Muziek Portugal

Vizela, in het noorden van Portugal

Het plaatsje Vizela, ten noorden van Porto, is, met nog geen 24.000 inwoners, een speldenprik op de kaart van Portugal. Het stadje is klein, landelijk en er is niet bijster veel te zien. En juist daarom is het zo’n fijne plek om een paar dagen bij te komen van de hectiek van het dagelijkse leven. Ontspannen gaat gemakkelijk, vooral omdat de mensen hier supervriendelijk zijn.

Hotel Quinta Das Lavandeiras zwembad

 

Mijn hotel, in vroegere tijden een wijnkelder, is opgetrokken uit graniet. De jongen die me binnenlaat, spreekt uitstekend Portugees en ik niet… Geen probleem. Ik snap toch wel dat hij mijn paspoort wil zien. Waaruit hij vervolgens in een keurig handschrift mijn gegevens met een potlood op een papiertje overschrijft. Aan de balie staat namelijk geen computer. En hoewel er in theorie wel Wifi is in het hotel, zorgen de massieve muren er afdoende voor dat de buitenwereld voor me afgeschermd blijft.

’s Morgens zijn het een paar hanen die me wakker kraaien. Het blauw van het zwembad lonkt eventjes, maar na jaren in Zuid-Spanje te hebben gewoond, ga ik niet het water in onder de 30°C. Eerst maar even ontbijten.  Zoete broodjes, een pot koffie en verse ananas wensen me goedemorgen, voordat ik me naar de Thermale baden begeef.

Termale baden Vizela Portugal

Wellness & spa in Portugal

In de spa ruikt het naar rotte eieren. Zwavel blijkt de oorzaak te zijn. Grappig hoe snel dat went. Het bronwater komt hier gloeiend heet uit de grond en ruikt dus tamelijk vies. Maar dat schijnt juist gezond te zijn.

In het grote zwembad test ik de verschillende vormen van hydromassage uit. Nek, rug, mijn oude gewrichten, die zelfs op een goede dag al vervelend doen, protesteren hier luidkeels tegen al dat watergeweld.  Vastbesloten om ze het zwijgen op te leggen, al is het maar voor even, besluit ik om ze te verdrinken in een zwavelbad van 36º C. Al snel overstemt een weldadige warmte de protesterende ledematen.

Vanuit mijn tenen begint mijn lichaam langzaam, maar zeker te ontspannen. Inderdaad het is maar voor even. Een relaxend modderbad en therapeutische massages staan natuurlijk op het menu van de spa, maar helaas niet op mijn programma.

 Een dagje Spa in Vizela kost je 30 euro. Dit is inclusief modderbad, hydromassage en zwavelbaden.

Vakantie in Portugal: zon, licht en lekker eten

Er is zoveel te doen en zo weinig tijd. Want de inwendige mens moet ook nog aan bod komen.

We zijn in Portugal, dus dat betekent  wijn, Bacalhau (kabeljauw), gegrild vlees en toetjes uit de hemel. Maar eerst als voorgerecht meloen met een pittige ham. De meloen is goudkleurig en smaakt naar zon en licht. Als ik vraag welk soort het is, krijg ik antwoord “gewoon meloen, de gewone”.

Aan een lange tafel naast ons zitten tientallen veteranen (Mozambique?) hun kameraadschap te vieren. Enkele van de oud-soldaten hebben een muziekinstrument meegenomen. Al gauw staat het voltallige personeel met de groep mee te zingen. Als de zangers merken dat ze gezelschap hebben van een groep ‘Spanjaarden’ (wij, journalisten en bloggers), zingen ze ons ‘Viva España‘ toe.

Het lichaam gereinigd, de innerlijke mens verzorgd. Dan is het nu tijd voor een ‘Vinho Verde’ bij Caves Casalinho. Een Vinho Verde (groene wijn) uit Noord-Portugal is een lichte frisse wijn, gemaakt om jong en koel te drinken. Lekker in de zomer met kaas, ham of bolinhol, een lokale zoete delicatesse.

Een wijnproeverij bij Caves Casalinho met hapjes en uitleg kost 10 € per persoon.

Ontspannen in Noord-Portugal

Wijn, grote porties vlees, aardappelpuree, toetjes gemaakt met eieren, honing, amandelen en bladerdeeg. Het is allemaal lekker, maar bar slecht voor de lijn. Gelukkig staat er voor morgen een wandeling naar San Bento das Peras  (St. Benedict van de peren) op het programma. Dit is een park op een heuvel uitkijkend op Vizela. Op de top ligt een restaurant en gigantische rotsblokken.

Fietsers storten zich hier met gevaar voor eigen, en andermans, leven een bergpad af, terug het dal in. Maar niet voordat ze het noodlot bezworen hebben met een schietgebedje aan de ‘Heilige Maagd in een van de twee kapelletjes’. Daarmee is het gevaar afdoende afgewenteld. Hun kan niets meer gebeuren.

Trouwens, ik merk dat dit een trekje is wat de fietsers met Portugese automobilisten gemeen hebben. Zolang God aan hun zijde is, kunnen ze volop bellen en whatsappen onder het rijden. Afijn, in zulk voorkomende gevallen hoop ik maar dat God ook rekening houdt met een hard-core atheïst, zoals ik.

 

ham Portugal
Gastronomie Portugal
Gastronomie Portugal
Portugese vleesschotel
Douro wijn Vizela
Gastronomie Portugal toetjes
appeltaart
Gastronomie Portugal gebak
Sao Bento park Vizela
Vizela warmwaterbronnen
Liefdesverklaring Sao Bento Sanctuary Vizela
rivier Vizela Portugal

We rijden terug Vizela in, het stadspark bekijken, waar de rivier Vizela doorheen stroomt. Het hete water borrelt zo uit de grond. Lekker, even de schoenen uit en ontspannen maar. En, altijd fijn voor een Nederlandse, het kost hier niets.

Hotel room Vizales

Hotel Quinta Das Lavandeiras

’s Middags schijnt de zon uitbundig. Ik ben terug in het hotel. In de tuin schommelt een hangmat loom op-en-neer. Vogeltjes kwetteren dat het een lieve lust is. Ook het bad heb ik voor mij alleen, sterker nog het hele hotel heb ik voor mij alleen. Ik geef toe aan de lokroep, ik ben tenslotte niet van suiker gemaakt. Het water is verrassend warm.

Het is mijn laatste dag hier. Morgen zit mijn verblijf er weer op. De jongeman aan de balie, vraagt net voordat ik de deur achter me dichttrek in plots verworven Engels: ‘Did you have a nice time?

‘Yes, I did, muito obrigado.’

Praktische informatie

Hotels Vizela

Vizela heeft twee hotels.

  • Ik verbleef in Hotel Quinta Das Lavandeiras. Dit is een landelijk hotel, heeft geen restaurant en ligt enkele kilometers buiten het centrum. Als je hier verblijft, is het handig als je een auto hebt.
  • Hotel Bienestar Termas De Vizela ligt in het centrum, op kruipafstand van de thermen. Het is in theorie een vier-sterren hotel.

Transport

  • Vanaf het vliegveld in Porto is het ongeveer 45 minuten rijden met de auto.
  • Vizela heeft een treinstation. Een treinrit naar Porto duurt een uur en kost €3.50. Het kaartje dien je na aankoop op het station te valideren voordat je instapt. Zoiets als je in Nederland doet met je OV-kaart.

Restaurants

Vizela heeft een ruime keuze aan restaurants, maar het aanbod van eten is overal min of meer hetzelfde. Dat zijn gegrilde vlees- en visschotels, geserveerd met aardappelenpuree of friet. Je kiest meestal uit een dagmenu. Dit kost tussen de 5 en 10 euro.

En dan nog dit

Deze blogtrip was op uitnodiging van de gemeente Vizela, als onderdeel van een PR-campagne.

De video hieronder, gefilmd door Portugals bekenste blogger en videograaf Nelson Carvalheiro, verhaalt over Vizela door de ogen van een meisje dat professioneel voetballer wil worden.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This