Strand Isla Palomas

Kitesurfing in Tarifa

Stel je partner wil per se naar de wind, je hebt niets met surfen.

Tarifa, een stadje in Zuid-Spanje is de oplossing voor dit vakantiedilemma. Inderdaad Tarifa is de Europese hotspot voor surfers. Door de ideale ligging waar de Atlantische Oceaan de Straat van Gibraltar aanraakt, is het hier niet alleen lekker warm, maar waait het ook stevig. Het plaatsje van nog geen twintigduizend inwoners, in het hart van het aartsconservatieve Andalusië, is verrassend genoeg een wereldstad.

De wind blaast namelijk niet alleen surfers vanuit alle werelddelen naar zuidelijk Spanje, in hun kielzog volgen topkoks, outdoorspecialisten en verdwaalde hippies. In de smeltkroes van Tarifa vind je daarom naast  eeuwenoude cultuur, fantastische zandstranden en horecagelegenheden, vertier uit alle windstreken.

Bovendien ligt Tarifa tussen twee natuurparken: het Parque Natural de los Alcornocales, een gebied van 107.000 hectare en het maritiem park in de Straat van Gibraltar.

Vakantie in Tarifa

Een potentiële win-win voor een vakantie in Tarifa. Dus wat doe je hier als je je een week moet zien te vermaken terwijl je lief in het water ligt?

Tarifa surfersparadijs

Dag 1: relax op het strand van Tarifa

Je begint je vakantie met te ontspannen. De stranden van Tarifa behoren tot de mooiste van Spanje, het water is van een onwaarschijnlijk blauwe kleur, het zand is wit en de zon doet hier bijna altijd zijn best.

Hou wel rekening met de wind. Als je het strandbezoek verkeerd inplant, kom je gezandstraald thuis. Het is dus zaak om een windscherm te regelen of je doet het op zijn Duits, je graaft een kuil.

Stranden

  • Playa Chica bestaat uit vierhonderd meter fijn goudkleurig zand. Het strand ligt tussen de stad en de Isla de Palomas. Op het strand zijn douches en in de buurt zijn verschillende restaurants.
  • Arte Vida is een zevenhonderd meter lang strand ten westen van de Jara rivier. Deze plek is redelijk beschermd tegen oostelijke winden. Dit is een strand waar in de zomer veel gesurft wordt.
  • Los Lances y Rio Jara is maar liefst acht kilometer strand. Meestal zijn hier veel kitesurfers, wat het een stuk minder geschikt maakt om te zwemmen of te zonnebaden, behalve op windstille dagen. Dat is het juist een prima plek om te zwemmen.
  • Op Hurricane ligt een windsurf en kitesurf school en verschillende restaurants.
  • Valdevaqueros is vierhondervijftig meter strand met helder water. Hier kun je het hele jaar door aan watersport doen. Delen van de zee zijn afgebakend voor zwemmers.
  • Bolonia ligt aan de voet van de Romeinse ruïnes Baelo Claudia. Het bestaat uit 3800 meter fijn zand. Dit is een windsurfers paradijs. Aan de linkerkant is een naaktstrand. Boven vind je hoge zandduinen.

Dag 2: Tarifa stadswandeling

Oké, aannemende dat je na een dag strand voldoende uitgerust bent van de reis, is het hoognodig tijd om de stad te bekijken. Geen paniek, Tarifa is een leuk plaatsje, maar zeker niet te groot. Er blijft voldoende gelegenheid over om tussendoor een terrasje te pakken. De bezienswaardigheden op een rijtje:

  • Puerta de Jerez is een eeuwenoude monumentale poort.
  • De Kapel Virgen del Sol.
  • De markt deze bestaat sinds 1928.
  • De pleinen (San Martín, Calle del Lorito and Calle San Franciso) zijn voetgangersgebied. Hier kun je winkelen, taartjes eten en cafés bezoeken.
  • San Mateo kerk, een gotische kerk uit de zestiende eeuw met barokke schilderijen en beelden.
  • Monument van General Copons y Navía verdediger van Tarifa tegen de Franse invasie in 1811.
  • Kasteel van Guzmán el Bueno, een kasteel uit het jaar 960.
  • San Francisco kerk een neoklassieke kerk.
  • Castillo de Santa Catalina een kasteel uit de tweede helft van de twintigste eeuw.
  • Vanaf isla de las palomas kun je de Afrikaanse kust zien liggen.

Dag 3: ontdek de lokale keuken van Tarifa

Nergens in Andalusië eet je lekkerder en gevarieerder als hier. Tarifa ligt op het kruispunt van de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan. Vis komt in alle soorten en maten.

De tweede dag is daarom gewijd aan lekker eten:

  • Het ontbijt De beste manier om de dag te beginnen is met zoetigheid. De taartjes, cake en pannenkoeken van Tarifa zijn wereldberoemd in Cadiz en omgeving. De bar van hotel Convento serveert een super lekker ontbijt.
  • Lunch ga naar Restaurante Otero. Dit restaurant heb ik niet uitgeprobeerd, maar volgens mijn buurman (dus betrouwbaar) en auteur van de reisgids 100% Andalusie serveert het de beste vis in de provincie Cadiz.
  • Dinner Het restaurant Chiriguinto ligt niet alleen op een toplocatie op het strand, het eten is echt superlekker.

De tussenliggende periodes zijn geschikt om uit te buiken.

Dag 4: Romeinse Ruïnes van Baelo Claudia

Een kwartier rijden van Tarifa ligt Baelo Claudia, dit zijn spectaculaire Romeinse ruïnes gelegen aan de Playa Bolonia, een van de mooiste stranden van Europa. De nederzetting is op maandag gesloten. Op de overige dagen zorg dat je voor 15.00 uur aanwezig bent om binnen te mogen. Op woensdagen om 12.00 uur is er een gratis toer met gids. De nederzetting is eerder uitgebreid door mij beschreven op deze pagina.

Baelo Claudia Tarifa

Dag 5: actief op vakantie Tarifa

Goed, je houdt dus niet van surfen. Toch wil je graag actief zijn en zoveel mogelijk van de lokale delicatessen kunnen snoepen zonder die paar kilo’s extra na de vakantie mee te slepen. Enkele mogelijkheden op een rijtje:

  • SUPpen Stand Up Padel waarbij je staat of op je knieën zit op een surfplank terwijl je met een roeispaan door het water beweegt. Vooral geschikt als je een fantastisch lichaam hebt en dat graag aan de wereld wilt laten zien.
  • Duiken of snorkelen: het water is helder en het zeeleven divers.
  • Escalada: bergbeklimmen al dan niet bij volle maan.
  • Huur een fiets.
  • Ga paardrijen over het strand
  • Maak een wandeling
    • Bolonia – Playa del Cañuelo – Faro Carmarinal, een wandeling van 12 kilometer, moeilijkheidsgraad hoog. Reken op vijf uur lopen. Je ziet Baelo Claudia, het fantastische Cañuelo strand, de Camarinal vuurtoren en de Bolonia zandduin.
    • Las Piscinas Naturales de Bolonia, de afstand is 9 km, de wandeling duurt vier uur en het niveau is gemakkelijk. De wandeling vertrekt vanaf El Lentiscal in Bolonia, door het pijnboomwoud, je volgt zandpaden tot Punta Paloma. Onderweg zie je een militaire bunker en natuurlijke bronnen.
    • Bosque de la Niebla – Tajo de las Escobas (Tarifa), niveau hoog, afstand 14 kilometer, duur vijf uur. De route start bij El Bujeo area recreativa, de wandeling voert langs mediterrane kurkeiken, je klimt naar het hoogste punt met uitzicht over de baai van Algeciras. De terugweg gaat langs de Puerto del Viento met door de wind gebogen bomen.

Op de website van de gemeente Tarifa staan links naar de verschillende bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

Dag 6: Dolfijnen en walvissen kijken

Op de zesde dag is het tijd om bootje te varen. In Tarifa zijn verschillende maatschappijen die excursies op zee organiseren om walvissen en dolfijnen te kijken. De gewone dolfijn, de griend walvis, de tuimelaar en de gestreepte dolfijn komen hier het hele jaar door voor. Orka’s komen in juli en augustus naar de Straat van Gibraltar om de duizenden blauwvintonijnen op te wachten die dan terugkeren uit de Middellandse Zee.

Potvissen zijn van maart tot juli aanwezig om op diepte te jagen op reuzeninktvis. En vinvissen passeren de zeestraat tussen mei en juli op doortocht van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee en vice versa.

Dag 7 maak een uitstapje naar Gibraltar

Op een steenworp afstand, nou vooruit een Olympische worp van 45 kilometer, ligt de Britse kolonie Gibraltar. Hier kun je aapjes kijken en ‘the Rock’ beklimmen. Ook hier heb ik al uitgebreid over geschreven op deze  pagina.

Om een toer vanuit Tarifa naar Gibral te boeken, of beschikbaarheid te bekijken, klik hier.

De apenrots van Gibraltar

Praktische informatie

Accommodatie Tarifa

Ik sliep in het Hotel Convento, een mooi gerestaureerd klooster op een centrale locatie.

Transport

  • Er is geen trein naar Tarifa, maar vanuit Algeciras, Marbella, Malaga, Cadiz en Sevilla gaan bussen. Kaarten kun je online kopen via deze website.
  • In de zomermaanden juli en augustus zijn er maandag tot en met vrijdag een beperkt aantal bussen van Tarifa naar Bolonia. 

 

In de buurt

Het hipste plein van Malaga is niet mooi

Het hipste plein van Malaga is niet mooi

Plaza Enrique García-Herrera is wonderwel het hipste plein in Malaga. Dat heeft dit plein in ieder geval niet aan haar uitstraling te danken, maar vooral aan de strategische locatie tussen het oude en het nieuwe centrum.Ten westen, aan de overkant van de...

Lees meer
Spaanse les in Malaga

Spaanse les in Malaga

Superbonito, een mooi woord vind ik het. Ik proef het in mijn mond, laten het even over de tong rollen. Het beklijft,  een van de vele woorden die me zal bijblijven van de Spaanse les. De klassen zijn een bonte afspiegeling van de mondiale samenleving. Het...

Lees meer
24 uur in Malaga

24 uur in Malaga

Als je slechts 24 uur in de stad Malaga hebt, wat ga je dan bekijken? De bezienswaardigheden in het centrum op een rijtje.

Lees meer
Brits kerkhof Malaga

Brits kerkhof Malaga

Het brits kerkhof in Malaga is 150 jaar oud. De graven liggen schots en scheef, de bougainville heeft alles overwoekerd. Kindergraven zijn met schelpjes bedekt.

Lees meer

Pin It on Pinterest