Locatie, locatie, locatie. De Romeinen wisten het al, wat betreft onroerend goed is er niets belangrijker dan de ligging.
Ik bedoel maar, waar ligt het Colosseum? Precies, hartje Rome. Vergelijk dat eens met onze ‘Arena’, Nederlands hoofdstedelijk sportpaleis, daarvoor moet je in een serieuze buitenwijk van Amsterdam zijn.
Nee, dan de Romeinen in Zuid-Spanje, die hadden het goed voor elkaar. Baelo Claudia, een van de belangrijkste Romeinse bolwerken op het Iberisch schiereiland, ligt op een, jawel u raadt het al, toplocatie. De stad is gebouwd aan de Costa de la Luz, met voor de deur het playa de Bolonia. Dit strand werd niet voor niets onlangs uitgeroepen tot tweede beste van Spanje door tripadvisor.
De ruïnes van Baelo Claudia liggen in de provincie Cádiz ingeklemd tussen palmbomen, witte zandstranden en bergen. Een spectaculaire plek waar de branding van de Atlantische Oceaan door de hele stad hoorbaar is. Anno 2015 wordt het geluid van de golven alleen verstoord door het getjilp van vogeltjes en het geblaat van schapen. Natuurlijk moet dat tweeduizend jaar geleden anders zijn geweest toen het een welvarend vissersstadje was.
Baelo Claudia
Want behalve dat de nederzetting waanzinnig mooi ligt, is er ook nog eens voor een strategische locatie gekozen. Het ligt namelijk aan de baai van Bolonia, op de noordelijke oevers van de straat van Gibraltar. Een rijk visgebied en een ideale uitvalsbasis voor handelspartners in Tanger – Marokko – aan de overkant.
Met name de tonijnvangst was en is een belangrijke bron van welvaart voor de regio. In de straat van Gibraltar wordt nog steeds veel tonijn gevangen, omdat de jaarlijkse tonijnmigratie van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse zee door dit punt gaat.
Een Romeinse stad
Baelo Claudio is binnen het Iberisch schiereiland de meest compleet bewaard gebleven Romeinse stad, een goudmijn voor archeologen. De plaats heeft alle typerende kenmerken van een Romeinse nederzetting: stadspoorten, stadsmuren, uitkijktorens, een forum (marktplein), verschillende tempels, een basilica (een gebouw met twee etages voor commerciële doeleinden en rechtspraak), pleinen, overheidsgebouwen zoals de curia (raadsgebouw) en het archief, een markt, theater, baden, een industriële zone, aquaducten, etc.
- De Basilica werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus, met een zuilengalerij van twintig kolommen. Binnen in de ruimte staat een gigantisch beeld van Trajanus, de Romeinse keizer van 98 tot 117. In dit gebouw werd recht gesproken, de keizer geëerd en het fungeerde als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de stad.
- Het Forum was, net als in Rome in de oudheid, het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad.
- De stadsmuren waren 1200 meter lang en waarschijnlijk meer bedoeld als afscheiding van de stad, dan als verdedigingsmechanisme, aangezien deze in vredestijd gebouwd zijn. Men denkt dat er in de muren meer dan 40 torens gebouwd waren en vijf toegangspoorten.
- Drie aquaducten (Sierra de Plata, Punta Paloma en Norte) voorzagen de stad van drinkwater. De oostelijke waterleiding begon in Punta Paloma. Het was acht kilometer lang, waarvan het grootste gedeelte onder de grond lag. Gedeeltes van de bovengrondse bogen zijn nog steeds te zien, bij de ingang van het complex. Van het noordelijke aquaduct werden in 2000 en 2001 verschillende putten opgegraven.
- Het theater was oorspronkelijk gebouwd als ’theater’, maar werd later gebruikt als necropolis – een begraafplaats.
- In de Zoutfabrieken werd de vis gezout en opgeslagen in kruiken voor de verkoop en er werd garum (vissaus) geproduceerd, een veelgevraagd product in die tijd.
- De tempels zijn van de Capitolijnse godentrias, gewijd aan Juno, Jupiter en Minerva. Later werd de tempel van Isis toegevoegd.
Bezoek het museum van Baelo Claudia
Op het terrein ligt een moderne expositieruimte van twee verdiepingen met verschillende replica’s van beelden en ornamenten die op deze plek gevonden zijn. Om de originelen te zien moet je naar het archeologisch museum in Madrid. Een video in het museum geeft een g0ed beeld van hoe de stad er ooit moet hebben uitgezien.
Er is geen openbaar vervoer naar de stad. Een taxi vanaf Tarifa kost ongeveer 25 euro, enkele reis. De entree is gratis voor EU-burgers. Voor niet ingezetenen kost de toegang € 1.50.
Vanaf Cadiz is het ongeveer een uur rijden, vanaf Gibraltar een half uur en Malaga tweeënhalf uur.
Dit blog volgen