De kleren gaan uit en verdwijnen achter een mooi houten deurtje met een discreet cijferslot. Mijn naaktheid duurt niet lang. Minuscule druppels verpakt in lavendelgeur en Arabische klanken vlijen zich als een liefdevolle deken om me heen, nog voordat ik mijn badpak kan aantrekken. Een strenge mevrouw wil dat we eerst douchen voordat de poorten van de hamam in Malaga zich voor ons ontsluiten. Een soort voorwas zou je het kunnen noemen want pas daarna mogen we de baden gaan gebruiken.

De bezoekers, negen in totaal, verspreiden zich, het is hier niet druk met gemiddeld drie personen per verdieping.

Warm badHeerlijk warm bad in Malaga

De bassins zijn warm, warmer en warmst. Bij de ingang bevinden zich ook nog twee koude dompelbaden, die staan er natuurlijk slechts voor de show. Alleen de jongeman die languit in het koude water ligt beseft dat nog niet. Gek!

Nee dat is niets voor mij. Geef mij maar de warmte van een zwoele zomernacht. Op mijn rug dobberend in een bak zonnig water dringen zich enkele essentiële vragen aan me op: is de navel het centrum van het lichaam?

Zo ja …..

Is het mogelijk om die precies in het midden van de achthoekige koepel boven mijn hoofd te positioneren? Dat laatste lijkt gemakkelijker dan het is, het geeft niet, een meer dringende kwestie schreeuwt om aandacht. Het vraagstuk van de etherische olie. Welk extract kies ik zo meteen voor mijn massage?

Etherische olie bij de massage

Aromabranders helpen met het maken van de keuze. Essentie van rozenblaadjes? Nee, te zoet. Jasmijn dan? Dat is zó Malaga, vanavond ben ik op zoek naar de Arabische lente. Amber dan? Mmm of lavendel.

Lavendel, lavendel, laaa-ven-del. Lavendel dus.

Nu dat de beslissing gevallen is, kan ik verder naar de hoofdwas in water van veertig graden Celsius. Vervolgens de (lach) rimpels eruit laten stomen in het Turks bad. In de Turkse nevelen verdampen mijn laatste problemen, zorgen en irritaties. Voor even is mijn hoofd helemaal leeg.

Badhuis MalagaEen koud bad

Na een kwartiertje stomen besef ik dat een verfrissende duik toch niet zo’n gek idee is. Plons, het water is koud. Het is even schrikken, maar dan is het verrassend aangenaam. Precies wat de dokter heeft voorgeschreven. Tijd voor de massage. Heel eventjes slaat de paniek toe. Wat is het Spaanse woord voor lavendel ook al weer? Lavanda. Pfff.

Stijve kantoorschouders lossen er niet van op, ontspannend is het wel. Na het strijken van de laatste plooien in mijn lichaam volgt aandacht voor de inwendige mens: een kopje thee, mint met een snoepje. Het geluid van de gong kondigt het begin van het einde aan. Mijn tijd zit erop, anderhalf uur badderen inclusief een kwartier massage heeft me €37 armer gemaakt en een bijzondere ervaring rijker. De geur van een Arabische nacht ruil ik weer in voor die van de stad Malaga, jasmijn in plaats van lavendel.

Hamam Al Andalus

Adres

Plaza de los Mártires,5
29008 Málaga

Telefoon: +34 952 215 018

Vanaf het Carmen Thyssen museum onder de boog van het museum lopen, de hamam is gehuisvest in het gebouw tegenover de kerk.

Entree

Voor €37 krijgt een resident van Malaga anderhalf uur ontspanning, inclusief een kwartier massage. Studenten krijgen op vertoon van hun studentenkaart korting. Op daluren zijn er speciale aanbiedingen voor duo’s.

Bezoekers zijn verplicht om een badpak te dragen. Het gebruik van handdoeken, shampoo, zeep is bij de toegangsprijs inbegrepen. De laatste sessie start om middernacht. De eigenaren hebben eerder ervaring opgedaan in Granada, Madrid en Cordoba en dat is aan alles te merken. Het is er schoon en mooi ingericht met aandacht voor details.

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This