Praça Dom Pedro IV Lissabon

Lissabon Stedentrip

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is een van de meest sfeervolle steden van Europa. Ja dat is mijn mening en ja dat is ook een feit. Buiten de bekende bezienswaardigheden is er van alles te zien en te doen. Het is superleuk als stedentrip met vrienden, als stel en met kinderen.

 

Bezienswaardigheden Lissabon

Met kinderen naar Lissabon

Culinair genieten in Lissabon

Daguitstapje vanuit Lissabon

Praktische informatie

Stedentrip Lissabon

Bezichtig de stad met Tram 28

Begin je bezoek aan Lissabon met een ritje in Tram 28. Je krijgt zo snel een beeld van de stad.

Route 28 is onbereikbaar is voor moderne trams, vanwege de vele scherpe bochten en steile hellingen. Het antieke interieur is nog van hout. De prachtige trams dateren uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Dat merk je als het gele trammetje de steile hellingen al rammelend oprijdt.

De tram verbindt Martim Moniz met Campo Ourique en loopt door de populaire toeristenwijken Graca, Alfama, Baixa en Estrela.

tram 28 Lissabon

 Tips Tram 28

De tram is bijzonder populair bij toeristen. Dus:

• Ga vroeg (of laat) op de dag om de drukte te vermijden.
• Ga aan boord bij Martim Moniz (of Campo Ourique), want dan heb je nog enige kans op een zitplaats.
• Wees op je hoede voor zakkenrollers.
• Je kunt een kaartje kopen voor het openbaar vervoer vanaf elk metrostation.
• Als je staat, hou je dan ergens aan vast, anders is de kans groot dat je struikelt als de tram remt.

 

Het eindpunt van de lijn is het kerkhof Dos Prazeres. Stap daar uit en bezoek het kerkhof van plezier.

Cemiterio dos Prazeres

Het leven na de dood lijkt verdacht veel op het aardse bestaan in Cemiterio dos Prazeres (kerkhof van de genoegens) in Lissabon. De rijken genieten van hun rust in paleisjes, terwijl de armen anoniem vergaan tot stof.

Het ene graf vertelt zijn eigen verhaal, het andere roept vooral vragen op. Zoals het kasteeltje dat een laatste presentje aan Pedro van zijn ‘vrinden’ uit het ingenieursgilde is, het troebadoert luidruchtig de materiële welstand van zijn bewoner de wereld in. Tegelijkertijd vertolkt een te klein kistje in een andere tombe fluisterend het onrecht van een niet geleefde geschiedenis.

De welgestelden hebben een stukje groen bij hun voorportaal of een kamer met uitzicht op de rivier, de Taag. In de nauwe binnenstraatjes van de necropolis is ook plaats gemaakt voor de middenstand. Keurige graven, bescheiden, slechts versierd met een kruis. Het steegje is netjes bijgehouden zoals dat hoort in de burgerij.

Een enkele verdwaalde allochtoon zorgt voor afwisseling. Het schrift op een van de grafstenen kan ik niet thuisbrengen, het lijkt Hebreeuws en George Washington blijkt in 1966 in Lissabon overleden te zijn. Wat is de geschiedenis achter de twee harten verbonden in de dood met een zwaard? Is het liefdesverdriet, verraad, een moeder die haar kind verloren heeft? Bij een enkel graf staat de deur op een kier naar het leven; het lijkt alsof een dolende ziel op zoek naar vergeving ontsnapt is voordat het vagevuur hem verteert.

Dos Prazeres Lissabon

Begraafplaats

Enkele tombes zijn leeg, andere zijn gemarkeerd met ‘abandonado’ (verlaten), toch staan de kisten er nog in. Als ik wil kan ik ze aanraken. De dekens die de graven bedekken liggen er vermolmd overheen.

Zijn dit families die geen geld meer hebben om voor de graven te betalen; is er niemand overgebleven om voor het graf te zorgen; zijn de doden naar een andere begraafplaats gebracht of zijn de overleden simpelweg uit het collectief geheugen gewist?

