vogelparadijs Dobrogea
Vis uit de Donau Delta Roemenië
Dobrogea Roemenië Delta

Het beste bewaarde geheim van Roemenië

De Donaudelta is het best bewaarde geheim van Roemenië. Buitenlandse toeristen kom je hier nauwelijks tegen en binnenlandse mondjesmaat. Hier in de Donaudelta, op een bootje, met een camera in de aanslag kun je je de nieuwe David Attenborough wanen.

Varend door smalle kreken, kanalen en over meren ontdek je onbekende eilandjes, afgelegen parelwitte zandstranden en je ziet duizenden vogels.

Actief in de Donaudelta

  1. Bezoek Lacul Razim
  2. Ontdek de archeoloog in jezelf
  3. Doe de Delta per boot
  4. Fotografeer de natuur
  5. Ga gastronomisch genieten
  6. Bewonder de ongerepte natuur op Sacalin eiland
  7. Rust uit in badplaats Gura Portitei

De Donau Delta in Dobrogea

Ja, de Donaudelta in Dobrogea, Roemenië is een van de laatste onontdekte paradijsjes in Europa. Dat hoef je niet op mijn woord te geloven, dat van de Verenigde Naties legt waarschijnlijk meer gewicht in de schaal. Unesco heeft in 1990 de regio het predicaat biosfeerreservaat toegekend en in 1991 de status van werelderfgoed (bron Wikipedia).

De Delta heeft een omvang van 5800 km², dat is een gebied ter grote van Groningen en Friesland bij elkaar opgeteld. Samen met Doñana in het zuiden van Spanje, de Botnische golf in Finland en onze Nederlandse Peel is het een van de belangrijkste broedplaatsen voor watervogels in Europa.

UNESCO Werelderfgoed

In de Delta leven ongeveer 300 vogelsoorten, o.a.aalscholvers, pelikanen, zeearenden en ibissen in een doolhof van kanalen, rivieren, moerassen, eilanden, meertjes en bossen. Zeker in de bossen kom je andere wilde dieren tegen: vossen, wolven, zwijnen, paarden, otters en herten.

De beste tijd om vogels te spotten is vanaf het vroege voorjaar tot de late zomer.

Dronebeelden in deze video door Alex Chacon

Dus hoe haal je het meeste uit je bezoek aan de Donaudelta?

1. Bezoek Lacul Razim

Bezoek het Razim meer, een grote zoetwaterlagune in de Delta. Het water heeft als bijnaam het vervloekte meer. Tijdens slecht weer kan het hier behoorlijk spoken. Maar zolang je aan de kant blijft, is het een goede plek om vogels te spotten. Zeker in november en december, wanneer een miljoen kol- en roodhalsganzen hier vanuit het Noordpoolgebied komen om te overwinteren.

Aan de oevers van het meer, voorbij de oude vissershaven ligt het pittoreske dorpje Sarichioi. Hier zijn de huisjes van hout gemaakt, de wegen van zand en de Russisch-orthodoxe kerk van goud.

Lacul Razim Dobrogea

2. Ontdek de archeoloog in jezelf in Argamon

Orgame is een historische stad in de Donaudelta, uit de zesde eeuw voor Christus. De stad werd gesticht door Griekse kolonisten die vanuit Klein-Azië naar Dobrogea trokken. In de eerste eeuw na Christus, kwam de stad onder Romeinse heerschappij en werd een belangrijke haven op de Byzantium-Tyras route. De stad werd herdoopt als Argamon.

In de vijfde eeuw na Christus kwam de stad in verval, door de invasies van de Goten, Hunnen en Slaven en de gelijktijdige verzanding van de haven. De inwoners vertrokken verder naar het zuiden, naar Histria, Tomis (tegenwoordig Constanta), Callatis en Constantinopel.

Het is een gigantische archeologische gebied van ruim honderd hectare, waarvan het grootste deel nog onder de grond ligt. Een ideale plek dus om de archeoloog in jezelf te ontdekken. Tijdens het graven heb je een fantastisch uitzicht over het water.

Archeologische opgravingen Dobrogea Roemenië

3. Doe de Delta per boot

De schoonheid van de Delta kun je het beste vanaf het water bewonderen. De snelste manier is per motorboot vanaf de stad Tulcea, want het gebied is groot en zo ga je snel diep de Delta in.

Donau Delta boottrip

4. Neem je camera mee

De Donaudelta is vooral een vogelaarsparadijs. Je zult duizenden pelikanen, lepelaars, zwanen, ganzen, aalscholvers en vogelsoorten zien waarvan ik de naam niet ken.

Als je foto’s wilt maken, zorg dan voor een goede telelens, van minimaal 300 mm, liefst meer. De beste foto’s maak je bij zonsopgang en vlak voor zonsondergang, tijdens de gouden uren. Je zult wat vroeger op moeten, maar het is de moeite waard.

 

ooievaars Roemenië

5. Ga gastronomisch genieten

Als er ergens een goede plek is om van vis te genieten, dan is het hier in de Donaudelta waar zoet en zout water bij elkaar komen. Sportvissers kunnen hier hun hart ophalen met de vangst van o.a. meerval, snoek en karper.

Ik ben meer van het gastronomisch genieten. De vis komt in allerlei soorten en maten op tafel: in de soep, van de barbecue, gerookt, gefrituurd en uit de oven. Altijd verser dan vers.

6. Ontdek nieuw land bij Sacalin

Sacalin-eiland is een ‘nieuw’ eiland in de Zwarte Zee, vlak voor de kust van de Roemeense Donaudelta, bij de afslag Sfântu Gheorghe, een pittoresk vissersdorpje in de Delta, een prima uitvalsbasis om de Delta te verkennen.

Aanvankelijk bestond Sacalin uit twee kleinere eilanden, Sacalinu Mare (Groot Sacalin) en Sacalinu Mic (Klein Sacalin). Na verloop van tijd zijn de twee samengegaan tot een landmassa. De Roemeense overheid heeft het gebied tot een ecologisch reservaat verklaard en het is daarom niet toegestaan om te bouwen op het eiland. 

Je kunt er alleen komen per boot, onderweg zie je een gestrand stoomschip (foto).

 

Scheepswrak Zwarte Zee

7. Rust uit op het strand van Gura Portitei

Tenslotte eindig je ontdekkingsreis op een van de mooiste stranden van Europa; tussen de Zwarte Zee en het Goloviţa-meer in de Donaudelta ligt het eiland Gura Portitei, met een oogverblindend wit zandstrand en Afvergezichten.

Af en toe contrasterend met het witte zand kleurt het eiland rood door algengroei. 

Het eiland was oorspronkelijk een vissersdorp, tegenwoordig staat het vooral bekend als een van de meest afgelegen (en daarom rustigste) Roemeense badplaatsen. Het is een goed alternatief voor Vama Veche, dat in de afgelopen jaren populair en dus druk is geworden.

Je kunt er alleen per boot komen vanuit Tulcea of Sfântu Gheorghe. 

Grens Donau Delta - Zwarte Zee

Ik maakte deze trip, #ExploreDobrogea, met Eventur Group & Explore Dobrogea Travel Agency.

Meer Roemenië

Ontdek het andere Roemenië

Ontdek het andere Roemenië

Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.

Lees meer

Pin It on Pinterest