Bezienswaardigheden in Boekarest

Boekarest bezienswaardigheden

Boekarest, de hoofdstad van Roemenië ligt in het zuiden van het land. De bezienswaardigheden van Boekarest liggen voornamelijk in het centrum.

Door de brede lanen, weidse pleinen en elegante hoogbouw uit het begin van de 20 eeuw heeft de stad een Franse flair.

Tijdens de regeringsperiode van de voormalige communistische leider van het land, Nicolae Ceaușescu, hebben veel historische gebouwen moeten plaatsmaken voor grijze gedrochten uit de Sovjettijd.

Een aardbeving in 1977 met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter heeft het vernietigende werk van de hamer en sikkel nog eens dunnetjes overgedaan.

Boekarest ligt in Roemenië

Omdat er binnen de communistische leer geen plaats was voor religie werden de leiders van de Orthodoxe kerk voor de keus gezet om hun gebedsruimte te verplaatsen naar een ander, minder in het oog springend, gedeelte van het land of afbraak van het pand.

In het eerste geval betekende dat de kerk op treinrails werd gezet en ergens in een uithoek van Roemenië werd opgebouwd. Het alternatief was het slopen van de kerk. Ongeveer 300 kerken in Boekarest zijn de dans ontsprongen. Uiteindelijk zijn er ‘slechts’ 17 vernietigd, volgens onze gids.

Bucharest orthodox church

Stedentrip Boekarest

Andere bouwwerken en hele buurten hadden minder geluk, deze moesten wijken voor de politiek van systematisering van CeaușescuDe bezienswaardigheden van Boekarest staan hieronder.

De bekendste, of beter gezegd, het beruchtste resultaat van de systematesering is het ‘Huis van het Volk’ of het Casa Poporului.

1. Casa Poporului of Parlementspaleis

Het parlementspaleis is het derde grootste gebouw ter wereld, na het Pentagon in de Verenigde Staten en het winterpaleis in Lhasa. Het heeft ruim duizend ruimtes. Alle gebruikte materialen in de constructie en de aankleding zijn Roemeens, het marmer komt uit de Karpaten, de zijden tapijten en gigantische kroonluchters zijn lokaal gemaakt. Dit megalomane geesteskindje van Ceausescu  is 350,000 M², het heeft twaalf verdiepingen boven en acht onder de grond. De kroonluchter in het theater met 600 zitplaatsen is zelfs zo groot, dat volgens de gids, er vier man nodig zijn om een lamp te verwisselen en nee, dit is Belgenmop. In het hele gebouw hangen 2800 lampen en kroonluchters. Alles hier is groter en grootst.

Ondanks de gigantische ruimtes in het gebouw hangt er een beklemmende sfeer. Het lijkt wel of de ziel van de voormalig Roemeens leider nog steeds ronddwaalt op zoek naar een volgend slachtoffer.

Gedeeltes van het paleis zijn geopend voor het publiek. Enkele van de zalen kunnen gehuurd worden voor evenementen, zoals congressen en concerten.

Toegang paleis

Toeristen kunnen het gebouw bezoeken tegen inlevering van het paspoort, messen en andere wapens. De veiligheidsmaatregelen bij de ingang zijn vergelijkbaar met een vliegveld. Iedereen moet door een scanner. Als het alarm afgaat, volgt er een lichamelijk onderzoek. In mijn geval (vrouw), door een discrete en vriendelijke politieman.

De rondleiding vindt plaats in groepen, de gids spreekt Engels. Het paleis is dagelijks geopend van 10.00 – 16.00. De laatste toer vertrekt om 15.30 uur. Het is meestal erg druk, dus om zeker te zijn van een plaats kan men het beste vooraf reserveren:

Telefonisch: + 40-21-311 36 11; + 40-21-414 14 26 E-mail: cic.vizite@cdep.ro

De standaard toegangsprijs is 13 Lei per persoon (april 2015). Voor de meest recente informatie, kortingen, extra’s en toegang voor mindervaliden zie de website. Het is in principe verboden om foto’s te maken, dit verbod kan afgekocht worden door het betalen van 30 Lei.

 

Bucharest historic city centre

 

2. Cotroceni paleis

Het voormalige Koninklijk paleis, Cotroceni, is tegenwoordig een nationaal kunstmuseum met ruim 20.000 werken. Persoonlijk vind ik het gebouw interessanter dan de tentoongestelde kunst.

