Bezienswaardigheden Hamburg

Hamburg lijkt wel op ons vaderlandse Rotterdam. Ten eerste natuurlijk omdat het een belangrijke havenstad is, maar dat is niet de enige gelijkenis, Hamburg is met 1.8 miljoen inwoners, na Berlijn, de tweede grootste stad van het land en verder heeft het net zo’n coole architectuur als ons eigen Rotjeknor. Bovendien kun je genieten van een groot aantal bezienswaardigheden.

Een city trip naar deze Duitse metropolis is dus een must voor liefhebbers van stedelijke bouwkunst.

Absolute hoogtepunten zijn: de 19e eeuwse Speicherstadt en het historisch hart van Hamburg, de Altstadt. Vooruit en dan is er natuurlijk ook nog Pauli  met de beruchte Reeperbahn.

En het mooiste is dat je er binnen een paar uur bent vanuit Nederland of België, zowel met de trein als met de auto.

Romantisch Hamburg
Speicherstadt Hamburg
Baumwall station Hamburg

Een weekendje Hamburg

Als je  aan de oostkant van het Hauptbahnhof uit de trein stapt, loop je in een ogenschijnlijk niet zo vriendelijke wereld binnen. De straten rond het station zijn bevolkt door groepjes hangkerels van allerlei komaf. Gelukkig ben ik in gezelschap van mijn eigen mannen, twee grote en een kleine. Ik zou hier als vrouw – tussen het centraal station en de Berliner Tor – niet graag in mijn eentje lopen.  Snel het centrum in dus.

Altstadt, het oude centrum van Hamburg

De historische kern van de stad concentreert zich rond de Rathausmarkt. Hier ligt, je raadt het al, het Rathaus, oftewel het voormalige gemeentehuis en tegenwoordig de zetel van het parlement van de Duitse deelstaat Hamburg. Op het marktplein is het gezellig druk met kraampjes, straatartiesten en je kijkt uit op het water.

Het Rathaus en Het Parlament

In het middeleeuwse stadhuis ligt het restaurant Het Parlament. We bezoeken dit sfeervolle restaurant zelfs twee keer om te dineren, iets wat we eigenlijk anders nooit doen. Het eten smaakt goed, is betaalbaar en het personeel is vriendelijk. Wat wil je nog meer?

Chilihaus

Een ander bijzonder pand in de Altstadt is het Chilihaus, gebouwd in het interbellum in opdracht van een in Chili rijk geworden zakenman, vandaar de naam. Het gebouw staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Chilihaus,  dat tien verdiepingen telt en een oppervlakte heeft van 30.400 vierkante meter, wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van expressionistische architectuur van de 20e eeuw. In het Chilihaus zijn winkels, restaurants en kantoren gevestigd.

De rest van het centrum is grotendeels ingericht als speeltuin voor de superrijken met luxueuze design- en haute couture winkels. Hamburg heeft dan ook de meeste miljonairs van Duitsland.

Sankt Pauli

Voor de mensen die niet tot de happy few behoren is er nog altijd Sankt Pauli, een stadswijk in Hamburg die vooral bekend staat om de 930 meter lange Reeperbahn.

De Hamburgse rosse buurt, Reeperbahn

Deze straat staat synoniem voor de rosse buurt van Hamburg, buiten de ‘gentlemen’s clubs’ vind je hier ander stedelijk vermaak voor de burgers met een kleinere portemonnee, in de vorm van cafés, bioscopen en gokhallen.

Joodse begraafplaats

In het verlengde van de Reeperbaan ligt de 400 jaar oude Joodse begraafplaats, de laatste rustplaats voor wat ooit de grootste Joodse gemeenschap in Duitsland was. De begraafplaats is alleen op zondag te bezoeken onder leiding van een gids.

Stedentrip Duitsland

Ben je een liefhebber van stedentrips?

Combineer dan een bezoek aan het noordelijke Hamburg dan met een trip naar het zuidelijke Frankfurt en Berlijn in het oosten van het land. Met deze drie steden krijg je een goede indruk van de variëteit die Duitsland te bieden heeft.

Speicherstadt

Op een eiland in de rivier de Elbe bevindt zich de Speicherstadt, een groot complex van op palen gebouwde pakhuizen. De panden zijn met bakstenen gebouwd, dat klinkt simpel, maar dat is het niet. De baksteengothiekstijl gebruikt creatieve indelingen van muren, ornamenten,verschillende kleuren en pleisterwerk. Dit is een wijk waar ik, als ik in mijn eentje was geweest, dagen had kunnen rondslenteren om me te vergapen aan de bouwkunst en te fotograferen.

Het is dan ook geen wonder dat ook deze wijk op de UNESCO lijst van cultureel werelderfgoed voorkomt.

Haven Hamburg

De Speicherstadt is onlosmakelijk verbonden met de haven, binnen Europa heeft alleen Rotterdam een grotere.

Visafslag

Een van de meest bijzondere gebouwen in deze buurt is de visafslag, de Fischauktionshalle. Elke zondagochtend (vroeg!) kun je een visveiling bijwonen, de rest van de week doet het gebouw dienst als evenementenlocatie.

U-boot

Een andere curiositeit in de haven is de (afgedankte) Russische onderzeeër. Een bezoek aan deze U-boot geeft je een inkijkje in de claustrofobische onderwaterwereld die marinemannen maanden aan een stuk doorstaan.

Rathausmarkt Hamburg
visafslag Hamburg
Hamburg port authority

Praktisch advies

  • Wij sliepen in het A&O-hotel bij de Berliner Tor in de buurt, op 500 meter van het treinstation. Een weliswaar massaal, maar verder prima hotel in het centrum van de stad, met dakterras om te genieten van een sundowner.
  • Het openbaar vervoer is goed geregeld: een metro dagkaart voor een gezin van 5 personen kost €12.50.
  • Op verschillende plekken in de stad, o.a. bij de verschillende treinstations, kun je stadsfietsen huren.
  • Een bezoek aan Hamburg is ideaal voor een weekendje weg: met de flixbus vanuit Groningen, met de auto vanuit Utrecht en vanaf Amsterdam naar Hamburg met de trein is de reistijd ongeveer 5 uur.
Hamburg Speicherstadt
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This