voet vanaf Spanje (zie hierboven).
  • Vanuit Spanje kun u ook de bus naar La Linea (Spanje grensplaats) nemen en van daaruit lopen.

Gibraltar heeft een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden. Klik hier voor de verschillende opties.

Combineer je trip naar Gibraltar met de volgende uitstapjes

 

 

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This