Malaga uitzicht Gibralfaro

Sendero del Mirador – PR-A-119

Een van de redenen waarom ik zo graag in Malaga woon, is omdat je vanuit het centrum van de stad in een handomdraai midden in de natuur bent. De wandelroute naar de Mirador (uitkijkpunt) in de Montes de Malaga is ook nog eens bijzonder mooi. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over het historisch centrum, de Middellandse Zee, kom je langs oeroude olijfbomen, steeneiken, verschillende ruïnes, citroenboomgaarden en daal je af naar het strand via een kabbelend bergbeekje, dat diep verscholen in de bergen ligt. Ideaal dus als je een stedentrip wilt combineren met een stukje natuur. 

Het is een pittige wandeling. De route is 26 kilometer, het hoogste punt is 515 meter. Je klimt in totaal ongeveer 700 meter, aangezien je enkele keren daalt en stijgt. Het is niet moeilijk. En als je liever lui dan moe bent, laat je dan met een taxi afzetten bij de Mirador. Zo hoef je niet te klimmen, snij je 12 kilometer van de route af en bevind je je al snel in het mooiste stukje natuur van de wandeling.

De route (PR-A-119)  is, zoals de meeste bergwandelingen in Andalusië, min of meer aangegeven. Je volgt een geel-wit-bruin vlaggetje.

 

Ayuntamiento

Puerta Oscura

Parador de Gibralfaro

Conde de Ureña,

Seminarie

Camino de los Almendrales, Málaga, Spanje

Pinar del Arroyo Toquero

Venta El Mirador

Club Hípico

Calle Consul Porfirio Smerdou, 15, 29016 Málaga

Fuenta de la Reina

Mirador

Cortijo de la Campana, 29190 Málaga

Lagar la Choza

Belen de la Mosca

La Mosca

Pedregalejo strand

technische gegevens wandeling
 • Lengte 26 kilometer
 • Geschatte tijdsduur 6 uur
 • Moeilijkheidsgraad gemiddeld
 • Hoogste punt 515 meter

 

Malaga Puerta Oscura
Malaga hoogteprofiel wandeling PR-A-119
steeneik Malaga

Gemeentehuis – Gibralfaro

De route begint bij het gemeentehuis (ayuntamiento) van Malaga, aan de Avenida de Cervantes. Van daaruit ga je de Jardines de Puerta Oscura in, waarna je de Gibralfaro op gaat richting het Parador Hotel. Onderweg kijk je uit op de haven, zie je het Romeins theater in het centrum, de Alcazaba aan je linkerhand en aan je rechterkant de haven en de Middellandse Zee. Hierna kom je op de top van de berg (115 meter). Hier is het kasteel van Gibralfaro.

Gibralfaro – Mirador

Vanaf het kasteel loop je over de grote weg naar beneden, waarna je links afslaat, de Paseo Calvo Solteo op. Aan het einde ga je weer links. Via Calle Ferrandiz loop je naar Conde de Ureña, deze gaat over in Calle de Seminario. Via de Camino de los Almendrales steek je de A7 over. Hierna laat je de drukte van de stad achter je. De weg heet hier Calle Consul Porfirio Smerdou. Deze volg je helemaal tot de top. Je komt uiteindelijk bij de Mirador uit, het uitzichtpunt op 515 meter hoogte. Zoals de naam doet vermoeden, heb je hier een mooi uitzicht over de baai van Malaga.

Je bent nu op de Montes de Malaga, de bergen van Malaga, een belangrijke mijlpaal op een van de favoriete fietsroutes van de Malagueños. Hier ga je naar rechts, nog een stukje de berg op via de A-7000.

Malaga sendero del Mirador GR-119

Montes de Malaga – Arroyo Jaboneros 

Je volgt de A-7000 een paar honderd meter, totdat je een zandpad naar rechts ziet. Deze is afgesloten voor het autoverkeer met een ketting. Hier begint de afdaling. Deze volg je totdat je bij een boer uitkomt die roept: “¿Qué queréis?”, oftewel onvriendelijk vertaald: Wat moeten jullie? Hier ga je linksaf naar beneden naar de rivier. Je ziet hier enkele huizen aan de monding van de Jaboneros liggen. In de winter staat er water in het riviertje, vermoedelijk staat deze in de zomer droog. Vanaf hier volg je de rivierbedding naar beneden. 

Let op het uitzicht op San Anton, in de volksmond ook wel de tetas de Malaga – oftewel de borsten van Malaga genoemd. Inderdaad, de heuvels hebben deze bijnaam gekregen wegens hun vorm (zie foto hieronder).

tetas de Malaga

Belen de la Mosca – Pedregalejo

Onderweg kom je enkele dammen tegen, als je goed kijkt, zie je aan de linker- of rechterkant een paadje liggen dat er omheen leidt. Daarna ga je weer terug de rivierbedding in. Je volgt de rivier totdat je bij een mooie oude brug uitkomt. Hier ga je naar rechts, de zandweg op. Waarna je uiteindelijk uitkomt in het dorpje Belen de la Mosca. 

Hier kun je doorlopen tot het strand van Pedregalejo of je neemt de bus 34 terug naar de stad. Deze komt door de week om het half uur, in het weekend minder vaak. Als je doorloopt naar Avenida Juan Sebastián Elcano kun je ook de 3, 11 of de 33 nemen.

Op het strand van Pedregalejo vind je leuke eettentjes. Een prima plek om bij te komen van de inspanning met een glaasje wijn en het uitzicht op zee.

Malaga sendero del Mirador 119 brug

Praktische tips

 • Routebeschrijving: als je Spaans leest, klik dan hier voor de originele routebeschrijving.
 • Transport: vanuit Pedregalejo kun je bus 3, 11 en 33 terug naar de stad nemen.
 • Eten en drinken: zorg voor voldoende water en iets te eten onderweg. Onderweg is niets te krijgen.
 • Zon: draag een hoed of pet en smeer je in met zonnebrandcrème.
 • Als het net geregend heeft, of als er regen verwacht wordt, dan kun je beter niet gaan omdat je door een rivierbedding loopt. Als er veel water in het riviertje staat, zal het waarschijnlijk lastig worden om door de bedding te lopen.
 • Draag stevige waterdichte schoenen, liefst bergschoenen. Je loopt door een rivierbedding en moet regelmatig het riviertje oversteken.
 • Neem je mobiel mee, stel de route in op Google Maps. Je hebt weliswaar een groot deel van de afdaling geen bereik, maar de ingebouwde GPS blijft gewoon werken.
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This