Niet alle doden zijn vergeten, er staan ook huisjes met gezellige gordijntjes voor de ramen, een fleurig ruikertje voor de deur en recent gedoofde kaarsjes op het huisaltaar. Het nieuwe millennium lijkt niet veel goeds te brengen voor dit kerkhof. Golfkarretjes met toeristen racen voorbij op weg naar de uitgang. De grafdecoratie is helemaal van deze tijd, lang nadat geurende bloemen het loodje hebben gelegd staan hun plastic soortgenoten er nog fris en fruitig bij.

De paleisjes maken plaats voor gestapelde graven in flatgebouwen. De nieuwste doden hebben een rijtjeskruis gekregen.  De crisis nivelleert ook hier, blijkt er toch rechtvaardigheid in de nieuwe dood.

Bezoek het kerkhof

Cemiterio dos Prazeres betekent het kerkhof van plezier, genoemd naar de wijk Prazeres in Lissabon. Het kerkhof is opgericht na een cholera-epidemie in 1833 en is de eerste in zijn soort in Portugal.

Het kerkhof ligt aan het eindpunt van de historische tram 28.

 

Als je nog niet genoeg hebt van de dood, bezoek dan vervolgens het Convento Do Carmo.

Convento Do Carmen Lissabon

Convento do Carmo

Het Carmoklooster in Lissabon grenst aan een Gotische kerk gebouwd tussen 1389 en 1423. Het gebouw is ernstig beschadigd, alleen de wanden staan nog overeind na de grote aardbeving in 1755 en de daaropvolgende brand. 

In het klooster staat een meisje tentoongesteld. Ze zal voor eeuwig jong blijven, ondanks dat de schoonheid van haar jeugd allang verloren is gegaan. Haar gelooide huid vertoont rimpels, haar kapsel  is onverzorgd. Ze is een naamloos meisje, een Peruaanse mummie.

De Portugezen hebben haar in de 16e eeuw uit haar laatste rustplaats in Chancay geroofd en naar Lissabon gebracht om haar tentoon te stellen in een kooi van glas. Ze is niet de enige die in dit rariteitenkabinet van het archeologisch museum ‘Do Carmo’ uitgestald staat; een jonge man, grotesk in zijn gemummificeerde dood, houdt haar gezelschap.

Carmoklooster Lissabon

Haar beeld achtervolgt me, al dagenlang. Ik begrijp niet helemaal waarom. Over geëxposeerde doden niets dan goeds. Ramses II, ik maak postuum een buiging voor zijn imperium. Zijn minder bekende lotgenoten in het British museum, interessant. De mensenschedels van de kannibalen uit Borneo, gruwelijk en fascinerend. De 8000 mummies in de catacomben van de Kapucijners in Palermo, een macabere toeristische attractie. Ik kijk met belangstelling, zie het historische belang.

Maar niet met dit meisje. Haar lot houdt me bezig. Is ze door een speling van de natuur aan haar einde gekomen of is het mensenwerk? Hebben ze haar gedood als offer, om de goden te plezieren? Haar stoffelijk resten zijn over de halve aardbol verscheept als een merkwaardig souvenir. Haar noodlottige einde geëxposeerd voor het oog van de wereld. Nu is ze ook nog gefotografeerd en op een blog geplaatst door mij.

De Peruaanse mummies bevinden zich in goed gezelschap. Het museum bevat een Egyptische sarcofaag en enkele tombes: o.a. van de bastaardzoon van King Dinis (14e eeuw) en een tombe van Koningin  Maria Anna van Oostenrijk (18e eeuw).

Adres Convento Do Carmen

Largo do Carmo, Chiado

 

Na zoveel sterfelijkheid is het tijd voor wat lichter vertier. Op naar het voetbalstadion van Lissabon.

