Pueblos blanco, witte dorpjes Malaga
Bergwandeling provincie Malaga
Arabische middeleeuwse brug Salares

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama Park

Het wandelpad, of sendero in het Spaans, met de naam ‘Puente Arabe’ begint in het zongedroogde dorpje Salares; een gehucht van 175 zielen en een kat, in de Axarquía regio. Het witte dorpje ligt aan de rand van het nationaal park Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama.

De zes kilometer lange route volgt eerst een riviertje, de Fogarate, en gaat daarna grotendeels door een Mediterraan eikenbos. Eenmaal boven op de top (863 m) van Monte Umbría de la Casa de Haro heb je een fantastisch uitzicht over de kloof, de omliggende pueblos blancos (witte dorpjes), de Middellandse zee en de Maroma.

Salares Andalusië

We gaan dus de sendero Puente Arabe lopen en na tientallen wandelingen en honderden kilometers door de Andalusische bergen, beginnen we langzaam te beseffen dat een goede planning het halve werk is.

Voor de verandering gaan we deze keer goed voorbereid op pad.

Route

De route is bestudeerd en we hebben geconfirmeerd dat het een circulaire wandeling is. We gaan dus een rondje lopen. Een niet onbelangrijk feit want door schade en schande wijs geworden, weten we inmiddels dat bij een Spaanse sendero vaak alleen de afstand voor de enkele reis wordt vermeld. Dat betekent dat als je bij het eindpunt aangekomen bent, je dan dezelfde afstand nog moet teruglopen, behalve dus als de route een rondwandeling is, dan is de gegeven lengte meteen de totale afstand.

Weersvoorspelling

We hebben deze keer zelfs de weersvoorspelling gecontroleerd, dat ziet er gelukkig goed uit, ook dat is wel eens anders geweest.

Proviand

Aan ander belangrijk punt is een natje en een droogje voor onderweg. Normaal gesproken nemen we in ieder geval water mee, deze keer niet want het is immers winter, dus ‘maar’ een graad of twintig. Op langere wandelingen nemen we ook wat krachtvoer mee, rozijnen, nootjes, chocola voor de ergste honger, maar omdat dit maar een klein stukje is, doen we dat deze keer niet.

Kleding

In de bergen weet je het nooit met het weer, het kan binnen een paar minuten van lekker warm naar ijzig koud gaan. Mij zullen ze niet hebben deze keer. Laagjes is hier het sleutelwoord: een T-shirt voor als het warm is, een trui als het frisser blijkt te zijn en een lichte jas tegen de wind en regen. Bovendien heb ik naadloze wandelsokken aan (tegen blaren) en stevige wandelschoenen.

Navigatie

Met een uitgebreid ontbijt achter de kiezen, het wandelkaartje en de routebeschrijving afgedrukt en alle drie de telefoons opgeladen (want GPS) zijn we er klaar voor.

Met een gedegen voorbereiding kan er eigenlijk niets meer mis gaan. De route is kort, slechts zes kilometer en het totaal te overbruggen hoogteverschil maar 300 meter. Volgens de routebeschrijving duurt de wandeltocht ongeveer drie uur.

Arabische brug Salares
witte dorpjes Andalusië
Malaga witte dorpjes
Gr249 Gran Senda Malaga
Bergwandeling Malaga

Praktische tips

Accommodatie

Als je wat langer van de omgeving wilt genieten, dan zijn er in het piepkleine maar wonderschone Salares wonderlijk genoeg verschillende overnachtingsmogelijkheden:

  1. B&B House of Oranges. Deze Bed & Breakfast heeft een zonneterras met uitzicht op de bergen, een zwembad en een bar.
  2. Casa Torre Antigua is een villa in Andalusische stijl en ligt naast de Puente Arabe.
  3. Holiday home heeft twee slaapkamers en zwembad.

Gran Senda Malaga

Als je meer wandelingen in de buurt wilt maken, kijk dan eens op de website van de Gran Senda van Malaga.

Wijnproeven

Bodegas Bentomiz is een wijngaard met Nederlandse eigenaren. Het ligt een paar kilometer buiten het centrum van het dorpje Sayalonga op 13 kilometer van Salaris.

Parkeren Salares

Je kunt Salares bereiken via Velez-Malaga of Algarrobo. In Salares zelf is een lange straat waar je kunt parkeren, de rest van het dorp is voetgangersgebied, waar ook de Puente Arabe ligt. Met name de route via Algarrobo is een behoorlijk bochtige bergweg, deze is niet geschikt voor chauffeurs met hoogtevrees.

Routebeschrijving

Download de routebeschrijving van de Puente Arabe hier.

Pin It on Pinterest

Share This