Paragliding – het ultieme gevoel van vrijheid

Outdoor, Servië

Paragliding in Niš, Servië

Zo hard mogelijk van een steile helling afrennen is normaal gesproken niet iets wat ik zou aanraden. Echter, paragliding is dat wel. Helaas gaan deze twee dingen hand in hand. Om te kunnen vliegen moet je een zekere dood tegemoet rennen, althans zo voelt het de eerste keer.

Dus daar sta ik, op een 800 meter hoge berg bij Nis in Zuid-Servië, vastgegespt aan een grote parachute te wachten op de juiste wind, terwijl ik nadenk over mijn opties. Mijn eerste  gedachte is: losgespen en zo snel mogelijk naar mijn dierbaren toe rennen. Ik heb tenslotte twee superzonen die ik graag wil zien opgroeien. Het alternatief dat me wacht, lijkt een stuk minder aantrekkelijk. Als het al geen zekere dood wordt, dan gaat dit toch op zijn minst eindigen in een zwaar ongeval.

Waarom zou ik mijn toekomstig geluk willen wagen voor een kortdurend gevoel van sensatie?

Tandem paragliding

Aan de andere kant weet ik vrij zeker dat dit veilig is, want anders zou het verkeersbureau van Nis niet suggereren dat we een vlucht gaan maken, toch?

Om met een parapente of paraglider te mogen vliegen heb je een diploma nodig. Aangezien dit voor mij de eerste keer is, zal ik een duo-vlucht maken onder leiding van Miroljub, een zeer ervaren piloot. Een goede lichamelijke conditie of ervaring zijn mooi meegenomen maar niet perse noodzakelijk.  Het enige wat van mij gevraagd wordt is achterover leunen en genieten van de vlucht.

Toch heb ik nog steeds mijn twijfels. Terwijl ik nadenk of ik niet alsnog er tussen uit kan knijpen, trekt de wind aan. We gaan een kort stukje rennen. In minder dan honderd meter gaan we de lucht in. In het begin heb ik het gevoel dat ik ga hyperventileren. Maar snel voelt het goed. Het vliegen met een snelheid van 40 kilometer per uur gaat verrassend rustig. Het landschap onder mij verandert langzaam van vorm.

De ultieme vrijheid van het vliegen

Ja, zo moet een vogel zich voelen, de ultieme vrijheid van vliegen.

Echter, op het moment dat ik begin te ontspannen onthult de piloot dat de wind onverwachte bewegingen kan maken. Turbulentie, iets waar ik in een vliegtuig al niet blij van wordt is blijkbaar ook een reëel probleem tijdens het paragliden. Voor de verandering ben ik blij met mijn (aanzienlijke) gewicht, aangezien die paar kilo’s extra ervoor zorgen dat de wind niet te veel vat op ons krijgt, met dank aan die extra glazen rode wijn, chocola, ijsjes en lasagna.

Miroljub, de piloot, straalt rust uit en houdt me geruststellend voor dat ik het geweldig doe. Mijn bijdrage aan deze vlucht bestaat voornamelijk uit lui achterover hangen, daar heb ik dan ook een ruime ervaring mee. Dat hangen dus! Toch werken zijn woorden rustgevend, mijn hartslag daalt van 200 slagen per minuut naar een meer aanvaardbaar niveau.

“Laat je handen maar los, en zwaai naar je man, daar staat hij te kijken.”

Ik zwaai, maar we zijn alweer omgedraaid. Na een klein kwartier – wat aanvoelt als een uur – is het tijd om onze vlucht te beëindigen. Voordat we gaan landen waarscwhuwt Miroljub dat het zal aanvoelen als een sprong van 30 cm hoogte en dat ik moet uitrennen.

Het is een zachte landing, als ik Wizzair gevlogen had, zou ik nu zeker klappen.

Dit is een ervaring, die ik zeker nog een keer wil meemaken nu ik besef dat het vooral heel mooi is en eigenlijk niet eng.

Praktische tips

  •  De vluchten vinden plaats in de buurt van Niška Banja, dat is ongeveer 15 minuten rijden  met de bus of taxi van Niš.
  •  De website van Paragliding Grunf is alleen in het Servisch, maar aangezien de instructeur vloeiend Engels spreekt is dat geen probleem. Je kunt met hem in contact komen door een mail te sturen naar: info@grunf.org, vraag naar Miroljub.
  • Draag stevige schoenen met veters (geen slippers of sandalen) zodat je kunt rennen, zonder te struikelen.
  • Trek bij voorkeur een lange broek en iets met lange mouwen aan, aangezien je op relatief grote hoogte vliegt. Zelfs in de zomer zal het in de lucht een stuk kouder zijn.
  • Hou er rekening mee dat een vlucht op het laatste moment afgezegd kan worden, door slechte weersomstandigheden.
  • De omgeving van Niš is ideaal voor outdoor activiteiten, zoals klimmen, wandelen en rafting.

En dan nog dit: Ik was in Niš te gast van het verkeersbureau om de stad en het Nisville festival met eigen ogen te bekijken.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest