Fietsroute Montes de Malaga

Fietsrondje Montes de Malaga

Een ‘mooie’ fietsroute in de bergen van Malaga is het rondje:

Malaga – El Palo – Olias – Puerto de la Bolina – Puerto del León – Fuente de la Reina – Malaga.

Tenminste als je definitie van mooi: bloed, zweet en tranen inhoudt. Want dit vijftig kilometer lange fietsrondje zal zelfs voor meeste geharde fietsers een uitdaging vormen met twee bergpassen en een ‘muur’ van 17% stijging.

Geen wonder dus dat de Vuelta, de Ronde van Andalusië en de Tour dit traject opnemen in hun wielerrondes. Nee, je raadt het al, dit is niet voor mij weggelegd. Ik fiets graag in en rond Malaga, maar dan moet het wel plat zijn want naar boven over een steile helling lukt me niet en knalhard naar onderen racen, durf ik niet. Maar hij, de fietsende zoon, ploegt zonder al teveel problemen in twee uur tijd naar 940 meter hoogte, terwijl zijn moeder de volgauto bemant. Uiteraard met inachtneming van de verplichte anderhalve meter afstand die automobilisten in Spanje moeten aanhouden tussen hun wagen en fietsers.

Bergpassen Malaga

Gedurende de week is dit traject redelijk rustig, in het weekend lijkt heel sportief Malaga zich een weg naar boven te banen, inclusief vrouwen op trekfietsen. Dat wil zeggen met een zware fiets, plus bagage. Ik vind het knap.

Deze bergpassen zijn niet alleen in zwang bij fietsers, ook automobilisten, met name groepjes oldtimers nemen deze route vaak omdat ze zo mooi is. Tijdens het gedeelte naar de Puerto de la Bolina heb je fantastische berggezichten, vanaf de Puerto del León kijk je uit over het oneindige blauw van de Middellandse Zee.

De route is uitgestippeld op de kaart hieronder, de tekst loopt hieronder door.

 kapel Olias
 kapel Olias

Fietsrondje Montes de Málaga

De Montes (bergen) de Malaga liggen in een beschermd natuurgebied, waar op het moment de amandelbloesem in bloei staat. Eiken, olijfbomen en pijnbomen zorgen dat het het gehele jaar door mooi groen blijft. Tijdens dit fietsrondje komt je langs Olías, een van de typische ‘pueblos blancos’, de voor Andalusië kenmerkende witte bergdorpjes. Aan het begin van het dorpje staat een mooi kapelletje.

De Muur – El Muro

Na Olías volgt de Puerto de la Bolina, hier begint ‘de muur’, een stuk dat zo heet omdat het een 17% stijging heeft. Zelfs de auto moet daar een beetje over brommen. In tegenovergestelde richting is dit blijkbaar een ideaal stuk om met 80 kilometer per uur naar beneden te knallen. Ik herhaal dat even, voor het geval je erover heen hebt gelezen: t.a.c.h.t.ig kilometer per uur. Met de fiets dus, niet met de auto. Want daar schijn je voor op te moeten letten, die gaan soms te langzaam en als je niet uitkijkt bots je er zo tegenaan tijdens de afdaling. En dat wil je natuurlijk niet.

Wat mij betreft is dat teveel informatie, er zijn dingen die je liever niet wilt weten over je zoon of echtgenoot en dit is er een van.

fietsen bergen Malaga
Venta Galwey Malaga
fietsen Malaga - Olias

Praktische informatie

Restaurants langs de fietsroute in de bergen

Afijn, bergop gaat ‘gelukkig’ een stuk langzamer. Want je blijft voor het grootste gedeelte stijgen op dit deel van de route, af en toe dip je naar beneden, zodat de moeizaam gewonnen hoogte in een oogwenk verloren gaat. Maar na de muur kom je al snel langs Venta Galwey, een restaurant dat gespecialiseerd is in wild, een perfecte plek voor een tussenstop want hierna gaat het voornamelijk omlaag via de Puerta de León, de bergpas tussen Malaga en Colmenar. Kun je daarna lekker uitbuiken op de fiets.

Daarna volgt de Fuenta de la Reina, de fontein van de koningin, van oudsher een rustplek voor reizigers, wegens het frisse bergwater. Op het laatste stuk van het bergtraject kom je ook nog langs restaurant Trepaolla, een restaurant met een mooi uitzicht over de Middellandse Zee en waar je prima kunt eten en als moeder bij kunt komen van de commotie.

Fiets huren in Malaga

Cyclemalaga.com is de toonaangevende verhuurspecialist in Malaga. Ze verhuren Giant Carbon Race Bikes, e-bikes en racefietsen aan particulieren en aan groepen van maximaal 30 fietsers. Cyclemalaga zorgt dat de fietsen klaar staan bij aankomst in je vakantieaccommodatie in Malaga. De fiets is al ingesteld op je juiste afmetingen op basis van de door jou opgegeven afmetingen. Dit betekent dat je fietsvakantie kan beginnen op het moment dat je aankomt in Andalusië!

Om je fietsverhuur in Malaga te organiseren, bezoek de website: cyclemalaga.com

Fiets huren Malaga

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This