Estepona

De tuin van de Costa del Sol
Provincie Malaga

bezienswaardigheden, activiteiten en lekker eten

Estepona is een van de mooiste plaatsen aan de Costa del Sol. Niet zo fraai natuurlijk als Malaga, mijn thuishaven, maar de zonnige kustplaats verdient moeiteloos de tweede plaats op de ranglijst van steden in deze Zuid-Spaanse provincie. Het stadje heeft officieel zo’n 60.000 inwoners, doordat veel buitenlanders hier een tweede woning aanhouden staat officieus de teller op 100.000 zielen.

Ondanks de massale aanwezigheid van buitenlanders is het een van de meest authentieke plaatsen aan de Costa del Sol. De Spaanse flair komt vooral door de met vrolijke bloempotten gedecoreerde witte huisjes in het oude centrum.

Estepona bloempotten
Typische Spaanse straatjes
Authentiek Estepona

Estepona, de tuin van de Costa del Sol

De gemeente promoot Estepona als de ‘tuin van de Costa del Sol’. Bij een bezoek aan de stad is het meteen duidelijk waarom: de muurtekeningen van bloemen, de met vrolijke bloempotten bedekte gevels en de botanische tuin werken allemaal mee aan het thema.

Volgens de burgemeester, José María García Urbano, wil de stad wil vooral een prettige omgeving vormen voor zowel haar inwoners als de toeristen. Het gemeentebudget wordt dus niet gebruikt voor het bouwen van meer huizen maar er wordt vooral geïnvesteerd in verbetering van het leefgenot en dat merk je, zelfs als je alleen een dagje op bezoek komt.

Botanische tuin

Orchidarium van Estepona

De botanische tuin maakt onderdeel van het gemeentelijke Estepona tuinproject. Het park kan bogen op een oppervlakte van 1.000 vierkante meter, een waterval van 15 meter hoog en drie glazen koepels, die de juiste hoeveelheid lucht en vochtigheid voor de planten waarborgen.

In de tuin  vind je meer dan 1500 verschillende soorten orchideeën, waarvan de meeste afkomstig zijn uit relatief warme klimaten zoals Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië.

Adres botanische tuin

Calle Terraza, 86, 29680 Estepona, Málaga

Botanische tuin Estepona

Botanische tuin

Een stadstuin in Estepona

Estepona Botanische tuin

waterval

met tropische temperaturen

centrum orchideeën Estepona

Bloemenzee

en een waterval

Authentiek Spaans

bloemen, muurschilderingen, gezellige pleintjes, historische gebouwen, typisch Spaanse straatjes

Geschiedenis Estepona

De geschiedenis van Estepona kun je aflezen aan de verschillende historische gebouwen en ruïnes die verspreid door de bebouwde kom liggen.

Zols een Romeins mausoleum; een kasteelruïne, ooit gebouwd door de kathokathollieke koningen; een klokkentoren uit de 16e eeuw; het voormalige gemeentehuis uit de 18e eeuw en de voormalige vismarkt (mercado de abastos) die omgebouwd wordt tot een nog te openen Gastromarkt.

De asymmetrische stierenring daarentegen is juist weer relatief nieuw, deze werd in 1972 gebouwd.

Historische accommodatie

Casa de la Borrega is een herenhuis uit de 16e eeuw, het gebouw doet nu dienst als toeristische appartementen. Deze accommodatie ligt in het hartje van de stad én op slechts twee minuten lopen van het strand.

 

Het centrum

De plazas, of pleinen, van Estepona zijn klein maar fijn.

Plazas de las Flores

Een van de leukste pleintjes is het autovrije Plaza de las Flores, oftewel het bloemenplein, een oase van rust in het hart van de stad. Op het door bomen omringde plein vind je gezellige terrasjes en een fontein, waar je je in de zomer even lekker kunt opfrissen.

Estepona Plaza de las Flores

Murals

Ook Estepona is gegrepen door het graffiti-virus. De stad heeft naar eigen zeggen de meeste murals in het zuiden van Spanje, dat wil zeggen vijftig officiële muurtekeningen. Hoewel ik die claim durf te betwijfelen – aangezien alleen al de wijk Lagunillas in Malaga versierd is met tientallen muurschilderingen – zijn het er in ieder geval veel.

De grootste muurtekening van Spanje zou bovendien ook in Estepona zijn. Het schilderij van een visser (foto hieronder) beslaat dan ook maar liefst zes gebouwen.

muurschilderingen Estepona

Pasaje de los Poetas

Het straatje van de dichters, of Pasaje de los Poetas, eert bekende dichters uit Andalusië met een buste en bloemen natuurlijk.

 

Tuin van de dichters Estepona

 

 

Restaurant

Restaurant Casa del Rey ligt om de hoek van de Plaza de las Flores. Op het menu staan heerlijke tapas en andere Spaanse gerechten. Tip: vraag om een copa de Celeste Roble, dit is een lekkere rode Ribera de Duero.

 

Estepona

Wandelroutes

Klik hier voor

Of

Toerisme

Telefoon

+34 952 80 80 81

Adres

Plaza de las Flores s/n

error:

Pin It on Pinterest

Share This