Gepubliceerd 18 feb 2019, bijgewerkt 2 november 2020

Sendero El Saltillo

De kers op de wandeltaart die Andalusië heet, is de Sendero el Saltillo. Hier krijg je met een minimale inspanning een maximaal resultaat. Dit is een bergwandeling met spectaculaire vergezichten, pittoreske watervalletjes, een tikje gevaar en een vleugje romantiek. Bovendien is de route relatief kort en gemakkelijk. Let op, ik gebruik hier het woord ‘relatief’ niet voor niets. Daarover later meer.

Uitzicht op de Maroma
wandelroute kloof Almanchares

Axarquia regio in het oosten van de provincie Malaga

Het grootste gedeelte van deze 8 kilometer lange wandeling gaat door een nationaal park genoemd naar het gebergte de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. De toppen van dit gebergte vormen de natuurlijke grens tussen de provincies Malaga en Granada. Het gebergte Tejeda en Almijara liggen aan de kant van Malaga, in het hart van de regio Axarquia. De piek, de Maroma, is 2.065 meter hoog, de hoogste berg in de provincie Malaga.

De wandeling begint in het dorpje Canillas de Aceituno. Dit is een van de witte dorpjes, de zogenaamde pueblos blancos, die zo kenmerkend zijn voor het zuiden van Spanje. Je eindigt bij de watervalletjes van de Rio del Almanchares.

Hoogteprofiel
  • Lengte 3.4 kilometer.
  • Hoogteverschil 250 meter

Hoogteprofiel route

Bron Wikiloc

wandelroute Canillas de Aceituno

Een mooie bergwandeling

Sommigen noemen deze sendero ook wel de ‘Caminito del Rey van de Axarquia’. Een dichterlijke vrijheid wat mij betreft. Ja, er zijn overeenkomsten: het mooie uitzicht en het feit dat je met hoogtevrees beter beide paden kunt mijden omdat ze allebei langs een steile afgrond lopen.

Het lopen van de Caminito was vroeger, voor het toeristenbestendig maken van de route door middel van metershoge hekken en het verbreden van het pad, een potentieel dodelijk uitstapje.  Nu ben je verplicht een kaartje te kopen, een helm te dragenen mag je alleen binnen tijdens openingsuren.

De toegang tot de Sendero el Saltillo is daarentegen geheel gratis. Bovendien is het afbrokkelende pad op sommige plekken slechts enkele tientallen centimeters breed. Hekken ontbreken. Dat is meteen ook de reden dat ik geen kleine kinderen mee zou nemen op deze sendero. Tenzij je stalen zenuwen hebt, of weinig gehecht bent aan je kroost, dan ga vooral je gang.

wandelroute Axarquia
Aquaduct sendero Canillas de Aceituno

Beschrijving van de route

Je begint in het dorp Canillas de Aceituno op Avenida Andalucia, bij een pleintje waar het restaurant La Maroma Asador aan ligt. Aan het einde van het pleintje zie je een trap. Deze loop je op. Je komt zo hogerop in het dorp. Je houdt hier een beetje rechts en naar boven aan. Het grootste deel van de steile beklimming heb je nu gehad. Bovenaan het dorp kom je weer op een brede stenen trap, net voor het einde ga je naar rechts een zandpad op. Als je links van je een geitenboerderij ziet, of ruikt, ben je te ver. Je loopt in het begin tussen olijfbomen. Als snel, na een paar honderd meter, zie je een betonnen aquaduct. Dat volg je het grootste deel van de route.

Het eerste stuk kijk je uit op het dal, Canillas de Aceituno en de omringende bergen. Op een gegeven moment zie je de Maroma verschijnen, daarna volgt een hangbrug. Deze hangbrug tussen Canillas de Aceituno en Sedella is 54 meter lang op 49 meter hoogte boven de rivier Almanchares. Na ongeveer 500 meter kom je bij het eindpunt uit: het ravijn en de watervalletjes van de rio Almanchares. Je hebt nu bijna vier kilometer gelopen. Je volgt dezelfde route terug.  Op de rotsen rondom de waterpoeltjes kun je mooi picknicken.

Het beginpunt is lastig te vinden, maar als je eenmaal op het pad bent, dan is het zo goed als onmogelijk om te verdwalen omdat je nergens af kunt slaan.

Etape 7 Gran Senda de Malaga GR249

Sinds kort november 2020) maakt deze route onderdeel uit van de lange afstandsroute: Gran Senda de Malaga (GR 249). Het pad schijnt opgeknapt en vooral beveiligd te zijn met touwen en een railing. Hoewel dit niet altijd afdoende blijkt te zijn. Begin november (2020) is een vrouw overleden die uitgleed. Ze viel in een diepe kloof (bron).

 

wandelroute Canillas de Aceituno
Aquaduct sendero Canillas de Aceituno
Hangende brug Canillas de Aceituno

Praktische tips

  • Parkeren kun je op de parkeerplaats bij restaurant La Maroma Asador. Op vrijdagmorgen vindt hier een markt plaats. Aan de rand van het dorp, richting Malaga (MA125) ligt een parkeergarage. Ook hier kun je gratis parkeren. Vanaf de parkeergarage is het een paar honderd meter lopen naar het beginpunt.
  • Als je Wikiloc hebt, zoek dan op Sendero el Saltillo. De beschrijving is in het Spaans.
  • Op een warme dag neem water mee.
  • Probeer weekeinden en feestdagen te vermijden als het even kan, want het kan druk worden op het pad.
  • Een andere mooie wandeling in de regio is de ‘Puente Arabe‘.
  • We hebben gepicknickt maar volgens Caroline van Damme kun je bij terugkomst in Canillas heerlijk eten in een van drie restaurants, La Sociedad, La Maroma of Bodega de Juan Mari.
  • Bezoek ook Bodegas Bentomiz, een bijzondere wijngaard van Nederlandse eigenaren in Sayalonga.
bergrivier Rio Almanchares
waterval Saltillas

Meer Malaga

Baños Árabes Al Andalus, een warm bad

Hamam al Andalus in Malaga geeft je een heerlijk luxe ervaring, met warme en koude baden, een massage met etherische olie, heerlijk op een frisse winterdag. Dit is de ideale manier om te ontspannen met je vriendinnen op een stedentrip.

read more

De Ifergan Collectie in Malaga

De Ifergan Collection is een verzameling antiquiteiten tentoongesteld in het (kersverse) Jerusalem Complex in Malaga. Deze collectie is de laatste aanwinst in het rijtje musea in handen van vermogende particulieren in deze Zuid-Spaanse stad.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest