Nisville, het Jazzfestival van Servië

is zoveel meer dan jazz
Meer Niš, de stad, activiteiten

… Funky music, R&B, Blues, Rock, Reggae en Pop …

 

Nisville is de naam van het jaarlijkse jazzfestival dat gehouden wordt in Niš, een stad ter grootte van Eindhoven in het zuiden van Servië. Jazz staat weliswaar op het hoofdmenu maar blues, rock en reggae blazen ook een behoorlijk deuntje mee.

Podia Nisville

In augustus als de temperaturen tot rond de dertig graden stijgen, reizen dus niet alleen jazzmuzikanten naar zuidelijk Servië. Artiesten met Afrikaanse roots zoals Alpha Blondy (reggae), de Britse Tony Momrelle (R&B) en de Servische Marko Luis zijn slechts een handvol voorbeelden van de eclectische verzameling artiesten, die de tien podia van Nisville in 2917 bevolkten.

Ook onze eigen DJ Maestro, aka Martijn Barkhuis, Nederlandse diskjockey, componist en mede-eigenaar van jazzradio.nl trad hier op. Grote namen uit de jazzwereld op het hoofdpodium waren onze eigen Candy Dulfer en de Amerikaanse Patty Austin.

Zelfs al ben je compleet blut, dan kun je nog van de muziek op Nisville genieten, want de toegang tot de meeste podia is gratis, alleen voor de Earth/Sky stage, waar de hoofdacts spelen moet je een toegangskaart hebben.

Tegelijkertijd is Nisville zoveel meer dan alleen een muziekfestijn. Servië was namelijk nog niet zo gek lang geleden verwikkeld in een bloedige burgeroorlog. Het festival is een van de pogingen om het oorlogsverleden te verwerken. Religieuze tolerantie en diversiteit zijn een belangrijk onderdeel van het programma.

Om met de woorden van Maxi Jazz te spreken: “Eigenlijk is muziek de manier waarop religie zou moeten functioneren: zeventienduizend volslagen vreemde troepen samen in het sportpaleis, en de vonk slaat meteen over. Ze herkennen elkaars geluk.”

Foto Candy Dulfer © vladimir jovanovic aka master

Des te verrassender is de gemoedelijke sfeer. De veiligheidsmaatregelen zijn minimaal – ik zie nergens poortjes en nauwelijks hekken terwijl de massaal uitgerukte politie vooral aanwezig lijkt om van de muziek te genieten.

Nisville, een familiefestival

Het festival wordt gehouden in het fort van Niš, dat midden in een park in het centrum van de stad ligt. Dat zorgt behalve voor een goede akoestiek ook voor een geluidsisolerende werking, buiten de vestingmuren hoor je de muziek nauwelijks. Je kunt zelfs een gesprek met elkaar voeren, zonder een schorre keel te krijgen. Het publiek is gemengd, jong en oud lopen door elkaar heen.

De commercie heeft hier nog niet (groot) toegeslagen, reclame is nauwelijks aanwezig. Giga hamburgers, gebarbecued waar je bij staat, kosten 200 dinar (€ 1.50). De afmeting is drie keer die van een Big Mac en de smaak is, volgens mij, minstens tien keer zo goed.

Het bier is ook belachelijk goedkoop en toch zie je nauwelijks geen dronkaards op het terrein, zelfs niet op het naburige wijnfestival, waar je voor 500 dinar (€ 3.75) de hele avond verschillende Servische wijnen kunt drinken.

Tickets Jazzfestival Nisville 2018

De 35e editie wordt gehouden van 3 – 12 augustus 2018, met 250 optredens op 20 podia door 1000 muzikanten.

De toegangskaarten voor 2018 zijn nu al te koop, de eerste 500 gaan voor €12.50 weg, daarna kost een kaartje voor het hele festival 35 euro.
Nog steeds geen geld.
De tickets kun je hier bestellen.

Tekst loopt door onder de fotogalerij.

Praktische zaken

  • Vanuit Nederland kun je met Wizzair vanuit Eindhoven rechtstreeks naar Niš vliegen.
  • Trein Vanaf Belgrado, de hoofdstad van Servië, kun je Niš met de trein bereiken. Het spoornetwerk is echter verouderd. Je doet ongeveer zes uur over de treinreis.
  • Bus Een goed alternatief is de bus. In ongeveer drie uur ben je vanaf Belgrado in Niš.
  • Kosovo Aangezien Kosovo niet erkend is door Servië is het niet mogelijk om via Kosovo het land binnen te komen.
  • In Niš kun je heel goedkoop overnachten, let wel standaarden zijn lager dan we in Nederland gewend zijn. Voor de meer verwende reizigers zijn er ook luxere mogelijkheden. Het woord Garni wordt hier veel gebruikt, het betekent dat het hotel geen restaurant heeft, maar soms wel ontbijt serveert. Klik hier voor de diverse accommodaties in Niš.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest