Sierra de las Nieves wandelen provincie Malaga

Route Puerto Saucillo – Peñon de los Enamorados – Torrecilla

Een maanlandschap in de Sierra de las Nieves

Het is een lekker frisse zonnige herfstdag in Malaga als we besluiten een korte bergwandeling te gaan maken in de Sierra de las Nieves (de sneeuwbergen) in de buurt van Ronda. Dat frisse is natuurlijk relatief in het zuiden van Spanje, het is een graad of twintig schat ik. Ideaal weer om een rondje van 4.5 kilometer te gaan lopen. Het hoogteverschil op de geplande route is 200 meter. Gemakkelijk genoeg dus.

Hoogteverschil

Helaas missen we, door onoplettendheid, na twee kilometer de afslag. Het geeft niet we lopen lekker en merken pas echt na een uur of twee dat de wandeling een stuk langer duurt dan gepland en toch ook wel wat steiler lijkt. Hoog tijd om de techniek te raadplegen.

Wonderlijk genoeg heeft mijn mobiele telefoon op 1700 meter hoogte in the middle of nowhere bereik. Even googelen en we blijken op een compleet andere route te zitten. Het geeft niet, mijn voeten doen goed mee (na een jaar van hardnekkige blessures) en het uitzicht is spectaculair. Vanaf een hoogvlakte kijken we uit over een surrealistisch maanlandschap.

De wandeling begint bij de Mirador Puerto Saucillo op 1247 meter hoogte, met zicht op de naburige bergdorpen: Guaro, Coín, Alhaurín, Cártama, Pizarra en natuurlijk het naburige Yunquera.

 Mirador del Puerto del Saucillo
Sierra de las Nieves Malaga uitzicht over Yunquera
Sierra de las Nieves Malaga
Sierra de las Nieves Peñon de los enamorados

Mirador Puerto Saucillo Yunquera

We starten op een steil bospad. Het pad wordt geflankeerd door Spaanse zilversparren oftewel de pinsapo. Dit is een bijzondere dennenboom, kenmerkend voor deze regio. De naalden wijzen naar de stam, in plaats van vooruit.

Achthonderd meter na de start komen we langs een sneeuwput, un pozo de nieve, een opslagplaats voor sneeuw. De sneeuw werd vroeger gebruikt om voedsel en drank te koelen, een soort grote diepvries.

De afslag op de oorspronkelijke route is na 1.8 kilometer. Die missen we dus.

Peña de Cuco

Na een kilometer of vier zien we de Peña de Cuco, een gigantisch rotsblok. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad Malaga en de Middellandse Zee. Daarna is het weer even tamelijk steil naar boven, waarna we op de hoogvlakte van Tolox komen. De dorre kale rotsen geven geen enkele bescherming tegen de frisse wind. De temperatuur is hier een stuk lager dan aan de kust. In onze korte broeken en shirtjes is het behoorlijk koud.

Peñon de los enamorados

Dat is meteen een goede reden om lekker door te lopen naar het volgende rotsblok, die we al van ver zien liggen, de Peñon de los Enamorados, de rots van de geliefden. Deze ligt op 1780 meter.

Dit is het keerpunt, we zijn inmiddels zes kilometer onderweg, het is mooi geweest, alhoewel de route doorgaat tot het hoogste punt van de Sierra de las Nieves, de Torrecilla op 1914 meter hoogte. Maar dat voegt nog eens zeven kilometer aan de route toe, we draaien dus om. De Torrecilla bewaren we voor een volgende keer.

Route

  • Puerto Saucillo – Peñon de los Enamorados
  • Afstand Totaal 12 km heen en terug
  • Tijdsduur 4 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Hoogteverschil 550 meter
Spaanse zilverspar

Praktische info

  • De mirador Puerto Saucillo (google maps) ligt in het park Sierra de las Nieves bij het plaatsje Yunquera.
  • Vanaf Yunquera is het 6 kilometer over een steile zandweg langs een diepe afgrond, het uitzicht is spectaculair maar het is waarschijnlijk verstandiger als je je ogen op de weg houdt.
  • Bij de mirador zijn 15 parkeerplaatsen. Op zon- en feestdagen is het tamelijk druk. Je kunt je auto dan in een van de bochten naar boven parkeren.
  • Vanaf de mirador beginnen drie wandelingen (senderos). De route naar de peñon de los enamorados is met geel/witte paaltjes aangegeven.
  • De wandelroute naar de Torcilla kun je hier bekijken (in het Spaans).

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This