Hotel en Kasteel Monda

Hotel Castillo de Monda is een heus kasteel daterend uit de achtste eeuw, althans enkele ingemetselde details getuigen van de eeuwenoude geschiedenis van het gebouw. Het hotel staat boven op een bergtop in het plaatsje Monda in de provincie Malaga, in het zuiden van Spanje. Het kasteel is enkele keren verbouwd tot het huidige pand met 27 slaapkamers. Verscholen in allerlei hoekjes vind je gezellige terrasjes, terracotta vloeren, knusse hoekjes met antiek meubilair én een zout water zwembad.

Dat alles voorzien van weidse uitzichten.

Kasteel Hotel Malaga Spanje

Een weekendje weg in de provincie Malaga

Het kasteel vormt een ideale plek voor een vriendinnenweekend. Op ons programma staat: wijn bij het haardvuur, lekker eten, serieus bijkletsen en een wandeling in de bergen, aangezien Monda grenst aan het nationaal park Sierra de las Nieves.

Nu regent het gelukkig onafgebroken gedurende ons verblijf, dus schrappen we de wandeling ten faveure van meer wijn. Als we het bezoek enigszins met beleid gepland zouden hebben, zouden we er ook nog een massage en schoonheidsbehandeling tegenaan  gegooid hebben bij het inpandige wellness centre.

Maar ja, wijn en haardvuur …

Kamers Hotel Monda

Mijn kamer zit in een van de twee torentjes van het kasteel. Een heuse toren voor mezelf, gelijk een sprookjesprinses. De inrichting van de slaapplek is sober: een tapijt, bedden, een antieke kast en een klein zitje. Geen koninklijke franjes, maar wel voorzien van moderne gemakken zoals WiFi, airconditioning en stromend water.

De luxe details zitten in grote zachte badhanddoeken en comfortabele bedden. Geen erwten onder het matras, geen televisie. Dat laatste zou me overigens niet zijn opgevallen (want wijn) ware het niet dat de eigenaar me daar uitdrukkelijk op wees.

Bed & Breakfast

Het enige wat nog ontbreekt aan het sprookjesgevoel is een woeste draak om mijn toren te bewaken en een knappe prins om me vervolgens uit de drakenklauwen te bevrijden. Bij gebrek aan prins en draak bevrijd ik me ’s morgens maar zelf uit mijn toren om te gaan ontbijten en dat bevalt eigenlijk ook best.

In het restaurant wachten enkele pages van Britse, Spaanse en Nederlandse komaf om me op mijn wenken te bedienen. Gebrek aan ervaring compenseren ze ruimschoots met vriendelijkheid.

Restaurant Castillo de Monda

Je kunt driemaal daags eten in het restaurant. De dag begint met een uitgebreid ontbijtbuffet, inclusief vers fruit, granen, croissants, yoghurt en roerei. Voor lunch en diner kun je a la carte bestellen, buiten de kaart zijn er ook nog enkele specialiteiten en op (vooraf aangekondigd) verzoek worden er ook speciale vegan maaltijden bereid.

Het menu

Wijnen zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen van goed betaalbaar tot belachelijk duur. De kaart heeft een internationaal tintje, met een prijsniveau dat voor Malaga relatief hoog is: een voorgerecht: vitello tonato met een twist kost 11 euro, zes oesters  15, eend 23, appeltaart 8 en een tapasplankje voor twee personen gaat voor 27 euro.

Het personeel is jong, informeel en vooral vriendelijk. We krijgen de koninklijke behandeling.

Restaurant Castillo de Monda
Bar en Restaurant Castillo de Monda

Monda, een pueblo blanco

Maar het prinsessengevoel krijg je niet zomaar. Je moet er wel wat voor doen. Te beginnen met de fuik, die Monda is, te overleven. Dit dorpje is namelijk een van de pueblo blancos, de zogenaamde witte dorpjes, in Andalusië. Het plaatsje ter grootte van een postzegel vormt, zoals de meeste bergdorpjes in deze regio, een uitdaging voor de automobilist uit de lage landen.

Deze dorpjes zijn namelijk ooit met als enige doel gebouwd om toeristen te vangen in een net van steeds nauwer toelopende steile bergweggetjes. Ik verzin dit niet. Monda rij je nietsvermoedend in via een normaal ogende weg. Tegen de tijd dat je doorhebt dat de wegen taps toelopen, is je kans om te keren verkeken.

De enige uitweg is achteruit, via een steile draai omhoog of vooruit via een bocht die ooit ontworpen is met een ezelskar ter grootte van een smart car in gedachten. De toch al smalle wegen staan vol met lokale bolides. Knipperende ‘fout parkeerlichten’ moeten duidelijk maken dat de chauffeur even aan het ontbijten is/op de toilet zit of anderszins belangwekkende dingen aan het doen is.

De ultieme reisgids voor de stad Malaga
Reisgids Malaga

Bekijk op bol.com

Kasteel Hotel Malaga Spanje uitzicht

Negeer de TomTom

Om het kasteel te bereiken hoef je weliswaar niet de allersmalste straatjes te nemen, maar als je, zoals ik tegen beter weten in, op de TomTom vertrouwt dan kom je er onvermijdelijk terecht.

Niet doen dus, Google Maps is waarschijnlijk een betere keuze. Afijn, als het dorp je dan eindelijk uitgespuwd heeft, dan wacht als kers op de taart nog een betonpad met haarspeldbochten, maar dan ben je ook bij een heus kasteel.

 

Activiteiten in de omgeving van Monda

  • Vanaf Monda ben je in een klein half uurtje aan de kust. Zowel Marbella als Puerto Banus zijn beide uitstekende locaties om Ferrari’s, Porsches, Bentleys, Rolls-Royes en Jaguars in hun natuurlijke habitat te spotten. De Porsche Cayenne heeft de status van huismus in deze contreien, voor Ferrari’s moet je vooral ’s nachts op safari en de Rolls-Rocye staat volgens mij op de rode lijst. Maar het zou ook zomaar kunnen dat ik deze niet herken in het wild
  • Als je meer van de tamme auto’s bent, bezoek dan het racecircuit Ascari bij Ronda (uurtje rijden vanaf Monda).
  • De wandelaars komen aan hun trekken bij de Caminito del Rey of als je liever in de buurt blijft, met deze circulaire bergwandeling in de Sierra de las Nieves.

Hotel Castillo de Monda

In samenwerking met het hotel mag ik twee overnachtingen verloten onder de lezers van dit blog. Om kans te maken op twee nachten verblijf in een superior room voor twee personen, inclusief ontbijt (m.u.v. juli en augustus en op basis van beschikbaarheid) doe je het volgende:

  • Geef een reactie onder dit blog. Denk eraan dat je je e-mailadres invult, anders kan ik je niet bereiken mocht je gewonnen hebben.
  • Abonnees op de nieuwsbrief krijgen een dubbele kans.
  • Als je de actie deelt op social media (Facebook, Twitter) verdubbel je je kans ook. Denk eraan om mij te taggen op Twitter @svanlieshout of Facebook @Stefaniablogt, anders zie ik het bericht waarschijnlijk niet voorbij komen.
  • De winnaar is inmiddels bekend gemaakt. Van harte Connie de Graaf!

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest

Share This