Het originele pand werd gebouwd tussen  1679 en 1681 door prins Şerban Cantacuzino. Zijn opvolgers verbouwden en breiden het paleis verder uit. In de communistische periode werd het in eerste instantie als opleidingsinstituut gebruikt, na de aardbeving van 1977 werd het gerenoveerd en in haar voormalige glorie hersteld als gastenpaleis.

Alleen de oude vleugel en de moderne orthodoxe kerk (in de binnentuin) zijn opengesteld voor bezoek. De rest van het gebouw zijn presidentiële ruimtes. Dit verklaart ook de buitengewone veiligheidsmaatregelen bij de ingang.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.30 – 17.30 uur. Gezien de drukte wordt aangeraden om een bezoek aan het paleis minimaal één dag van tevoren te reserveren per telefoon:  021.317.31.07 of per mail: vizitare@muzeulcotroceni.ro.

Buitenlanders betalen standaard 27 lei entree (voor kortingen en de laatste informatie zie de website van het paleis). Fotograferen kost extra.

Let op: het is nodig om ID/paspoort in te leveren bij de ingang.

Het paleis ligt aan de Bulevardul Geniului 1.

3. Roemeens Atheneum of Ateneul Româ

Het Atheneum is een concertgebouw in neoklassieke stijl uit 1888, ontworpen door een Franse architect. Het interieur heeft romantische elementen, veel marmer en een bijzondere fresco (75 – 3 meter) in de concertzaal.

Een bezoek aan het Atheneum is gratis, indien er op dat moment geen concerten plaatsvinden.

Adres: 1-3 Franklin Street, Sector 1.

Bucharest atheneum

4. Carturesti Carusel

Carturesti Carusel, ook wel “Carrousel van het Licht”, is een monumentaal bankgebouw uit de 19e eeuw dat is omgetoverd tot een architectonisch juweeltje. Het gebouw is te vinden in het centrum van Boekarest, in een levendige wijk met cafés, restaurants en luxe kledingwinkels.

Tegenwoordig functioneert het o.a. als boekhandel, het heeft zes verdiepingen met ruim 10.000 boeken. Op de bovenste etage zit een bistro, in de kelder een multimedia ruimte en een galerie. De eerste verdieping is gewijd aan moderne kunst.

Het adres van de boekhandel is Strada Lipscani 55.

Bucharest famouse book store

5. St. Nicholaas Kerk

Een kleine pittoresk gebouw is de Russische Sint-Nicolaaskerk, met zeven koepels. Het ligt in het centrum van de stad, vlak bij het Universiteitsplein.

De kerk werd gebouwd in 1905 op initiatief van de Russische ambassadeur en was bedoeld voor de medewerkers van de ambassade en andere Russen in Boekarest.

Toegang is gratis. Binnen mogen geen foto’s gemaakt worden. De kerk ligt op Strada Blănari.

6. Hanul lui Manuc

De oudste, tot voor kort nog in gebruik zijnde, herberg is Hanul lui Manuc. Het pand dateert uit 1808. Rond het midden van de 19e eeuw, was dit het belangrijkste commerciële complex van Boekarest met 15 groothandels, 23 winkels en 107 kamers voor kantoren en wonen. Nu herbergt het verschillende restaurants en cafés.

Het complex is nog grotendeels in originele staat. Een ideale filmlocatie dus, tijdens mijn bezoek werd er een historische film opgenomen (zie foto hieronder).

Om in 19e-eeuwse sfeer te komen bezoek het inpandige restaurant Manuc’s Inn. Adres: 62–64 strada Franceză. Het ligt tegenover de ruïnes van de Curtea Veche.

Bucharest Hanul lui Manuc

7. Curtea Veche, het Koninklijk Hof

Het eerste Koninklijke hof van Boekarest werd gebouwd in de 15e eeuw, tijdens de regeerperiode van Vlad Țepeș. – Vlad, staat ook wel bekend onder de naam Dracula. Hij was diegene die Bram Stoker inspireerde om een boek over vampiers te schrijven.

Het is mogelijk om het kasteel in Transsylvanië, waar het verhaal zich afspeelt te bezoeken met een dagtochtje vanuit Boekarest. Ik was er twee jaar geleden (lees verder).

De citadel was de rechtbank van de provincie Walachije, tegenwoordig resten slechts ruïnes.

 

Roemeense Cultuur

Wie onder de puinhopen van de 20e eeuw durft te kijken, kan dus nog steeds architectonische pareltjes vinden.

De echte sieraden van Boekarest zijn echter de Roemenen. Binnen de Europese Unie mag dit een van de armste landen zijn, als het gaat om gastvrijheid en vriendelijkheid van de bewoners is het een van de rijkste leden. Dat is waarschijnlijk de reden dat na een paar dagen in deze stad, Boekarest onder je huid kruipt.

Dus doe eens gek en praat met een Roemeen. Dat is verrassend gemakkelijk, want de ingezetenen van de hoofdstad praten over het algemeen goed Engels.

 

Praktische tips voor een city trip naar Boekarest

 • Bucharest Walkabout Free Tour is een organisatie die gratis rondleidingen door de stad aanbiedt.
 • Koop een Bucharest Tourist Card als je van plan bent meerdere musea te bezoeken. Je kunt zo 50% van de kosten besparen.
 • Valuta: Hoewel Roemenië lid is van de EU, heeft het land nog steeds haar eigen munteenheid, de Lei. Op het moment van schrijven was de wisselkoers ongeveer 4.4 Lei voor 1 Euro

Transport Boekarest

 • Taxi’s: taxi’s zijn goedkoop, deze kosten 1.39 lei per kilometer en hebben een meter.
 • Verkeer: gedurende de dag en een groot deel van de avond bestaat de stad uit een grote file. Hou hier rekening mee met de planning.

De leukste restaurants in Boekarest

 • Lekker eten: kan o.a. bij de The Harbour op Str. Piaţa Amzei 10-22. Prima eten.
 • Lunch bij Joseph Hadad. Dit restaurant ligt in hartje centrum in een oud herenhuis. Op het menu staat onder andere: gemarineerde zalm met octopus carpaccio en confit salade met andijvie. Hier komen bekende namen uit de Roemeense showbizz, diplomatieke, zaken- en de sportwereld om te eten.

 • Het Osho restaurant is waarschijnlijk het beste wat de hoofdstad te bieden heeft op culinair gebied. Hier komt men voor het stevigere werk, een lekkere steak. Liefst natuurlijk onder een genot van een glaasje wijn. Maar ja, de echte liefhebbers moeten daarvoor bij de Iconic World zijn.

 • Wil je bijzondere wijn proeven, dan kan dat bij de Iconic World, een wijnbar annex restaurant in een historisch gebouw. Deze ‘iconische wereld’ heeft ook een restaurant en sigarenclub. Dat laatste is iets wat tegenwoordig moeilijk te vinden is in de westerse wereld. In Roemenië mag je nog naar hartenlust binnenshuis roken. Zo nu je ingedronken bent is het tijd om te gaan feesten.

Boekarest uitgaan

Uitgaan in Boekarest

 • Eleven Social Club is een nachtclub waar je als 30+ nog goed terecht kunt. Een leuke tent, waar schaars geklede meisjes op de bar dansen.
 • Clubbing bij de Bamboo Club. Bij de Bamboo Club komen lokale en internationale hot shots om aan het nachtleven te proeven. Als je altijd al hebt willen dansen met een Arabische Sheikh is dit een goede plek om te beginnen. Tevens geschikt om een selfie te maken met je ‘new best friend‘, de Russische Olietycoon. Pas wel op voor agressieve lijfwachten. Het gebouw is ook te huur voor particuliere evenementen.

Sport en Spa in Stejarii Country Club

Stejarii Country Club is de plek voor sport en onstpanning op een 5-sterren budget. Terwijl je lief zich in het zweet werkt, kun jij je ontspannen in het Shiseido Wellness Centre. De spa heeft bubbelbaden en masserende douches, de sauna uitzicht op het bos. Op de waterbedden kun je relaxen middels geurtherapie. Afsluiten doe je met een massage, een facial en een bezoek aan de champagnebar.

Hotel in Boekarest

Boekarest view from Intercontinental

Het Intercontinental is een vijf sterren hotel en ligt in hartje Boekarest. De slaapkamers hebben een mooi uitzicht over de stad. Op de bovenste verdieping is een fitness centrum & spa. Het ontbijtbuffet is bijzonder uitgebreid. Mocht je er niets voor voelen om te eten als gevolg van een kater dan verdrink je deze met een glas gin & tonic in de roof top jacuzzi.

Sponsors

Deze reis werd mogelijk gemaakt door sponsoring van Blue Air (vluchten), CDI  Transport  (airport en transfers in de stad) en Intercontinental Hotel (verblijf).

 

Ontdek het andere Roemenië

Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.

read more
Boekarest city trip
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest