Superbonito, een mooi woord vind ik het. Ik proef het in mijn mond, laten het even over de tong rollen. Het beklijft,  een van de vele woorden die me zal bijblijven van de Spaanse les. De klassen zijn een bonte afspiegeling van de mondiale samenleving. Het kleurenpalet van Benetton is vertegenwoordigd in de leerlingen uit Kameroen, Korea, China, Verenigde Staten, Duitsland, Rusland, Ghana en natuurlijk Nederland. De meerderheid jong, sommigen oud, de vrouwen in de meerderheid.

Conversatieles

Tijdens de conversatielessen worden de studenten geacht een kwartier lang een praatje te houden in het Spaans. Dit leidt vaak tot Spaanse les vermengd met een scheutje culturele antropologie. De rol van de helderziende in Korea, naamsgevingsriten in Ghana, legenden en sagen van het monnikeneiland in Frankrijk en het Chinese Nieuwjaar zijn enkele thema’s die aan bod komen. De sfeer gemoedelijk en op dagen dat er alleen vrouwen aanwezig zijn vaak vertrouwelijk. Oud lief en leed wordt gedeeld tijdens het oefenen van verleden tijden.

Universiteit Malaga

De gemoedelijke atmosfeer slaat om als een jonge student uit Kameroen zijn tijd gebruikt om de onrechtvaardigheid in de wereld aan de orde te stellen. Hij betoogt dat het Westen de grote veroorzaker van al het leed in Afrika is met als hoofdschuldigen “de oorlogsmisdadigers Bush, Blair, Sarkozy en Nethanyahu”. Corruptie, armoede, ziektes in het zuidelijke continent, alles is de schuld van de geïndustrialiseerde landen. Zijn woede en onmacht bijna tastbaar als hij zich openlijk afvraagt hoe het toch mogelijk is dat actievoerende boeren in Europa miljoenen liters melk lozen terwijl op hetzelfde moment baby’s in Soedan sterven van de honger.

Spaanse Grammatica

Gelukkig is het bijna weekeind, de ongemakkelijke gevoelens opgedaan tijdens de laatste conversatieles lossen zich op in de zon en op maandag gaan we weer over tot de grammaticale orde van de dag. Maar vijf maanden van intensief les volgen begint zijn tol te eisen. ´’s Nachts spelen de Preterito Perfecto, de Indefinido, de Imperfecto, de Pluscuamperfecto en de verschillende vervoegingen van de Subjuntivo haasje over in mijn hoofd. Het lijkt tijd te zijn om een studiepauze in te lassen. Voorlopig de laatste keer sluit ik met weemoed de universiteitsdeur achter me, maar superbonito gaat met me mee.

Praktische Informatie

Taalscholen in Malaga

  • De Universiteit van Malaga verzorgt  betaalbare Spaanse cursussen voor buitenlandse (o.a. Erasmus) studenten. Dit zijn vaak jonge studenten. De faculteit ligt in El Palo, aan de oostkant van Malaga. Ik heb hier vier maanden een vrij intensieve cursus gevolgd en ben er tevreden over. Voor diegenen die bekend zijn met het Europees Referentiekader, ik begon op B2-niveau (3 maanden, 3 uur per dag) en eindigde op C1 (1 maand 5 uur per dag).
  • Het  Malaca Instituut staat goed aangeschreven en heeft over het algemeen een wat volwassener en kapitaalkrachtiger publiek. Het taalinstituut ligt in de wijk Cerrado de Calderon, aan de oostkant van het centrum.
  • Escuela Oficial de Idiomas de Malaga schijnt ook goed te zijn en vooral betaalbaar.
  • Karel, een lezer van dit blog noemt Debla. Hij raadt deze school aan: “want kleinschalig, ik vond de docenten en de cursus goed en er hing een prima sfeer”.

Tips

  • Voor mensen die op zoek zijn naar een goede intercambio: Liesbeth (een lezer van dit blog) merkt op dat ze kortgeleden Pachange heeft ontdekt er is enthousiast over. “Goede organisatie, leuke ontmoetingen en goed voor je spreekvaardigheden.”
  • Op deze pagina vind je alles over Malaga: de bezienswaardigheden, musea, mooiste plekjes en leukste restaurants.

Online Spaanse leren

Gratis les via youtube

Niet iedereen heeft de tijd om een paar maanden naar Malaga te komen om Spaans te leren. Een goed alternatief is het volgen van een online cursus. Gus Shifman van de Spaanse taalclub zet elke week  een les gratis online.

Skype les

Ook biedt Gus de mogelijkheid om lessen bij hem te volgen via Skype. Dus gewoon vanuit je luie/kantoorstoel thuis op een tijdstip dat het jou uitkomt. Ik mag onder de lezers van de nieuwsbrief 2 x vijf lessen weggeven. Een ideale mogelijkheid om eens aan de taal te proeven. Of als je ooit Spaans hebt geleerd, maar het niet meer zo vers in je geheugen zit, is dit een mooie kans om aan ‘taalonderhoud’ te doen.

De loting heeft plaatsgevonden op 24 mei 2017. Gefeliciteerd I. van Lieshout en Christa.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This