Malaga Ifergan Collection

Museum Ifergan Malaga

De Ifergan Collection is een verzameling antiquiteiten tentoongesteld in het (kersverse) Jerusalem Complex in Malaga. Deze collectie is de laatste aanwinst in het rijtje musea in handen van vermogende particulieren in deze Zuid-Spaanse stad (zie kader).

De half-Joodse 60-jarige Vicente Jiménez Ifergan is de eigenaar van het museum. Hij begon op zijn 18e met verzamelen van oudheidkundige voorwerpen, tijdens zijn eerste bezoek aan Israël.

Vicente lijkt een fusion opvatting te hebben over de oudheidkunde, gezien zijn keuze voor het ontwerp van het pand waarin het museum gehuisvest is.

Musea in Malaga

Andere musea in Malaga met privé-collecties:

 

 

Volgens het foldertje is het design geïnspireerd door de stad Jeruzalem, gemengd met elementen uit de grote Mediterrane culturen. Volgens de auteur zijn dat de islam, christendom en jodendom. Volgens mij bevat cultuur veel meer dan religie, maar dit terzijde.

De collectie bevat behalve voorwerpen uit de Mediterrane landen ook werken uit de Indusvallei (Afghanistan, Pakistan, India) en het Perzische rijk. Met andere woorden landen die niets met de Middellandse Zee te maken hebben, noch in de oudheid verbonden waren met de drie eerder genoemde monotheïstische godsdiensten.

Collectie Antiquiteiten

In het foldertje staan nog meer bijzondere dingen, zoals dat het museum een van de belangrijkste particuliere collecties antiquiteiten ter wereld heeft. Een tamelijke boude bewering die ik durf te betwijfelen; ik vermoed dat een aantal figuren van de jet-set, koninklijke huizen en een paar Engelse Lords met rovende amateurarcheologen in hun stamboom nog wel wat meer oudheden in hun paleizen uitgestald hebben.

Evengoed is het een indrukwekkende prestatie om honderden, misschien wel duizenden, oudheidkundige voorwerpen, in relatief korte tijd te verzamelen. En dan hebben we het nog niet over de kosten gehad. Ik vraag me bijvoorbeeld af wat zo’n vijfduizend jaar oud bronzen beeldje van Amon uit Egypte tegenwoordig doet op een veiling. Daarom heb ik dat even gegoogled en dat blijkt toch de waarde van een klein appartement in Eindhoven te vertegenwoordigen. En dat is slechts één voorwerp uit de collectie.

Cultureel erfgoed

In tegenstelling tot het Museum van Malaga, waarin de herkomst van de tentoongestelde oudheidkundige voorwerpen regionaal is, komen deze antiquiteiten uit allerlei landen. Tot mijn verbazing mag je dus nog steeds, anno 2018, cultureel erfgoed exporteren. Ik zou verwacht hebben met de toenemende bewustwording dat de meeste landen dat zouden verbieden.

Volgens Francisco Alba, de directeur van het museum, zijn alle voorwerpen legaal uitgevoerd en voorzien van een ‘cultureel paspoort’. Gelukkig maar, aangezien er ook Afghaanse, Libanese en Syrische stukken in de collectie zitten. Landen die tijdens de daar woedende burgeroorlogen veel waardevolle stukken verloren hebben door kunstroof.

Sala Malaca

De tentoonstelling beslaat twee zalen. In de grote zaal staat het merendeel van de collectie oudheidkundige voorwerpen. Het is een echte schatkamer voor oudheidkundigen.

In de ‘Sala Malaca’  staan meer dan honderd terracotta Fenicische beeldjes uitgestald. Deze zijn afkomstig uit een schip dat vergaan is voor de kust van Libanon. De zaal is zo genoemd omdat Malaca, het huidige Malaga, in het jaar 1000 voor Christus gesticht werd als een van de koloniën van de Feniciërs.

Helaas staan de meeste stukken grotendeels achter glas en bij elkaar gepropt. Dat komt het kijkplezier voor een geïnteresseerde leek, zoals ik, niet ten goede. De begeleidende uitleg is minimaal. Een pluspunt is dat de toelichting zowel in het Engels als in het Spaans gegeven wordt.

Een deskundige curator zou hier, naar mijn niet zo bescheiden mening, goed werk kunnen doen om deze collectie beter tot zijn recht te laten komen.

Malaga Ifergan Collection

Bezoek aan het museum

Het museum ligt in het centrum van de stad, in de buurt van de Atarazanas markt.

  • De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 19.00 uur.
  • De entree kost zes euro.
  • Het museum is gesloten op maandagen, 25 december, 1 & 6 januari.
  • Adres Calle Sebastián Souvirón, 9, 29005 Málaga

Restaurant Jerusalem

Het beste nieuws vind ik dat in hetzelfde pand eind mei 2018 ‘Snack Jerusalem’ opent, een restaurant dat gerechten gaat uit het Midden-Oosten gaat serveren, gebaseerd op recepten van de moeder van Vincente.

Wordt vervolgd.

Malaga Restaurant Jerusalem

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


De ultieme reisgids voor de stad Malaga
Reisgids Malaga

Bekijk op bol.com

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This