Estádio da Luz van Benfica

Parelen voor de zwijnen zou je het kunnen noemen. Ik hou het op een leerzame toer. De keuze is namelijk buiten in de regen wachten tot de rest van het voetbalminnend gezelschap klaar is met een rondleiding door het Stadion van het Licht of meegaan in de hoop op nog wat te leren.

Ik kies voor het laatste, hoewel ik tot vandaag nog nooit gehoord had van SL Benfica, een voetbalclub in Lissabon. Met € 12.50 koop ik in ieder geval een uur lang respijt van de regen.

 

adelaar Benfica Lissabon

Het voetbalstadion van Lissabon

Het stadion heeft een capaciteit van 65.000 toeschouwers, dat zijn heel veel klapstoeltjes, verder zie ik gras. Niet waar legt de gids uit, dit is heilige grond, we mogen erlangs lopen, maar niet erop. Streng verboden. Langs het veld zitten vier sneue adelaars op een stokje. De keizer uit het vogelrijk is gedegradeerd tot een levende mascotte van de club. Elke thuiswedstrijd vliegt ze een rondje voor aanvang om zo een overwinning af te dwingen.

Wat is er binnen te zien?

We zien de kleedkamers voor de gasten, de douches geven nog net geen koud water. Dit gedeelte is tamelijk sober, in tegenstelling tot de kleedruimtes van de thuisclub. Deze schijnen wel een zwembad, sauna, massageruimtes en nog veel meer moois te hebben, maar dat krijgen we dan weer niet te zien.

Net als de skyboxen, ook niet toegankelijk voor het toerende plebs. Verder heeft de club een inpandig recyclingcentrum, waar 80% van het afval gerecycled wordt, uniek in de wereld.

Rondleiding stadion

Is de rondleiding de moeite waard? Mwah, zelfs een sportanalfabeet als ik weet dat een voetbalclub een veld heeft, twee goals en een tribune. De entreeprijs was wat mij betreft beter besteed aan het laten lakken van mijn nagels of aan het adelaarsbevrijdingsfront. Daarentegen als ik naar reisgenoot J. kijk zie ik hem glunderend in de voetsporen van Portugals voetbalhelden treden.

De gids overhandigt aan het einde van de toer een heus voetbalstadionbezoekdiploma. Zelf nog even naam en datum invullen en het is klaar voor een prominente plaats in de huiskamer. Ben ik toch nog geslaagd vandaag!

Adres stadion Benfica

Estádio do Sport Lisboa e Benfica

Av. General Norton de Matos

1500-313 Lisboa

Kaarten Stadiontour Lissabon

Via deze link kun je een entreeticket kopen voor een toer door het stadion.

 

Vanaf het stadion is het weer tijd voor het serieuze werk. We gaan naar de Vasco da Gama brug, een architectonisch wonder.

Bewonder de Vasco da Gama brug

De Vasco da Gamabrug (Ponte Vasco da Gama) is een lange brug over de rivier de Taag ten oosten van Lissabon, genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524). De brug is ruim 17 km lang. Met deze lengte is ze de op een na langste brug van Europa.

Tips Vasco da Gama

Aan de Lissabon kant van de brug ligt een groot winkelcentrum. Hier zijn verschillende restaurants, terrasjes en een park. Zeker als je kleine kinderen hebt, is dit een leuk uitstapje, want hier kunnen ze naar hartelust rennen.

Maak een ritje in de kabelbaan. De rit duurt ongeveer 10 minuten. Een kaartje kost 6 euro voor een volwassenen. Je zweeft boven de rivier de Taag op 30 meter hoogte, met uitzicht op het Park, het Oceanarium, het Portugal Pavilion, de torens van St. Gabriel en St Raphael, het Atlantische paviljoen (Meo Arena), de Vasco da Gama-toren en de Vasco da Gama-brug.

citybreak Lissabon

PIN IT

Nadat je zeelucht geroken hebt, lonkt het strand.

Het strand van Lissabon

Lissabon ligt aan de Atlantische kust. Het water is dus minder warm als de Middellandse Zee. Het kan er ook behoorlijk waaien. Maar desalniettemin is het altijd lekker om lekker uit te waaien op het strand. Zeker als je kinderen hebt.

Cascais

Cascais ligt ongeveer 35 kilometer ten oosten van Lissabon. Het was vroeger vooral een vissersdorp, maar is ook al meer dan 100 jaar een belangrijke badplaats.  In het centrum van Cascais liggen twee strandjes: Praia da Rainha en Praia da Ribeira.

Estoril

De grotere zandstranden liggen ten oosten van Cascais, richting de badplaats Estoril.

Met de trein ben je er in een half uur.

 

Na al de bezienswaardigheden moet de innerlijke mens ook aan bod komen. 

Michelin restaurant Lissabon

Restaurant Eleven

Voor het betere gastronomisch genieten met Michelinster ga je naar Eleven. Het restaurant ligt in het hart van de zakenwijk van Lissabon en wordt omgeven door weelderige tuinen. De architectuur van het gebouw is modern, minimalistisch en organisch, met behulp van natuurlijke materialen zoals hout en decoratieve stenen. Door de grote ramen heb je uitzicht over de stad en de rivier de Taag.

Let wel: Elf accepteert alleen kinderen ouder dan 6 jaar oud.

Adres Eleven Restaurant
Rua Marquês de Fronteira, Jardim Amália Rodrigues
Lisboa 1070 Portugal

Als je na een uitgebreide maaltijd nog plaats over hebt, probeer dan een traditionele Portugese lekkerniij.

Pastéis de Belém

Pastéis de Belém

De Portugese zoetigheden zijn letterlijk om je vingers bij af te likken. De beroemdste, en die je dus geprobeerd moet hebben, is de Pastéis de Belém of Pastéis de Nata.  Het is een gebakje gevuld met custard en crème brûlée.

Voor het beste resultaat: eet het gebakje met kaneel, poedersuiker en koffie. Ze smaken overal lekker, maar het lekkerste natuurlijk op een terrasje met uitzicht over de stad.

Sintra de stad van de paleizen

Als je tijd hebt, ga dan vooral een dagje naar Sintra. In de stad zelf en nabije omgeving zijn verschillende schitterende paleizen en kastelen te vinden:

 • De belangrijkste is het Palácio da Pena (1840-1850), gebouwd rond een klooster uit de 16e eeuw.
 • Het Paleis van Queluz, de vroegere zomerresidentie van de Portugese koningen, een paleis uit de 14e en de 16e eeuw.
 • Het Morenkasteel, Castelo dos Mouros uit de vroege middeleeuwen.
 • Het schitterende Paleis van Sintra.
 • Quinta da Regaleira
 • Paleis van Monserrate
 • Convento dos Capuchos, een klooster uit de 16e eeuw.

Tips voor een bezoek aan Sintra

 • Sintra ligt 25 km ten westen van Lissabon. Het is gemakkelijkste om de trein vanuit Lissabon te nemen vanuit station Rossio. De rit duurt ongeveer 40 minuten.
 • Als je liever met de auto gaat, hou er dan rekening mee dat de weg ernaar toe tamelijk steil is. In Sintra zelf is weinig parkeerplaats.
 • Bovendien komen hier hordes toeristen. Om de grootste drukte te vermijden, ga vroeg op de dag.
 • Om een rondleiding vanuit Lissabon met gids te boeken, klik hier.

 

Tenslotte ter voorbereiding van je vakantie of om nog na te genieten:

Lees het boek of kijk de film ‘Nachttrein naar Lissabon’

Voor diegenen die ooit in Lissabon zijn geweest is de film een feest der herkenning. De scenes met als achtergrond: het kerkhof van plezier, de ouderwetse tram #28, de kronkelige smalle straatjes en de Taag vormen een mooi bewegend reisverslag.Jeremy Irons, de hoofdrolspeler is een man die acteert dat hij niet Jeremy Irons is. Zijn doorrookte basstem, de wallen, het ingevallen gezicht, Jeremy is en blijft Jeremy welke rol hij ook speelt. In de film ‘nachttrein naar Lissabon’ doet hij alsof hij de ietwat saaie Raimond Gregorius is. Een duidelijke fout in de casting en een reden om niet naar deze film te gaan kijken.

Maar ja, soms doe je dingen die je eigenlijk niet wilt, zoals met een vriendin naar een film gaan die je niet wilt zien.

Ik weet het, niet te filmen.

Image: Cast of Margin Call (Berlin Film Festival2011): Siebbiderivative work: César [CC BY 3.0 0]

Het verhaal begint als Raimond het leven redt van een vrouw, die op het punt staat van een brug af te springen. Door deze ontmoeting krijgt hij een boek in handen geschreven door de Portugese Amadeu de Prado, een soort dagboek opgetekend tijdens de tweede republiek in Portugal*.

Gefascineerd door het rijke en meeslepende leven van Amadeu besluit Gregorius in een opwelling alles achter te laten om op zoek te gaan naar de schrijver.

Het boek nachttrein naar Lissabon

Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Zwitser Pascal Mercier. Zelden is een verfilming een verrijking van het geschreven woord. Zolang ik het boek niet gelezen heb, is er niets aan de hand. Maar o wee, als dat wel zo is dan kan de regisseur het niet goed doen.

De eerder genoemde casting, brr, de omissies, onnodige toevoegingen, de setting, de kleine vrijheden die de scriptschrijver zich heeft gepermitteerd, allemaal helemaal fout. Soms, heel soms is er de uitzondering die de regel bevestigt zoals deze film.

Het boek kun je hier bestellen.

De film nachttrein naar Lissabon

De locatie, de kostuums, de beelden en de muziek, het klopt allemaal. Het verhaal is deze keer zelfs beter geworden, de stukken geschreven door Amadeu de Prado in het boek zijn tamelijk taai. In de film zijn hier hapklare brokken van gemaakt, wat het verhaal ten goede komt.

Wonderlijk genoeg, lijkt het gebruik van Engels als spreektaal niet onlogisch in Zwitserland, Portugal en Spanje. Zelfs Jeremy is geloofwaardig als Gregorius.


*   De tweede republiek was een militaire dictatuur die duurde van 1933 tot de Anjerrevolutie in 1974.

Hotels in Lissabon

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. Met andere woorden, het maakt nogal wat uit waar je zit qua gemak. Is er transport voor de deur? Is het veilig met kinderen? Heb je de ruimte? Wil je liever bij het strand zitten of in een gezellig wijkje?

Familie

Reis je als gezin met 2 kinderen onder de 16? Wij vinden het Novotel altijd een prima hotel, met een uitgebreid ontbijthotel, ruime kamers en de kinderen slapen gratis bij je op de kamer.

Om beschikbaarheid en prijzen van het Novotel in Lissabon te bekijken, klik hier.

Met zijn tweetjes

Het sfeervolle Casa Belmonte ligt slecht 3 minuten lopen van het metrostation Marquês de Pombal. De luchthaven is een kwartiertje rijden van het pension.

 

Om prijzen en beschikbaarheid van het Casa Belmonte te bekijken, klik hier.

Blijf je wat langer en wil je meer ruimte?

In het centrum van Lissabon ligt de stijlvolle Flora Chiado Apartments.

Je kunt de appartementen hier bekijken en boeken.

 

Meer Portugal

Portugal heeft bijzonder mooie steden, zoals Lissabon, maar ook de tweede grootste stad van het land, Porto, is prachtig. Combineer je vakantie naar Lissabon met uitstapjes naar het binnenland. Hier ga je vaak nog terug in de tijd.

error:

Pin It on Pinterest

Share This