Antequera Dolmen UNESCO

De Dolmens van Antequera

De Dolmens in Antequera zijn het Spaanse equivalent van de Nederlandse Hunebedden. Deze megalithische monumenten werden opgericht door de eerste agrarische gemeenschappen, die zich vestigden in het Guadalhorcedal in de provincie Malaga, in het zuiden van Spanje.

De megalieten, zoals de dolmens ook wel genoemd worden, zijn ongeveer 3800 jaar geleden voor Christus gebouwd met gigantische stenen blokken. In de prehistorie, op de grens van het stenen- en bronstijdperk, heeft een groepje boeren de moeite genomen om metershoge rotsblokken samen te voegen tot grafkamers en tempels met als voornaamste werktuigen menskracht en houten palen.

De bouwwerken gaan grotendeels op in het landschap. In eerste instantie lijken ze op een grot.  Als je langer kijkt, herken je de rotsblokken, het dak en de pilaren. Dit zijn inderdaad bouwwerken en geen natuurverschijnselen. Pas binnen als je in een van de grafkamers staat, besef je de enormiteit van deze bouwklus.

De prehistorische mens ging niet over één nacht ijs voor het investeren in een stukje onroerend goed. Voor aanvang van de constructie raadpleegde men ook in de bronstijd waarschijnlijk eerst een makelaar. Want alles schreeuwt hier:

Locatie, Locatie, Locatie!

Het omringende landschap is spectaculair.

  • De Menga, een van de dolmens, kijkt uit op de Peña de los enamorados (de rots der geliefden). Deze rots heeft waarschijnlijk een symbolische betekenis gehad. De peña lijkt op het profiel van een slapende vrouw. Toen Menga in de 19e eeuw voor het eerst geopend werd vonden archeologen de skeletten van honderden mensen.
  • La Viera, het tweede bouwwerk , is waarschijnlijk ook een grafkamer geweest, maar bij het openen van de dolmen vond met alleen werktuigen.
  • De tholos van Romeral, de jongste van de drie, richt zich op het krijtsteengebergte El Torcal. Deze is later gebouwd, waarschijnlijk rond 1800 voor Christus en ligt op een ander terrein.

UNESCO erfgoed

Menga, Viera en de tholos van Romeral vormen samen met de Peña (rots) en El Torcal het megalithische complex in Antequera. Het gebied is in 2016 door de UNESCO tot erfgoed uitgeroepen. De Peña de los Enamorados en El Torcal zijn natuurlijke monumenten en de megalieten cultureel erfgoed.

Bezoek het archeologisch complex

Het archeologisch complex is gratis te bezichtigen van 09.00 tot – 18.00 uur en op zondagen van 09.30 tot 14.00 uur. Het bezoekerscentrum is gesloten op maandag, 1 januari en 25 december.

Het centrum heeft zowel schriftelijk informatie als een video met uitleg in het Spaans, Engels én Nederlands. Gratis rondleidingen kunnen vooraf telefonisch geboekt worden op +34 952 71 22 08.

Vanaf Antequera staat met bordjes de te volgen route aangegeven. Menga en Viera liggen naast elkaar. Het adres is Carretera de Malaga, 5 29200 Antequera.

De tholos van Romeral ligt apart, hiervoor moet je nog een stukje doorrijden.

Dolmen, Spaanse hunnebedden

De wandelaar (el caminante)

Menga rotstekening

Rotstekening van het vrouwelijk geslacht in Menga

Dolmen, Spaanse hunnebedden

De wandelaar (el caminante)

Megalitische opgravingen Malaga

Het Zonneplein

Antequera in Malaga

Zicht op Antequera

Antequera tholos El Romeral

De tholos van Romeral

Antequera Peña Rock

Peña de los enamorados

Praktische informatie

Overnachten

  • Hotel Plaza San Sebastian in Antequera is een eenvoudig centraal gelegen hotel in Antequera. Het is schoon en goedkoop. Eten moet buiten de deur, maar dat is geen probleem aangezien er vele cafés en restaurantjes op loopafstand liggen. Om te reserveren of prijzen te bekijken, klik hier.
  • Zit je liever iets luxueuzer dan is het moderne viersterrenhotel de Parador meer geschikt. Het hotel beschikt over een zwembad en is op loopafstand van het centrum. Voor prijzen en om te reserveren klik hier.

Torcal

Als je toch in de buurt ben, ga dan vooral naar El Torcal, een bijzonder karstgebergte.  Het Torcal gebergte is sinds 1929 een beschermd natuurgebied. Het park ligt ten noorden van de stad Malaga, in de gemeente Antequera.

Door de hoogte en de geïsoleerde ligging is het een goede locatie om sterren te kijken. Het Astronomisch Genootschap organiseert regelmatig bijeenkomsten met uitleg.

Een uitloper van Torcal is de prachtige vallei Valle de Abdalajís.

 

Antequera

Antequera is een stad op ongeveer drie kwartier rijden van de provinciale hoofdstad Malaga. Het historische centrum heeft overblijfselen van oude stadsmuren en een Moors kasteel dat op een overhangende rots boven de stad uittorent. Andere belangrijke gebouwen zijn:  het 18e-eeuwse paleis van Nájera en de Real Colegiata de Santa María la Mayor, de barokke kerk Iglesia del Carmen, de arena en de arc.

De stad is bereikbaar per trein vanaf Sevilla, Ronda en Malaga, Cordoba en binnenkort ook Granada.

Voor meer informatie zie de toeristische website van de stad.

Eten

In het centrum van Antequera is volop keuze uit eetgelegenheden voor grote en kleine budgetten. Het restaurant in de Plaza de Toros (stierenring) ligt op een bijzonder locatie en heeft een goede traditionele keuken.

 

Antequera arc

De arc van Antequera

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This