Ontdek Polen door middel van lesgeven
Polen is door zijn Centraal-Europese ligging, relatief lage kosten van levensonderhoud, rijke cultuur en prachtige landschap is een mooie, maar onderschatte, reisbestemming. Het is een aantrekkelijke bestemming als je ervaring wilt opdoen en geld wilt verdienen met het lesgeven van Engels als vreemde taal (Teaching English as a Foreign Language).
Dit blog geeft je een indruk over het vinden van werk als leraar Engels, het leven in Polen, waar je kunt werken en welke kwalificaties en ervaring je nodig hebt.
De voor- en nadelen van wonen in Polen op een rijtje.
Elk land heeft zijn voor- en nadelen.
Om te beginnen de voordelen
Ten eerste is accommodatie goedkoop en gemakkelijk te vinden met een toenemend aantal Engelssprekende makelaars. Heel wat gemakkelijker én vooral goedkopen dan in Nederland dus. Jij – als TEFL-leraar – hoef je daar misschien geen zorgen over te maken (hierover later meer).
Verder zijn de kosten van levensonderhoud over het algemeen lager dan in veel andere Europese landen. Hoewel kleding en benzine duur kunnen zijn. Positief is dat uit eten gaan, openbaar vervoer en algemene goederen zeer betaalbaar zijn.
Daarbij heeft Polen een levendige cultuur en levensstijl. Er is genoeg te doen, zowel binnen een stedelijk gebied als op het platte land. Van culturele evenementen, festivals en musea tot wandelen, kajakken, skiën en kamperen, er is altijd wel iets te doen in Polen. Bovendien is Polen een goede uitvalsbasis om andere landen in de buurt – Slowakije, Tsjechië, Duitsland of Litouwen – te leren kennen
Werkgevers moeten je een ziektekostenverzekering aanbieden en velen onderwijsaanbieders bieden accommodatie aan tegen een gereduceerd tarief (of soms gratis), die wordt gedeeld met een of twee andere mensen, vaak leraren zoals jij!
Nadelen zijn er natuurlijk ook
Het klimaat van dit land is ook iets waar je zeker rekening mee moet houden als je erover denkt om voor een langere tijd in Polen te verblijven. De lange strenge winters kunnen zelfs de meest positieve persoon negatief beïnvloeden.En hoewel het communistische tijdperk van dit land al lang voorbij is, is deze nog zichtbaar in de Poolse bureaucratie. Hou rekening met administratieve rompslomp. Gelukkig heb je als Nederlander geen werkvergunning nodig, omdat Polen onderdeel is van de Europese Unie.
Waar kun je werken als TEFL-leraar in Polen
Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het soort scholen waar je kunt werken als TEFL leraar. Iedere optie heeft andere loonschalen, klassegroottes en werkuren.
Academies
Werken in een particuliere academie is de meest voordehand liggende keuze onder degenen die ervoor kiezen om Engels in het buitenland te doceren. Van algemeen tot zakelijk Engels, er zijn tal van onderwijsopties beschikbaar, vooral in de grotere steden, zoals Krakau en Warschau. Omdat er zo’n grote vraag is naar TEFL-leraren, rekruteren academies het hele jaar door.
De lessen algemeen Engels zijn meestal ’s middags en ’s avonds, terwijl zakelijk Engels vaak voor of na de werkdag wordt gegeven. De klassen kunnen variëren, van één-op-één tot kleine groepen, maar examenvoorbereidingsgroepen zijn meestal groter – met 10 tot 15 deelnemers per klas.
Particuliere en openbare scholen
Als je via een wervingsbureau werk vindt is de kans groot dat je bij een particuliere of openbare school terecht komt. De klasgrootte is hier aanzienlijk groter dan die van een academie, met maximaal 40 studenten per groep.
Hoewel werktijden per school kunnen verschillen, begint een typische werkdag rond 7 of 8 uur ’s ochtends en eindigt halverwege de middag. Dit zijn langere uren in vergelijking met die in een academie, maar het loon weerspiegelt dat.
Kleuterscholen
In een kleuterschool werk je met een groep van maximaal 20 jonge kinderen, van maandag tot en met vrijdag, van 8-9 uur tot 17 uur. Dit zijn lange dagen, maar kleuterscholen bieden betere salarissen dan academies en er zijn ook genoeg vacatures beschikbaar.
Kwalificaties, vereisten en tips voor potentiële TEFL leraren in Polen
Over het algemeen is het na de zomer- en kerstvakantie de beste tijd om te solliciteren naar banen in het onderwijs, zowel op scholen als op academies, vooral tijdens de eerste twee weken van september en januari.
Onderwijsvereisten in Polen
De TEFL-industrie in Polen is behoorlijk competitief, dus de lijst met vereisten is vrij streng.
Kwalificaties
Een bachelordiploma in elke discipline is een must, terwijl een masterdiploma alleen nodig is voor universitaire functies. Bovendien is een geaccrediteerde certificering Engelse lesbevoegdheid verplicht Als je meer in detail wilt weten, lees hier meer over hoe je les kunt geven in Polen.
Ervaring
Het hebben van eerdere onderwijservaring is normaal gesproken niet nodig om Engels te doceren in Polen. Als je echter specifieke cursussen wilt geven, zoals examenvoorbereidingslessen, moet je op zijn minst bekend zijn met de meest populaire examenvormen, zoals IELTS en de Cambridge-examensuite.
Als je geen onderwijservaring hebt, bereid dan je inteview voor met deze oefenvragen.
Moedertaalsprekers van het Engels hebben de voorkeur om TEFL-vacatures in te vullen. Dit komt omdat het gebruikelijker is om Poolse leraren in te huren dan niet-moedertaalsprekers van het Engels uit andere landen. Dat gezegd hebbende, als je een niet-moedertaalspreker van het Engels bent met een de juiste persoonlijkheid en uitstekende onderwijsvaardigheden, kun je nog steeds de baan krijgen.
Succes.
Meer Polen
Ontdek het Poolse Wroclaw in het spoor van kabouters
Wroclaw is een Poolse stad die bekend staat om zijn kabouters. De stad heeft echter veel meer te bieden ohgv gastronomie, bezienswaardigheden en uitzichten.
Ontdek de bezienswaardigheden van Krakau
Krakau, een kleurrijke stad Een reisje naar Krakau is de ultieme stedentrip. Het is één van die plekken die - ondanks het massatoerisme en een overdaad aan vrijgezellenfeestjes - bezoekers met open armen ontvangt. Krakau combineert het beste dat Europa te bieden...
Auschwitz 2.0
Een bezoek aan Auschwitz & Birkenau concentratiekampen in Polen is een emotioneel beladen gebeurtenis. Hoe, wat en waar, lees je op het blog.
PIN IT