De Caminito del Rey, een sensationeel bergpad

  • Uitzicht 10 punten
  • Spanning & Sensatie 1 punt

Dat lees je goed, het veelbejubelde Koningspad of Caminito del Rey in de provincie Malaga krijgt voor ‘Spanning en Sensatie’ slechts één punt van mij. Na de in 2015 voltooide restauratie van het pad is het van een van de gevaarlijkste bergpaden ter wereld verworden tot een uitstapje voor senioren.

Nu is het een brede weg, netjes afgewerkt met houten planken en een metershoog hek. Zelfs staand op het glazen platform (foto rechts) tientallen meters boven het dal, voel ik me volkomen veilig. Alleen mensen met ernstige hoogtevrees hebben hier nog reden om bang te zijn.

Tot voor kort was dat wel anders, toen vielen er met enige regelmaat doden.

Het Koningspad in Malaga

Voor de ‘thrill’ hoef je er dus niet meer heen. Behalve als je hoogtevrees hebt, dan is dit pad waarschijnlijk een brug te ver voor je.

Voor de rest is er hoop. Volgens een bevriend timmerman is het pad belegd met hout van inferieure kwaliteit. Met andere woorden binnenkort vallen de eerste gaten en kieren in de planken. Dat maakt de route meteen weer een stuk interessanter.

Tot die tijd, krijgt de wandeling dat ene punt alleen maar omdat het bij de entree nog even spannend was of we überhaupt naar binnen mochten.

Op de dag van ons bezoek waait het tamelijk hard. Dat is verder niet zo’n probleem, behalve dat er dan een groter gevaar is op vallend gesteente. Een helm is daarom verplicht, ook op windstille dagen. Bij de ingang delen ze deze uit op vertoon van het toegangsbewijs samen met een super oncool haarnetje.  Om hygiënische redenen dien je deze onder je helm te dragen.

Afijn, als je geen selfie maakt, hoeft niemand het te zien.

El Chorro vallei in Malaga met fantastische uitzichten

Wat de wandeling aan spanning mist, maakt het goed aan uitzichten. De Caminito volgt de steile wanden van de El Chorro vallei. De groene rivier, roze oleander, beige rotswanden en een blauwe lucht bezorgen de wandelaar een visueel spektakel.

De Wandeling over de Caminito del Rey

In de wandeling zit een klein hoogteverschil, het is geschikt voor iedereen die een kleine acht kilometer kan lopen.  Het grootste gedeelte van de route bestaat uit een houten loopbrug. Het middengedeelte is een echt bergpad, maar nog steeds gemakkelijk begaanbaar.

Het pad is drie kilometer lang. Er zijn twee vertrekpunten:

  1. Ardales (Conde de Guadalhorce reservoir) of
  2. Alora (Station El Chorro).

Vanaf de parkeergelegenheid naar de ingang is het anderhalf tot twee kilometer lopen. Het is mogelijk om heen en weer te lopen of bij de uitgang de bus naar het vertrekpunt te nemen. Of, als je je fit genoeg voelt, de circulaire wandeling te maken.

Kinderen moeten minimaal acht jaar oud zijn.

Praktische informatie

Transport

  • Vanuit Malaga en Sevilla gaat er een trein richting El Chorro.
  • Als je met de auto gaat, richting Ardales aanhouden, bij het dorp staat de Caminito aangegeven. Parkeren kan alleen langs het meer, hiervan is het nog 1.5 – 2 kilometer lopen naar de ingang, door o.a. een donkere tunnel. De ingang staat aangegeven met een klein bordje.
  • Klik hier voor de shuttle bus tijden tussen begin- en eindpunt.

Tickets reserveren

Reserveer ruim van tevoren, aangezien tickets vaak lang van tevoren uitverkocht zijn.

 Veiligheid

  • Bij de ingang krijg je dus een helm en een korte uitleg op vertoon van je toegangsbewijs en identificatie.
  • Meer informatie in het Engels staat op deze website.
  • Per dag is er plaats voor maximaal 600 mensen.

In de omgeving

Ardales Stuwmeer

Als je via Ardales gaat, heb je ’s middags wellicht nog tijd over in het programma. Er is een redelijke keuze aan restaurants in de buurt van de parkeerplaats. Bij het stuwmeer van Ardales zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, een camping en enkele hotels.

Op het meer kun je kajakken, deze kunnen o.a. bij de camping gehuurd worden. Kijk hier voor alle activiteiten rond het Ardales meer.

____________________________

Caminito del Rey
caminito Stefania
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This