Wrocław is een middelgrote stad in het zuidwesten van Polen, aan de rivier de Oder. Door Boheemse, Oostenrijkse en Pruisische invloeden heeft de plaats een unieke architectonische en culturele make-up. De stad is opgemaakt in zuurstokkleurtjes.

De gemeente heeft 12 eilanden, 130 bruggen en verschillende parken.  De hanzestad staat ook wel bekend onder de naam Breslau. In 1945 werd de naam officieel veranderd naar Wrocław.

Kabouters van Wroclaw

De stad heeft behalve een bijzonder kleurenpalet, ook een opmerkelijke etnische minderheid, namelijk kabouters! Op het moment van schrijven telt de gemeente honderden van deze immigraten. De populatie is nog steeds groeiende.

De eerste kabouter vestigde zich hier in 2001. Het mannetje werd geholpen door het Poolse ´Oranje Alternatief´. Deze ludieke verzetsbeweging werd opgericht in het communistische tijdperk. De beweging voerde een kabouter als symbool.  In 2008 kwamen de eerste vrouwelijke kabouters naar Wroclaw. De mythologische wezentjes hebben zich inmiddels over de hele stad verspreid. Hun komst wordt nu gesponsord door commerciële organisaties en de lokale overheid.

De immigranten zijn weliswaar extreem klein, maar ze moeten toch gewoon aan het werk. Ze zijn o.a. argonaut, kunstenaar, alpinist of bankier van beroep. Ze worden door de autochtonen goed in de gaten gehouden. Er is zelfs een online kaboutermeldpunt, waar elke immigrant geregistreerd wordt met zijn locatie, beroep en saillante details over zijn leven. Hmm, over privacy gesproken!

Ze zijn echter niet geheel machteloos overgeleverd aan de welwillendheid van toeristen en de lokale bevolking. Je schijnt ze goed te moeten behandelen anders kunnen ze zich gedragen als kwelgeest en dat wil je natuurlijk niet. Dus tijdens onze speurtocht door de stad zwaaien we naar ze.

Stare Miasto

Begin je zoektocht op de grote markt, Stare Miasto. Dit is het hart van de stad. De gebouwen hebben de kleur van zuurstokken en huisvesten voornamelijk restaurants met terrasjes.

Let vooral op het gemeentehuis. Een staaltje middeleeuwse bouwkunst dat bijna twee eeuwen (1327–1504) duurde om te voltooien. Op de gevel van het voormalige stadhuis prijkt een astronomische klok uit het jaar 1580. In het gebouw zit een museum waar regionale kunst tentoongesteld staat.

St. Elisabethkerk

De Sint Elisabethkerk is een gotische kerk.  Beklim de 300-plus treden van de toren voor een geweldig uitzicht over Wroclaw. Kabouters kun je hier alleen spotten als je de trotse eigenaar bent van haviksogen.

Botanische tuinen

De stad heeft verscheidene parken langs de rivier. Het park Juliusza Słowackiego ligt in het centrum. De tuinen zijn bijna zes hectaren groot. Behalve kabouters zijn er allerlei andere attracties in de buurt, zoals het nationale Muzeum Narodowe, met een van de grootste kunstcollecties  van het land.

Verder ligt in het park een imposant oorlogsmonument. Dit kunstwerk bestaat uit een beeld van een engel die neerkijkt op een rouwende vrouw met in haar armen het lichaam van een geliefde.

Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van het bloedbad bij Katyn. In de lente van 1940 werden bij dit plaatsje naar schatting 22.000 Poolse intellectuelen en officieren door de Sovjet-geheime dienst vermoord. Met de eliminatie van de intellectuele bovenlaag van de Poolse bevolking hoopte Stalin eventueel verzet tegen het communisme in de kiem te smoren.

Op enkele meters van het monument vind je het net zo bloedige Panorama Raclawice.

Panorama Racławice

Het Parorama van Raclawize is een rond schilderij van de strijd om de Poolse onafhankelijkheid. Deze slag werd geleverd bij de plaats Racławice, op 4 april 1794, tussen het Poolse en het Russische leger. De Polen wonnen, maar het was allemaal voor niets: maanden later werden ze verpletterd door het tsaristische leger.

Het ronde doek (zoals het Nederlandse panorama Mesdag) meet 15 bij 114 meter.

Tickets kun je aan de kassa kopen. Let wel in het hoogseizoen zijn er lange wachttijden, aangezien er maar 85 personen tegelijkertijd toegelaten worden. Via de website van het Panorama van Raclawize kun je voorafgaand aan het bezoek tickets online kopen, dat is wel zo gemakkelijk.

Op enkele meters van het monument vind je het net zo bloedige Panorama Raclawice.

Ostrów Tumski of Kathedraal eiland

Het idyllisch kathedraaleiland is een must voor liefhebbers van gotische architectuur. Dit is het oudste gedeelte van de stad. Het ´eiland´ heeft een enorme concentratie van religieuze gebouwen, het Wroclaw bisdom is eigenaar van de meeste panden.

Tegenwoordig is Ostrów Tumski niet meer echt een eiland. Aanhoudende overstromingen leidde er in de 19e eeuw toe dat een van de zijarmen van de rivier gedempt werd. De wijk bereik je via de centrale brug over de rivier.

Vooral Katedralna, is een bijzondere straat, die tot op de dag van vandaag nog steeds door originele gaslampen verlicht wordt. Tijdens de schemering worden deze handmatig ontstoken.

Een opportuun moment om kabouters te spotten.

Praktische informatie

Verder lezen

Overnachten

  • Het gezellige appartement Rzeznicza ligt op een fantastische locatie in het centrum van het stad met verschillende restaurants en de grote markt op loopafstand. Het is geschikt voor vier personen.
  • Slaap je liever in een hotel, het vijfsterren Radisson Blu ligt tegenover het Panorama Racławice.

Poolse Strijdkrachten op 15 augustus

Het feest van de Poolse Strijdkrachten (Pools: Święto Wojska Polskiego) op 15 augustus, is een nationale feestdag ter herdenking van de overwinning op de Russen bij de Slag van Warschau in 1920 tijdens de Pools-Russische Oorlog.

Door het hele land zijn militaire parades om de gebeurtenis te herdenken. Tijdens het communistisch regime (vanaf 1947) werd deze feestdag verboden. In 1992 is de traditie nieuw leven ingeblazen.

Stedentrip Wroclaw

Wil je een bezoek combineren met Krakau reken dan met de auto op 3 uur rijden, of je gaat met de bus (4 – 5.5 uur). De trein doet er 3,5 uur over.

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest