Beja in Alentejo

Ons bezoek aan het slaperige plaatsje Beja, ten zuiden van Lissabon, was wat je noemt een gelukkig toeval. Het lag op de route naar onze eindbestemming, we moesten ergens overnachten dus boekten we een hotel in het centrum.

Beja Portugal zomer
Beja muziekfestival
Ik had er vreemd genoeg nooit van gehoord; vreemd omdat het een van de charmantste plaatsjes in Portugal is. De huizen in het centrum zijn bedekt met azulejos, dat zijn tegels van iets wat op Delfts blauw lijkt, maar dan Portugees dus. Behalve het kleurrijke straatbeeld, blijkt Beja ook nog een aantal bezienswaardigheden te hebben, waaronder een middeleeuws kasteel, een kerk en het museum van Koningin Eleanor.

Het licht in Beja

Beja is, in ieder geval hartje zomer, een plek met bijzonder licht. De strakblauwe hemel en reflecterende tegels laten de schaduwen dansen in 50 tinten grijs. Dit stadje is de droom van elke fotograaf. De keramieken siertegels, oldtimers en bougainville creëren een vrolijk kleurenpalet terwijl afbladderende gevels een valse romantiek creëren, die vooral mooi is voor de verwende westerling, maar meestal armoede betekent voor de bewoners van het pand.

Toeristen zijn dun gezaaid en de ‘vreemdelingen’ die er tijdens ons bezoek zijn, blijken vooral af te komen op het  jaarlijkse kunst en muziekfestival.

Alentejo Beja kasteel
Fiat oldtimer
Alentejo Beja centrum
Alentejo Beja centrum
Alentejo Beja schaduw
Alentejo Beja Beja museum konigin Eleanor

Bezienswaardigheden Beja

Het centrum van Beja is op zich al een bezienswaardigheid door de azulejos. Aangezien het hier gedurende de zomerdagen te heet is om iets zinnigs te doen, is mijn advies: ga op een terrasje zitten met een glas witte wijn en geniet van de oude menschen en de dingen die voorbij gaan. Onderneem de kasteelbeklimming ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag als het langzaam koeler begint te worden.

Mocht je liever de hitte overdag willen trotseren, dan is het in ieder geval prettig dat de bezienswaardigheden op een steenworp afstand van elkaar liggen.

Kasteel

Het kasteel van Beja domineert de omgeving, vanaf een heuvel kijkt het over de stad uit en de omgeving uit. Het werd tegelijkertijd met de stadsmuren gebouwd onder het bewind van koning Diniz in de 13e eeuw. Het kasteel kwam bovenop de overblijfselen van een Romeins fort dat later door de Moren werd versterkt. Het bouwwerk bestaat uit muren met vier hoektorens en een centrale toren. Deze 40 meter hoge toren is de hoogste in zijn soort in Portugal. De top van de toren is toegankelijk via een wenteltrap met 197 trappen, vanaf daar heb je een sensationeel uitzicht over het omringende landschap.

Museum Konigin Eleanor

Het regionale museum werd in 1927 gehuisvest in een voormalige klooster uit het jaar 1459. Het is een indrukwekkend gebouw dat geclassificeerd is als een nationaal monument. Binnenin zijn verschillende eeuwenoude azulejos te zien. Het museum herbergt ook een belangrijke collectie Vlaamse, Spaanse en Portugese schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw en een archeologische collectie die door Fernando Nunes Ribeiro na een veertig jaar archeologisch onderzoek werd gedoneerd.

Visigothisch Museum

De kerk van de heilige Amaro is één van de vier overgebleven pre-romaanse kerken in Portugal, sommige delen dateren uit de 6e eeuw. De kerk heeft een klein archeologische museum met Visigotische kunst.

Beja kasteel
Beja Alentejo
Portugese straatjes
Kasteel Beja Alentejo
Beja Portugal inwoners
Portugese azulejos

Praktische tips

Vliegen    Vanaf Amsterdam kun je op Lissabon vliegen, naar Beja is het dan nog twee uur rijden, of je vliegt naar Faro. De rijafstand is dan anderhalf uur.

Auto De wegen in het zuiden van Portugal zijn over het algemeen rustig. Lokaal wordt wel hard gereden en niet altijd even veilig. Hou er rekening mee dat chauffeurs al telefonerend en rokend rondrijden. Wil je een auto huren, kijk dan hier voor prijzen en beschikbaarheid.

Hotel: We overnachtten in Hospedaria Santa Maria, een eenvoudig centraal gelegen hostel. Je deelt de badkamer met de rest van de gang, maar verder is het prima.

Beja ligt in de Alentejo regio, een ander prachtig stadje in de buurt is Evora, de regionale hoofdstad van Alto Alentejo. Beja is de hoofdstad van Baixo Alentejo.

Binnen het kasteel ligt het verkeersbureau.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This