Index

Bezienswaardigheden

  1. Plaza Mayor
  2. Puerta del Sol
  3. Mercado de San Miguel
  4. Circulo de Belles Artes
  5. Koninklijk Paleis
  6. Kathedraal
  7. El Retiro
  8. Musea: Reina Sofia, Thyssen en El  Prado

Praktische tips: Nederlandse Ambassade, metro, airport transfer, hotels en veiligheid

Madrid, een spin in het Spaanse web

Madrid in drie uur bezichtigen, kan dat? Het enige juiste antwoord is natuurlijk: nee, dat kan niet.

Een stad van ruim 3 miljoen inwoners, die ook nog eens de hoofdstad van Spanje is, met meer dan duizend jaar historie achter de rug, kun je niet in een paar uur bekijken. Maar … Aangezien Madrid de spin in het Spaanse vervoersnet is, is het waarschijnlijk dat je er ooit terecht komt om over te stappen op een trein, bus of vliegtuig. Of, als je net als ik in Spanje woont, zul je misschien de Nederlandse ambassade moeten bezoeken om je paspoort te verlengen.

Kortom de kans dat je ooit in Madrid terecht komt en een paar uur ‘over’ hebt is groot. Je kunt die natuurlijk op het treinstation of vliegveld doorbrengen, maar je kunt die tijd ook gebruiken om te gaan winkelen of om snel een idee te krijgen van de belangrijkste bezienswaardigheden, zodat je op een later tijdstip terug kunt komen en dan op je gemak bekijken wat je interessant/mooi/leuk lijkt.

Het zou immers zonde zijn om niet op zijn minst een glimp te krijgen van wat de stad te bieden heeft, om met de woorden van Ilse Vanaken te spreken: “Madrid is zalig, het New York van Spanje”.

treinstation Atocha Madrid

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand van het Atocha treinstation, dit is het station waar je aankomt als je met de hogesnelheidstrein, de AVE naar Madrid reist.

Plaza Mayor

Plaza Mayor is een iconisch plein in hartje centrum. In het midden van het plein staat het standbeeld van koning Filip III te paard (1616). Rondom het plein, onder de galerijen vind je cafés en winkels.

De plaza ligt op steenworp afstand van het andere beroemde plein, de Puerta del Sol.

Puerta del Sol

De Puerta del Sol (zonnepoort) is zo mogelijk nog belangrijker dan Plaza Mayor. Hier tel je als Spanjaard af naar het nieuwe jaar, of als je niet lijfelijk aanwezig kunt zijn dan volg je het op de televisie. Op het plein worden ook demonstraties gehouden, die steevast het Spaanse nieuws halen. Het is tevens het ‘nulpunt’, het referentiepunt voor alle Spaanse autowegen.

Naar mijn bescheiden mening is het ondanks de belangrijkheid een lelijk plein – vandaar geen foto – maar ja, je moet het toch gezien hebben en je kunt het ook bijna niet vermijden als je door het centrum van Madrid loopt.

Atocha station Madrid

Atocha treinstation

Mercado de San Miguel

De overdekte San Miguel markt ligt een paar honderd meter verwijderd van het Plaza Mayor. Het grotendeels ijzeren gebouw stamt uit het jaar 1916, in 2009 heropende de markt na een langdurige renovatie. Jaarlijks bezoeken meer dan 10 miljoen mensen de markt om Spaanse producten, zoals kaas uit Asturië, Iberische ham, vis uit Galicië of de mediterrane rijst uit de Terres de l’Ebre, te proeven.

Ja, het is supertoeristisch en ja, het is er hartstikke duur. Zoals mijn Spaanse vriendin Marta zegt: “één olijf kost hier één euro“. Maar goed, je bent Nederlander (of Belg), dus ik zou zeggen ga gewoon op zijn Hollands: “kijken, kijken, maar niet kopen” want behalve duur is het ook gezellig, authentiek Spaans en het is een mooi gebouw.

Circulo de Belles Artes Azotea

Het ‘Círculo de Bellas Artes‘ (CBA) is een multidisciplinair non-profit centrum waar activiteiten, variërend van beeldende kunst tot literatuur, zoals wetenschap, filosofie, film en de podiumkunsten uitgevoerd worden. Vanaf het dak op de zevende verdieping van het gebouw heb je een spectaculair 360º uitzicht over Madrid. In de verte zie je het Salamanca district, het Prado museum, het Atocha station en het Retiro Park.

Om toegang te krijgen tot het dak neem de lift met glazen deuren naar de bovenste verdieping, die vanuit de lobby directe toegang biedt tot deze ruimte.

Tickets kun je kopen bij de receptie van het gebouw. Een kaartje kost vier euro, of als je het combineert met een bezoek aan de expositie vijf euro.

Het centrum ligt 650 meter noordwesten van de Puerta del Sol aan Calle Alcalá 42.

koninklijk paleis Madrid

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis, of Palacio Real, is het werkpaleis van de Spaanse koning. Je kunt het bezoeken dat heb ik niet gedaan dus ik weet er verder niet zoveel zinnigs over te zeggen, maar als je erheen wilt, zorg dan dat je ’s morgens op tijd gaat (vanaf 10.00 uur), want de rijen zijn lang of koop je entreekaart van tevoren, online.

Kathedraal Almudena

Tegenover het Koninklijk Paleis ligt de neoclassicistische kathedraal van Madrid, Santa María la Real de La Almudena. Ik vind het een kerk zoals zovele, maar ben dan ook opgevoed door een Italiaanse katholieke moeder en heb daarom waarschijnlijk een paar honderd kerken meer gezien dan de gemiddelde mens.

El Retiro

El Retiro is het levendige stadspark van Madrid, het ligt vlak bij het treinstation Atocha, dus als je het liefst even wilt uitrusten in het groen, dan is dit een prima plek daarvoor. De blikvanger van het park is de vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan en in het midden een standbeeld van koning Alfons XII.

 

Musea Madrid

De drie belangrijkste musea in Madrid zijn het Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza  en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

Ze liggen redelijk dicht bij elkaar. Dus als je er een kunstdag van wilt maken, dan kan dat, behalve op maandagen want dan zijn de meeste musea gesloten. De collecties zijn dusdanig groot en indrukwekkend dat je gemakkelijk een of meerdere dagen hier kunt doorbrengen. Maar waarschijnlijk is dit teveel van het goede, tenzij je een professionele kunstkenner bent. Na drie uur heb ik het wel gezien en is het tijd voor wat anders.

Hieronder de hoogtepunten wat mij betreft.

Museo Thyssen-Bornemisza Museum

In het Thyssen-Bornemisza museum vind je meer dan 1000 schilderijen van de 13e tot en met de 20e eeuw: waaronder ‘onze’ Rubens, Van Eyck en Van Gogh, maar ook andere grote namen zoals:  Caravaggio, Monet, Gauguin, Mondrian, Klee, Hopper. Alleen al de werken van Rubens maken een bezoek aan dit museum de moeite waard.

 

Museo Thyssen-Bornemisza_Terrazas 2

Museo Reina Sofia

Het Reina Sofia is zo mogelijk nog indrukwekkender dan het Thyssen museum met 21.000 werken bestaande uit foto’s, beelden en schilderijen. Hier moet je in ieder geval heen, al is het maar om de ‘Guernica’ van Pablo Picasso te bekijken. Dit schilderij, van 3,49 m bij 7,76 m breed, toont het bombardement op de Baskische stad Guernica (1937) tijdens de Spaanse Burgeroorlog door de Duitsers en Italianen.

Prado Museo

De collectie van het Prado bestaat uit schilderijen, beelden, munten en 8.600 schilderijen. De grootste zaal in het museum is gewijd aan Velázquez, hier vind je ook zijn belangrijkste werk Las Meninas. Ook andere Spaanse kunstschilders zijn vertegenwoordigd, zoals El Greco en Goya.

De toegang is gratis van maandag t/m zaterdag van 6 p.m. tot 8 p.m en zon- en feestdagen van 5 p.m. tot 7 p.m.

Madrid Torres

Praktische tips

 

Nederlandse Ambassade in Madrid

Pº de la Castellana 259-D
28046 Madrid
E: mad-ea@minbuza.nl
T: +34 91 353 75 26
F: +34 91 353 75 65

Openingstijden: maandag t/m donderdag 09.00-17.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur. Juli en augustus 09.00-15.00 uur.

Metro

Hoewel het centrum goed beloopbaar is, kun je ook met de metro reizen. Lijn 1 gaat van Atocha naar Puerta del Sol, dit zijn drie stops en duurt ongeveer 5 minuten Als je loopt doe je twintig minuten over dezelfde afstand.

Een kaartje koop je bij een machine. Je moet eerst een plastic kaart aanschaffen en vervolgens deze opladen met voldoende saldo voor de reis die je gaat maken.

Trein Madrid

De AVE,hogesnelheidstrein brengt je binnen een paar uur naar de meeste grote steden in Spanje: Barcelona, Malaga, Sevilla, Valencia. Als je de tickets ruim van tevoren koopt, kun je heel goedkoop reizen. Zo heb ik eens binnen 5 uur van Malaga naar Barcelona  gereisd voor 30 euro. Dat is ruim 1000 kilometer.

Vliegveld transfers

Als je met de AVE, de hogesnelheidstrein, reist, heb je recht op een gratis ticket met de Cercania (stoptrein) naar het vliegveld. Deze stopt op hetzelfde station, Atocha, als waar de AVE aankomt. Op dit blog heb ik (in het Engels) beschreven hoe je vanaf het centrum van Madrid naar het vliegveld reist.

Hotels

Tijdens mijn laatste trip naar Madrid verbleef ik bij Hotel Mediodía, het hotel ligt supercentraal, tegenover station Atocha, op 50 meter van het hotel ligt een metrohalte en binnen tien minuten lopen ben je bij El Retiro, het park.

De kamers zijn vrij klein, maar schoon en comfortabel. Het ontbijt is oké. Het personeel vriendelijk.

Voor beschikbaarheid en prijzen klik hier.

Veiligheid

Madrid is een grote stad met de daarbij horende problemen. Het is ook de stad waar ik voor de eerste keer van mijn leven succesvol gerold ben. Mijn telefoon is uit mijn tas gestolen in de buurt van het treinstation. Oppassen dus.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This