Krakau, een kleurrijke stad

Een reisje naar Krakau is de ultieme stedentrip. Het is één van die plekken die – ondanks het massatoerisme en een overdaad aan vrijgezellenfeestjes – bezoekers met open armen ontvangt.

Krakau combineert het beste dat Europa te bieden heeft.

Bezienswaardigheden Krakau

De talrijke bloemenkraampjes geven de stad kleur, terwijl op de achtergrond straatartiesten voor een muzikaal behangetje zorgen. Witte koetsen concurreren met een modern, goedkoop en efficiënt tramnetwerk. De stad heeft bovendien een eeuwenoude geschiedenis, dat zie je terug aan de vervallen historische gebouwen in Stare Miasto (het oude centrum).

De combinatie oud en nieuw met hippe eettentjes, cafés en eigentijdse winkeltjes maken van Krakau de belichaming van het bohemian chic. In deze stad waar ‘s avond de jeugd dronken over straat zwalkt, blijven de Krakowiaks wonderbaarlijk vriendelijk tegen aangeschoten toeristen.

Behalve sfeer en aardige inwoners biedt Krakau ook een aantal top bezienswaardigheden te bieden. Waaronder:

Het grote plein

De Rynek Główny, of het grote plein vormt het levendige hart van de stad. Dit is één van de belangrijkste toeristische attracties met middeleeuwse gebouwen, een overdekte markt, fonteinen, standbeelden en straatartiesten.

Kasteel Wawel

Het imposante Wawel-kasteel uit de 14e eeuw  is een van de meest historisch en cultureel belangrijke bezienswaardigheden van Polen. Oorspronkelijk diende het als koninklijke residentie.

Het complex bestaat uit een aantal gebouwen rondom de centrale binnenplaats. Het kasteel is nu omgetoverd tot een belangrijk kunstmuseum. Een bezoek aan het museum vergt enige planning, want dagelijks wordt er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Tickets kun je vooraf online bestellen of van te voren ophalen.

Joodse wijk Kazimierz

Kazimierz is de joodse wijk van Krakau. Vroeger was dit een aparte stad, gescheiden van Krakau middels de Vistula rivier. De wijk stamt uit de 14e eeuw. Joden en christenen hebben hier door de eeuwen heen zonder al te veel problemen naast elkaar geleefd.

Dit veranderde tijdens de tweede wereldoorlog, toen de Nazi’s de Joodse inwoners dwongen te verhuizen naar het getto van Krakau, aan de overkant van de rivier. De Joodse wijk is nu weer in zijn oude glorie hersteld en is één van de meest interessante buurten van Krakau. Hier vind je  veel restaurants en boutique hotels, op loopafstand van het centrum.

Schindler fabriek

Het getto van Krakau was een Joods getto gecreëerd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het getto werd weer opgeheven tussen juni 1942 en maart 1943, toen het grootste deel van de Joden naar concentratiekampen werd gedeporteerd,  waarvan de dichtstbijzijnde Auschwitz was.

Dit is ook de plek waar de fabriek van Oscar Schindler staat, inderdaad die van de film. De fabriek is omgebouwd tot een museum gewijd aan de nazi-bezetting tijdens de oorlog. Het museum is gehuisvest in het administratiegebouw van de voormalige fabriek, op Lipowa 4.

Hoewel het museum dus te bezoeken is, denk ik dat het bekijken van de film ‘Schindler’s list’ waarschijnlijk een beter historisch referentiekader geeft, dan een toer langs de fototentoonstelling in het gebouw.

Mocht je deze plek toch met eigen ogen van binnen willen bekijken, bestel dan van te voren kaarten online. Buiten staan meestal lange rijen.

Planty park

Planty is de groene gordel van Krakau. Het park bestaat uit een keten van dertig kleinere tuinen rond de oude stad, deze liggen op de plekken waar vroeger middeleeuwse muren stonden. Het park heeft fonteinen, monumenten, standbeelden en kraampjes.

Dagtrips buiten Krakau

Zoutmijn Wieliczka

De 327 meter diepe zoutmijnen, stammend uit de middeleeuwen, liggen binnen het Kraków grootstedelijk gebied. De tunnels hebben een gezamenlijke lengte van meer dan 287 kilometer. De mijn produceerde zout tot 2007. In de loop der tijd hebben mijnwerkers tientallen standbeelden en twee kapellen uit het zout gehouwen. De oudere beelden zijn aangevuld met nieuwe sculpturen, inclusief een standbeeld van paus Johannes Paulus 2. Deze staat bij de ingang van de indrukwekkende ‘kathedraal’.

Meer dan een miljoen mensen bezoeken de zoutmijn elk jaar .

Boek je trip online

Auschwitz and Birkenau

In Auschwitz en Birkenau concentratiekampen zijn meer dan een miljoen mensen om het leven gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kampen zijn nu opengesteld voor het publiek.

Vanaf Krakau kun je gemakkelijk een dagtrip maken naar de kampen. Koop tickets ruim van te voren, want ook hier zijn lange wachtrijen of neem deel aan een van de vele georganiseerde tours vanuit Krakau.

Meer Poolse Steden

  • Wroclaw is een hanzestad die vooral leuk is met kinderen om te bekijken, want door de hele stad staan kabouters. Reken op drie rijden met de auto vanaf Krakau.
  • Gdansk is een havenstad met een mooi oud centrum en pier.


Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest