Egypte felucca

Op vakantie naar Egypte

Een vakantie naar Egypte stond al sinds mijn vroege jeugd hoog op mijn verlanglijstje. Een gebied waar mysterieuze farao’s millennia lang aan de macht waren, terwijl wij, in de lage landen, nog in de prehistorie leefden. Een woestijnland, waar verrassend genoeg veel van de leukste activiteiten op of in het water zijn.

Egypte, de ideale vakantie in een land van woestijn en water

Ik was dan ook in mijn nopjes toen ik vanuit mijn toenmalige woonplaats Damascus in Syrië, naar Sharm el Sheik vloog om er eerst een week te duiken. Daarna ging de reis verder vanuit Caïro, vervolgens na het zien van de belangrijkste bezienswaardigheden, naar het zuiden op een zeilbootje de Nijl af, in het spoor van de farao’s.

Hieronder vind je de 5 leukste activiteiten om te doen tijdens je vakantie naar Egypte. Neem minimaal twee of liefst drie weken de tijd. 

1. Bezoek Caïro en Gizeh

Caïro is de hoofdstad van Egypte en Gizeh de tweede grootste stad van het land. Deze miljoensteden liggen tegen elkaar aan.

Soek in Caïro

Begin je bezoek meteen met het shopping hoogtepunt, de Khan El-Khalili soek. Dit is de grootste soek ter wereld, een overdekte markt waar je uren kunt ronddwalen terwijl je exotische geuren opsnuift, toeristische rommeltjes en vliegende tapijten bewondert.

souk Caïro
Piramides Egypte

Caïro museum/Grand Egyptian Museum in Gizeh

Zelfs al kom je nooit in een museum, voor het Caïro museum moet je echt een uitzondering maken. Een tête-à-tête met de te vroeg gestorven Toetankhamon, het gouden dodenmasker en ja de vele andere toeristen die zich aan hem vergapen is een onvergetelijke ervaring. Het Museum van Egyptische Oudheden, algemeen bekend als het Egyptisch Museum of het Cairo Museum is de thuisbasis van een uitgebreide collectie van oude Egyptische oudheden. Het heeft 120.000 objecten. In 2021 werd de collectie verplaatst naar het nieuwere en grotere Grand Egyptian Museum in Gizeh.

 

 Optocht verhuizing van de farao’s door de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro. 

Hierna heb je een goed idee hebt van de Egyptische oudheid, volg dan het spoor van de farao’s. Te beginnen met de wereldbroemde piramides van Ghizeh.

Piramides van Gizeh

De piramides zijn megaconstructies van ruw op elkaar gestapelde stenen. Eigenlijk liggen ze niet in de Egyptische hoofdstad, maar in Ghizeh, een voorstad van Caïro. Het bouwen van deze tombes moet een megaprestatie zijn geweest voor een volk dat ruim vierduizend jaar in het stenen tijdperk geleden leefde. De Sfinx van Gizeh staat bij de drie grote piramides. Het is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. 

vallei van de koningen

2. In het spoor van de farao’s

Karnak

Karnak is een tempelcomplex aan de oostoever van de Nijl, 60 km ten noorden van Luxor. Alleen het gedeelte gewijd aan Amon-Re is voor het publiek toegankelijk.

Luxor

Luxor is een groot oud Egyptisch tempelcomplex gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Nijl in de stad die tegenwoordig Luxor (vroeger Thebe) wordt genoemd en werd gebouwd rond 1400 v.Chr. 

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen (Wādī al-Mulūk) is een vallei in Egypte waar gedurende een periode van bijna 500 jaar van de 16e tot 11e eeuw voor Christus rotsgraven werden gegraven voor de farao’s. De vallei staat op de westelijke oever van de Nijl, tegenover Thebe (het moderne Luxor), in het hart van de Theban Necropolis.  

3. Vergaap je aan Abu Simbel

Abu Simbel

Na zoveel oudheden is het hoog tijd om al dat eeuwenoude stof af te wassen. Op naar het water.

4. Vaar op een Felucca de Nijl af

Een van de oudste transportmiddelen rond de Middellandse Zee is de felucca, een traditionele houten zeilboot genaamd met zeilen gemaakt van katoen en andere natuurlijke vezels. Dit is de ideale manier om op een relaxte manier van het landschap te genieten onder het genot van een picknick en een drankje. Verbaas je over de strook groen met palmbomen langs de Nijl, voordat het water weer moet wijken voor de woestijn. Je kunt een trip op een felucca maken in alle grote steden die aan de Nijl liggen, zoals Caïro, Luxor en Aswan. 

5. Ga duiken in Sharm-el-Sheik

Duiken in de rode zee is om meerdere redenen fantastisch. Om te beginnen is een duik in de zee heerlijk verkoelend. Tegelijkertijd is het water aangenaam warm. Je hoeft geen dikke wetsuit aan, maar kunt met een korte wetsuit toe. Als je weer aan land komt, droog je snel op. Je kunt zo vanaf het strand het water in om met de vissen mee te zwemmen. Het Ras Mohamed National Park heeft een aantal spannende locaties voor de gevorderde duiker met wrakken en koraalriffen. Dagtochten vertrekken ook naar de SS Thistlegorm, de Straat van Tiran, de SS Dunraven en Daha

duiken Egypte

Tips Egypte vakantie

bezienswaardigheden Egypte

Ontdek ook

Ontdek het andere Roemenië

Roemenië is vooral bekend om de hoofdstad en het Dracula-kasteel, maar het land heeft zoveel meer te bieden qua cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Met name de Dobrogea regio is nog vrijwel onaangetast door toerisme. De multi-etnische cultuur, fantastische natuur en historische monumenten heb je praktisch voor jezelf.

read more

e-Visum voor India

e-Visum India Een paar jaar geleden reisde ik voor dit blog naar India. En mijn vaste lezers weten het misschien nog; het aanvragen van mijn visum India bleek nogal een ingewikkelde puzzel. Ik werd daarom nogal eens gevraagd door andere reizigers hoe de...

read more

Nisville Jazzfestival Nis, Servië

... Funky music, R&B, Blues, Rock, Reggae en Pop ...   Nisville is de naam van het jaarlijkse jazzfestival dat gehouden wordt in Niš, een stad ter grootte van Eindhoven in het zuiden van Servië. Jazz staat weliswaar op het hoofdmenu maar blues,...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest