Évora, het hart van Alentejo

Évora, de belangrijkste stad in Alentejo vormt het hart van deze landelijke streek in het zuiden van Portugal. De aantrekkingskracht van deze regio is meer dan alleen een aantal indrukwekkende historische bezienswaardigheden, hier vind je ook enkele van de beste wijnen, bijzonder lekker eten en een door de Atlantische oceaan gevormde natuur.

Zelfs als je niet van plan bent om de regio uitgebreid te verkennen (hoewel je dat wel zou moeten doen!) is deze stad op zich al de moeite van een trip waard. Alleen al om het historische centrum van Évora, dat geclassificeerd is als Werelderfgoed. UNESCO noemt dit zelfs –  na de verwoesting van Lissabon door de aardbeving van 1755  – het beste voorbeeld van een stad uit de Portugese gouden eeuw (15e en 16e eeuw).

Capela Dos Ossos

Begin je bezoek aan de stad met de meest opmerkelijke bezienswaardigheid: de bottenkapel.

“Wij de botten die hier al zijn, we wachten op die van jou.”

Dit – “Nos ossos que aqui estamos pelos Vossos Esperamos” – is het welkomstbericht bij de ingang van de kapel. Deze werd in de zestiende eeuw gebouwd door een Franciscaner monnik, waarbij hij gebruik maakte van ongeveer vijfduizend skeletten van overvolle begraafplaatsen. De wanden en pilaren zijn versierd met deze ‘overbodige’ botten en schedels, zelfs de plafondschilderingen hebben de dood als leidend thema.

Hoewel het in eerste instantie een macabere plek lijkt, zorgt het gedempte licht, in combinatie met de ‘smaakvolle’ plaatsing van botten en schedels ervoor dat het een interessant en ook wat bizarre plaats is om te bezoeken. De kapel is onderdeel van de Sint Franciscuskerk, die ligt tussen de Jardim Publico en de Praça do Giraldo (grote plein).

Sint Franciscus kerk Évora

Romeinse tempel

Een paar stappen verwijderd van de kapel ligt de Templo Romano de Évora, ook (ten onrechte) aangeduid als de Templo de Diana, deze heeft twaalf Korinthische zuilen en een bewogen geschiedenis, waarin het gebouw al in de tweede en derde eeuw gerenoveerd diende te worden.

In de vijfde eeuw werd de tempel verwoest door Germaanse volkeren, waarna in de middeleeuwen resten van het gebouw gebruikt werden als fundament voor de toren van het kasteel van Évora. Vanaf de veertiende eeuw tot het begin van de negentiende eeuw was er in dit ‘nieuwe’ gebouw een slagerij gevestigd. In 1871 werd de middeleeuwse constructie gesloopt en de tempel gerestaureerd door een Italiaanse architect (bron).

De tempel staat midden op het Largo Conde de Vila Flor plein, in het historische centrum van de stad. Het is tevens het hoogste punt van Évora en dus gemakkelijk te vinden door bergop te lopen.

Rondom de tempel staan verschillende gebouwen die te maken hadden met de inquisitie in Portugal: zoals de kathedraal, het paleis van de Inquisitor, het paleis van de hertogen van Cadaval, het Hof van de inquisitie, het Lóios klooster en de kerk, evenals de openbare bibliotheek en het museum van Évora.

Kathedraal Sé de Évora

De kathedraal van Évora (Portugees: Sé de Évora) is de zetel van de aartsbisschop. Het is ook een van de oudste en belangrijkste monumenten in de stad, gelegen op het hoogste punt in de buurt van de Romeinse tempel.

Voor een fantastisch uitzicht over Évora plan een bezoek aan het dak in, dit is bereikbaar via de klokkentoren, de trap heeft 135 treden. Kortom, een ideale manier om de overvloedige maaltijden te verwerken, die je onvermijdelijk gaat nuttigen tijdens je verblijf in deze streek.

Alentejo Spijzen

Voor bijzonder lekker eten (en drinken) ga naar Café Alentejo, een oude herberg daterend uit de vijftiende eeuw. De architectuur van de voormalige koninklijke herberg is grotendeels behouden. De originele gewelven (foto boven) zijn nog steeds zichtbaar in wat nu de wijnkelder is. Het meubilair is ook typerend voor vervlogen tijden; houten stoeltjes met een ongemakkelijk rechte rug. Gelukkig vergeet je dit ongerief snel zodra het eten op tafel staat.

Op de kaart staan voornamelijk traditionele streekgerechten; typische schotels zijn lokaal geproduceerde kaas geserveerd met pompoenjam, inktvis, ossenstaart, varkenswangen en haaiensoep op smaak gebracht met koriander, olijfolie en knoflook. Maar het lekkerste van alles zijn de toetjes, meestal zijn deze bereid met kaneel, ei, bloem en room.

De hoofdgerechten komen in royale porties, meer dan genoeg voor twee personen.  Een typische drie-gangen maaltijd (met het delen van het hoofdgerecht) kost ongeveer 20 € per persoon.

Café Alentejo

  • Address Rue do Raimundo 5, Évora
  • Telephone +351 266 706 296

Accommodatie

Het Vitoria Stone is een eigenzinnig modern hotel, ideaal voor stellen tijdens een weekendje weg. Je begint de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet met keuze uit yoghurt, verschillende soorten brood, sap, fruit, jam en cake. De ontbijtzaal is op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad. ‘s Nachts doet dezelfde ruimte dienst doet als loungebar.

Het hotel beschikt over een zwembad op het dak en andere faciliteiten zoals een fitnessruimte, een spa én een sauna voor frisse nachten. Jawel, want ook in Portugal kan het bar koud worden. Tijdens ons bezoek, half januari, was het ‘s nachts -5º C.

Om de prijzen te bekijken en/of te boeken klik hier.

Alentejo regio

Évora is een prima start voor een bezoek aan Alentejo, maar de regio heeft veel meer te bieden. Hoewel het één van de armste streken van het land is, heeft het een overvloed aan attracties voor degene die bereid is om buiten de gebaande paden te treden. Wat je niet zult aantreffen is massatoerisme, behalve de eerste drie weken van Augustus wanneer de halve bevolking van Portugal en Spanje de koelte van de Atlantische oceaan op zoekt.

Dus bezoek die prachtige stranden omringd door hoge kliffen. Geniet van het landschap tijdens lange wandel- en/of fietstochten of neem deel aan een wijntoer. Binnenkort op dit blog een uitgebreid verslag over de Alentejo kuststreek.

Vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is het ongeveer anderhalf uur rijden, voornamelijk via de snelweg.

Vluchten

Je kunt ook vliegen naar het zuiden van Portugal.

 

En dan ook nog dit:

Ik was in Alentejo te gast van APTECE en het Alentejo Verkeersbureau, om het Rota do Peixe (de visroute) project met eigen ogen te bekijken.

De 50 tinten licht in Beja, Portugal

Beja in Alentejo Ons bezoek aan het slaperige plaatsje Beja, ten zuiden van Lissabon, was wat je noemt een gelukkig toeval. Het lag op de route naar onze eindbestemming, we moesten ergens overnachten dus boekten we een hotel in het centrum. Ik had er vreemd genoeg...

read more

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest