plastic fantastic India

Elephanta Island, India, oever bezaaid met afval

Het Echte India

India is een bijzonder land. Complex, gelaagd, mooi, lelijk, kleurrijk, met heerlijk eten, een fantastische natuur en ontzettend ongelijk qua welvaart. Na Pakistan is India het land met de meeste luchtvervuiling, het is sowieso erg vervuild (bron). De foto van de met afval bezaaide kust hierboven is de regel, niet de uitzondering.

De meeste inwoners

Met bijna anderhalf miljard inwoners heeft het China qua inwonertal voorbijgestreefd. De helft van de bevolking is 25 jaar of jonger. India is het op één na meest ongelijke land ter wereld, met de top 1 procent die meer dan de helft van het vermogen beheert, terwijl het grootste deel van de bevolking het met minder dan drie euro per dag moet doen (bron).

De grootste democratie ter wereld

Tot nu toe is India de grootste democratie ter wereld. Nog wel, want er wordt al een tijd flink aan de stoelpoten van de rechtstaat gezaagd door president Modi nationalistische partij (bron).

Op reisblogs of websites van reisbureaus zul je over wat ik hieronder schrijf weinig tot niets vinden. Zeker als je van plan bent om voor langere tijd te gaan rondreizen door India is het goed te weten waaraan je begint.

Dierenwelzijn

geverfde ezel

Culture shock India

Je zintuigen zullen op allerlei manieren getest worden, zeker als je door de grote steden, zoals Mumbai (12 miljoen inwoners) of Delhi gaat rondlopen. Het lawaai, de mensenmassa’s, de hitte, kou, het razende verkeer, de kleuren en geuren. Nieuwsgierige mensen, het gebrek aan privacy, bedelende verminkte kinderen, rondrennende ratten in de betere restaurants, dolende koeien, buffels die uit plastic staan te eten, stelende apen, kippen, varkens, honden, slangen, muggen, kakkerlakken, uitgehongerde geiten, kleurige vogels die met hun poten in het vuilnis staan.

Zelfstandig rondreizen of op een georganiseerde reis?

Kortom, de kans op culture shock is groot. Dat zeg ik, iemand die van reizen haar beroep heeft gemaakt, na bijna twee maanden in het land doorgebracht te hebben. Dit was niet mijn eerste bezoek. De vorige keer, tien jaar geleden was ik in Kerala, op een persreis. Toen heb ik India door een roze bril heb gezien. Luxe hotels, alles geregeld, lekker eten, een comfortabele bus. Een gids die alle moeilijkheden voor ons wegpoetste voordat we door hadden dat die er waren.

Als je zelfstandig gaat rondreizen, zonder de hulp van een reisbureau zul je een heel andere ervaring hebben, zeker als je vliegtuigen en luxe resorts vermijdt.

India is meer dan de som der delen

India is meer dan de som der delen. Afzonderlijk kan ik lawaai, hitte, drukte, armoede, vuil aan. Alles tegelijk werd het me soms te veel. Ik had dagen dat ik opgekruld in bed wou blijven liggen onder een deken met de gordijnen dicht. De enige manier voor mij om India te overleven is je overgeven aan de sensaties. Meedrijven met de stroom in plaats van er tegenin te zwemmen. Alleen is de stroom meer een vloedgolf die me soms overspoelde, terwijl ik wanhopig probeerde boven te blijven door me vast te grijpen aan een paar armzalige takjes normaliteit.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet naar India moet gaan. Want nu nadat ik alweer bijna twee maanden het land verlaten heb, ben ik in mijn hoofd nog steeds elke dag met India bezig. Het laat me niet los. Toen ik daar was dacht ik, nooit meer. Nu denk ik, misschien toch. 

Want een reis door India is een bijzondere ervaring, voor sommigen zelfs een levens veranderende ervaring. Om een Indiareis voor jou wat gemakkelijker te maken, heb ik hieronder mijn ervaringen omgebogen in advies voor een zo comfortabel mogelijke reis.

Het Pompeuze Thee-Emporium

Het Pompeuze Thee-Emporium

Het Pompeuze Thee-Emporium is een humoristisch reisverslag van een reis per boot, bus en trein naar India, vanuit Engeland door Nederland, Tsjechië, Slowakije, Servië, Bulgarije, Turkije, Cyprus, Jordanië, Saoedi-Arabië en Qatar. Het verslag is geschreven  in de vorm van een dagboek.

De Heilige Koe

de heilige koe

De heilige koe

De werkelijkheid in India zijn ook eenzame koeien die dwalen door de straten van steden. Koeien zijn heilig in het hindoeïsme. Eigenlijk zijn ze dat pas als ze geen melk meer geven, ziek zijn of zich identificeren als mannelijk. Dan worden ze te duur voor de boer om te onderhouden maar hij mag ze niet slachten, want heilig.

Dus wat gebeurt er? De boer laat de koe, een kuddedier, in de stad los waar ze de rest van haar leven in eenzaamheid slijt op het asfalt. Vooral ꞌs nachts vormt ze een gevaar voor het verkeer en zichzelf.

Stadsbewoners proberen de kans op ongelukken door nachtelijk dolende koeien te verminderen door hun hoorns met lichtgevende verf te bewerken. Als dat faalt wacht de gewonde koe alleen nog een langzame marteldood. Andere koeien aan de randen van de stad vernielen gewassen op zoek naar eten tot wanhoop van keuterboeren.

Euthanasie lijkt me barmhartiger.

Privacy in India

Als buitenlander mag jij dan de ogen uitkijken, in India ben jij de bezienswaardigheid op veel plekken. Zeker op plaatsen waar weinig toeristen komen. India is een groot land. De meeste toeristen gaan naar de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Taj Mahal, de paleizen in Rajasthan en Varenasi. Ze blijven twee weken en verdwijnen weer. Dus als je iets van het gebaande pad afwijkt, ben jij al gauw de uitzondering op de regel.

#selfiewithaforeigner

Indiërs nemen gevraagd en ongevraagd foto’s van jou en je reisgenoten, filmen je en vaker nog vragen om een selfie. Meestal komt de vraag uit het niets, van mensen die je nooit ontmoet hebt, nooit mee gepraat hebt of anderszins contact mee hebt gemaakt. Soms is het geen vraag, meer een commando.

#Selfie!

Kinderen, oudere vrouwen, families, jonge mannen. Het lijkt wel of iedereen met je op de foto wilt. Soms vormen zich zelfs rijen van wachtenden. Je kunt natuurlijk altijd weigeren. Hoewel dat vaak niet op prijs gesteld wordt. Of je kunt je eraan overgeven en even voelen hoe het is om een superstar te zijn.

Het #selfiewithaforeigner is een fenomeen waarbij een of meerdere Indiërs met je op de foto gaan en die delen op social media met de hashtag selfiewithaforeigner. Het is blijkbaar prestigieus om met een buitenlander gezien te worden. Daarom als je een gezochte misdadiger bent, kun je dus beter niet naar India reizen, want vroeg of laat komt je smoel op Facebook en voor je het weet zit Interpol achter je aan.

Rangen en stangen

In een land waar officieus het kastenstelsel je plaats in de maatschappij bepaalt, is het belangrijk om meteen de positie van je gesprekspartners vast te stellen. Indiërs waarmee je een praatje maakt stellen al gauw vragen die als Westerling nogal vrijpostig lijken. Wat is je beroep, welke opleiding heb je gedaan, wat doen je kinderen?

Hoewel het kastensysteem drieduizend jaar oud is, is de rigide uitvoering hiervan een erfenis van de Britse koloniale bezetting. Volgens geschiedkundigen was in India tot de 18e eeuw sociale mobiliteit gewoon totdat de Britten Indiase sociale identiteiten hervormden.

Een groot, complex en regionaal divers systeem van religies en sociale identiteiten werd versimpeld, om zo het bestuur van het land gemakkelijker te maken. Nadat India onafhankelijk werd, verbood de grondwet discriminatie op basis van kaste. Het is dus verboden om de discrimineren, toch komt het regelmatig ter sprake in gesprekken met Indiërs uit welke kaste men komt.

Vanaf 1950 nam de overheid positieve discriminatiemaatregelen aan om werkgelegenheid voor traditioneel achtergestelde kasten te stimuleren.

 

#selfiewithaforeigner

#selfiewithaforeigner

Het weer in India

India heeft een groot landoppervlakte met de hoogste bergen ter wereld. Het klimaat is afhankelijk van de breedtegraad en van de locatie. In de Himalaya blijft het koel in de zomer en is het ijskoud in de winter. Aan de kust blijft het het hele jaar tropisch vochtig en warm met stortregens. Terwijl in het binnenland de temperaturen in de zomer oplopen tot boven veertig graden en het in de winter bitterkoud is. Vooral omdat er op de meeste plekken geen verwarming is.

India heeft vier seizoenen; de winter is in januari en februari, de zomer begint in maart en duurt tot mei, de moesson duurt (afhankelijk van de locatie) van juni tot september en de periode na de moesson van oktober tot december.

 

Visum India

Als Nederlander kun je online een e-visum regelen. Dat kan via de overheidswebsite van India of via een visumbureau.

Wij hebben het rechtstreeks bij de overheid aangevraagd en dat werkte prima. Let wel op er zijn verschillende soorten toeristenvisa: geldig voor een maand, een jaar of vijf jaar met verschillende voorwaarden.

Verkeer Inida

Verkeer in India

Autorijden of alleen maar in de auto in India zitten is vooral een geloofsdaad. Dat wil zeggen het geloof dat je ook deze keer de chaos zult overleven. Regels zijn meer een richtlijn dan een gebod. Inhalen gebeurt links, rechts, over de stoep en als spookrijder ondertussen uitwijkend voor al het dierlijk leven dat de straten van India bevolkt. Dat zijn koeien, geiten, varkens, honden, katten, kippen, buffalo’s, olifanten en vast nog andere dieren die ik vergeten ben.

De meeste dieren en dan vooral de koeien zijn gewend aan een voorkeursbehandeling en zullen niet snel uit de weg gaan. Ze kijken niet op van getoeter. Getoeter dat constant en luid is. In de dorpen slapen honden midden op de weg. Ze vertrouwen erop dat je als automobilist uitwijkt. De meeste overleven dat. Van het menselijke diersoort zijn er zo veel, daar hoef je als automobilist minder rekening mee te houden. Kijk ook uit voor kuilen in de weg, onaangekondigde verkeersdrempels en andere onverwachte obstakels.

Autohuur in India

Mocht je besluiten om een auto te huren in India, zorg dan:

  • Dat je testament op orde is.
  • Je over stalen zenuwen beschikt.
  • Besef dat bij een ongeluk je in een vreemd land bent, je als buitenlandse chauffeur je in een zwakke positie bevindt. Vraag je af of je bereid bent de komende jaren in een Indiase gevangenis door te brengen als straf voor ‘roekeloos’ rijden.
  • Je een internationaal erkend rijbewijs hebt. Deze kun je in Nederland met een Nederlands rijbewijs aanvragen bij een ANWB-verkooppunt.
  • Huurt van een auto van een internationaal bedrijf zodat je weet waar je aan toe bent

Trein in India

De trein in India is een efficiënte, milieu- en budgetvriendelijke manier van reizen. Zelfs de eerste klas slaaptrein is prima betaalbaar voor de gemiddelde Europeaan.

Voor zo’n duizend kilometer reis betaal je rond de dertig euro. Daarvoor krijg je een coupé met 2 of 4 personen afhankelijk van het soort trein en traject. De airconditoned delen van de trein kunnen in de winter behoorlijk koud aanvoelen. Zorg daarom dat je een trui of jas bij de hand hebt.

Hou er wel rekening mee dat zeker op grote afstanden vertragingen van enkele tot vele uren kunnen ontstaan.

Verschillende treinklassen

Er zijn verschillende klassen op de Indiase Spoorwegen:

  • AC eerste klas, weergegeven als AC1 of 1A, bestaat uit slaapplaatsen in 2- & 4-persoonscoupés met airconditioning en schoon beddengoed.
  • AC 2-tier, weergegeven als AC2 of 2A, bestaat uit bedden in open wagons met airconditioning en schoon beddengoed.
  • AC 3-tier, weergegeven als AC3 of 3A in open wagons, de bedden zijn driehoog gestapeld met airconditioning met beddengoed.
  • AC 3-tier economy weergegeven als 3E, een variant van AC 3-tier met een extra ligplaats in elke rij ligplaatsen aan de lange zijde van het gangpad.
  • Executive Anubhuti weergegeven als EA, alleen beschikbaar op enkele Shatabdi Express treinen, vergelijkbaar met Executive Chair klasse maar met extra voorzieningen zoals TV’s op de rugleuning.
  • Executive Chair-rijtuig weergegeven als EC, vergelijkbaar met de Europese 1e klas met 2+2 zitplaatsen over de hele breedte van het rijtuig in open wagons met airconditioning.
  • Chair Car, weergegeven als CC, vergelijkbaar met de Europese 2e klas met 2+3 zitplaatsen over de hele breedte van de wagon in open wagons met airconditioning.
  • Slaapklasse, weergegeven als SL, driehoog gestapelde ligplaatsen in open wagons, zonder airconditioning en beddengoed.
  • 2e klas gereserveerde zitplaatsen, weergegeven als 2S, eenvoudige zitplaatsen.
  • Zitplaatsen 2e klas zonder reservering, aangegeven als GN voor algemene zitplaatsen. Houten of kunststof banken in een open wagon.
treinreizen India
upper class

Upper class waiting rooms

Als je lang voor vertrek op het station bent en je hebt kaartjes voor airconditioned klasse dan kun je in een upperclass waiting room wachten.

De upper class zit hem in dat de ruimte een toilet heeft en stoelen. Zeker als het druk is, is dat comfortabeler dan op het perron wachten.

toiletten

In de trein

Eenmaal in de trein hou er rekening mee dat de deuren over het algemeen open blijven. Zeker als je ’s nachts naar het toilet moet, iets om aandacht aan te besteden.

In de AC klasse zijn er meestal twee soorten toiletten: ‘Westerse’ stijl, dat wil zeggen toiletten zoals wij die gewend zijn in West-Europa en het type ‘Turks’ toilet, een bak waar je met je voeten aan de zijkanten gaat staan en dan door je hurken zakt (als vrouw) om je behoeftes te doen. De Turkse toiletten zijn vaak schoner dan de Westerse.

Eten en drinken in de trein

Als je langere ritten gaat maken, kun je onderweg maaltijden bestellen via de Confirmtkt app (zie hieronder). Je kunt dan kiezen uit verschillende restaurants per halte. Alleen als de trein langer dan tien minuten bij een halte stopt kun je een maaltijd bestellen. Deze wordt dan bij je gereserveerde zitplaats afgegeven. Als je een Indiase creditcard hebt, kun je deze aan de app koppelen, anders kun je ook contant betalen.

Vergeet niet om de besteljongen, die maar een paar euro per dag verdienen, een goede fooi (50 roepies) te geven. In de trein komt regelmatig iemand langs om drank, zoals flessen water, koffie en thee, te verkopen. Op de meeste stations zijn op de perrons en in de hal standjes waar je proviand kunt inslaan. Dat wil zeggen koekjes, chips, water.

 

Slaaptreinen

Op de meeste lange afstandstreinen zul je met een slaaptrein reizen. Ook overdag zijn de bedden uitgeklapt en spendeer je je tijd meest liggend. In de AC-klassen krijg je schoon beddengoed, dat wil zeggen lakens, kussensloop en een deken van de conciërge als je instapt. Hou in de winter warme kleren bij de hand, want het is vaak verrassend fris in de trein. Als je met meerdere mensen een coupé deelt is het handig om een masker en oordopjes bij de hand te houden, tenminste als je niet deelgenoot wilt worden van eindeloze videobellen met het Indiase thuisfront of het luid afspelen van video‘s.

Treinkaartjes kopen

Indiase treinen zijn vaak al weken van tevoren volgeboekt omdat de vraag meestal groter is dan het aanbod. Dus als je een vaste reisroute en weinig tijd hebt, kun je het beste van tevoren tickets kopen voordat je naar India gaat. Als je van plan bent op de bonnefooi te gaan reizen en langere tijd in India te gaan reizen, ga dan voor de tweede optie hier beneden uitgelegd.

  1. Gebruik 12go.asia als je van tevoren tickets wilt kopen. De website verkoopt alleen bevestigde tickets, dus geen plaatsen op de wachtlijst. De website accepteert buitenlandse creditcards.
  2.  Voor volledige toegang tot alle routes, treinen, tickettypes & quota’s inclusief wachtlijst moet je je registreren bij de officiële boekingswebsite van de Indiase Spoorwegen, irctc.co.in en de app Confirmtkt installeren op je telefoon. Reken op minimaal een dagdeel frustratie om je te registeren en de app werkend te krijgen. Je hebt of een Indiase SIM nodig, of een mobiel abonnement waarbij je sms’en buiten Europa kunt ontvangen. Voor gedetailleerde instructies en meer informatie over treinreizen in India en de rest van de wereld (in het Engels) ga naar de website van Seat 61.

Trein kaart

Via deze interactieve website kun je de treinroutes in India bekijken.

Taxi’s in India

Om gezeur te voorkomen zijn taxi-apps onmisbaar in India. Het tarief is dan van tevoren duidelijk. Je hoeft niet te onderhandelen. Hou er rekening mee dat taxi’s vaak niet vlak bij de grotere stations kunnen komen. Je moet dan voorbij de poort lopen, waar de taxi wel mag stoppen.

Uber

Uber functioneert goed in de grote steden, op kleinere plaatsen gebruikt men meer Ola. De eerste heeft als voordeel dat je er een Europese creditcard aan kunt hangen.

Alleen ……. zal ondanks je aanvraag een chauffeur je bijna altijd bellen voordat hij aanrijdt.

Dat betekent dat je vaak in druk verkeer moet communiceren met een taxichauffeur die op zijn best een ander Engels accent heeft als jij en op zijn slechts helemaal geen Engels spreekt. Hij wil van je horen waar je heen wilt, aangezien de tarieven zo laag zijn dat het vaak niet de moeite is voor hem om voor een kleine afstand te komen. Blijkbaar kan de chauffeur niet zien wat jouw bestemming is totdat je in de auto zit.

Ola

Ola accepteert alleen Indiase betaalwijzen, waarover je waarschijnlijk niet beschikt. Je kunt ook contant afrekenen, wat de kans op gezeur achteraf weer iets groter maakt. De keren dat we Ola gebruikten, functioneerde het redelijk goed.

Riksja

Dan zijn er nog de riksja’s of tuktuks, de driewielers die in theorie goedkoper zijn dan taxi’s. Onze ervaring is dat je als toerist veel meer betaalt dan voor een taxi geregeld via een app. Dus als je het voor het exotische element leuk vindt, vooral doen. Anders neem een taxi. Alleen op sommige plekken mag je niet komen met een auto maar wel met een tuktuk. Als je niet wilt lopen is dat de enige optie.

 

Prepaid SIM kaart India

Als je van plan bent te gaan rondreizen in India kun je bijna niet zonder een lokale prepaid simkaard. Deze heb je nodig voor taxi -apps (Uber, Ola), de treinapp, soms om excursies en accommodatie te boeken.

Probeer bij aankomst in een grote stad meteen een simkaart aan te schaffen. In kleinere plaatsen hebben ze waarschijnlijk minder ervaring met toeristen en zullen ze het lastig vinden om je te helpen.

Je Europese abonnement werkt waarschijnlijk niet in India, als je deze wel wilt gebruiken, zul je dat apart aan moeten zetten. Mijn provider wou een tientje voor 50 MB en €2.25 per minuut bellen. Onbetaalbaar dus.

Benodigde informatie om een prepaid SIM kaart aan te schaffen

  • Paspoort
  • Visanummer
  • Adres in India
  • Telefoonnummer India
  • Foto (ter plekke gemaakt

Als je alle informatie kunt aanleveren dan kun je zonder probleem een SIM-kaart aanschaffen. Je moet nog wel een gesprek voeren met een medewerker van de serviceprovider om je identiteit te bevestigen.

Waarschijnlijker is dat je geen permanent adres in India hebt en als je net aankomt geen Indiaas telefoonnummer kunt aanleveren.

Wij hebben het adres van onze accommodatie gebruikt om een kaartje aan te schaffen. De medewerker van de winkel gebruikte zijn telefoonnummer als ‘garantie’. Je bent dus afhankelijk van de goedwillendheid van een Indiër.

Welke provider heeft het grootste bereik in India?

Airtel en Vodafone zijn de providers met het grootste bereik in India.

Op het vliegveld

Als je in Delhi of in Mumbai aankomt, kun je in theorie een simkaart op het vliegveld krijgen. Dit is verreweg de eenvoudigste optie, als het lukt.

Wij kwamen aan op Mumbai International Airport. Daar was een Airtel stand, maar zonder lokaal adres en Indiaas telefoonnummer was het onmogelijk om een simkaart aan te schaffen.

Via Hostel of Hotel

Vraag je accommodatie om advies. Zeker in de grote steden zal de receptionist weten waar je het beste heen kunt om een kaartje te kopen.

kaste systeem

ongelijkheid

Overnachten in India

Hotels in India kunnen zo duur of goedkoop zijn als je portemonnee toelaat. Een tot hotel omgetoverd paleisje in Rajasthan is duurder dan een hostel in Mumbai. Voor een middenklasse hotel reken op 30 tot vijftig euro per nacht. Daarboven zit je al gauw in het luxe segment. Daaronder meestal, maar niet altijd in budget hotels. Wij gebruikten Booking en Agoda.

Bij Booking gebruik ik als criteria, behalve het budget, een waarderingscijfer van 8+ en minimaal tien beoordelingen. Bij minder dan dat zijn de beoordelingen nogal subjectief. Bekijk de laatste beoordeling eerst, want eigenaren, tarieven, personeel en omstandigheden veranderen. Een recente beoordeling is daarom belangrijker dan een van twee jaar geleden.

Bij een grote gemene deler kun je ervan uitgaan dan het klopt. Op Google Maps staan ook beoordelingen, alleen zijn die niet gemodereerd. Dat wil zeggen dat iedereen (vrienden, familie) een review achter kan laten.

Eten en drinken in India

Delhi Belly is niet voor niets een gevleugelde associatie met India. Warm weer, onbekende bacteriën, slechte hygiëne zorgen nogal eens voor een maag die van streek is. Eet daarom geen fruit dat je niet zelf kunt schillen en onverwarmde groentes, zoals salades. Vermijd stalletjes langs de weg, tenzij het om voorverpakt eten gaat, zoals koekjes of chips.

Als vegetariër maak je veel minder kans op voedselvergiftiging. Het is op de meeste plaatsen gemakkelijk om vlees te laten staan aangezien het, afhankelijk van de streek, niet geserveerd wordt in restaurants.

Voor het restaurantbezoek bekeek ik de beoordelingen op Tripadvisor. Iets wat ik nooit eerder gedaan heb, maar in India wel. Scan voor ziekenhuisopnames, voedselvergiftiging, etc. Ook hier geldt hetzelfde als bij hotels, minder dan tien beoordelingen zeggen niets.

Water

In de betere hotels kun je vaak kiezen uit gefilterd water of flessen water. Gefilterd water is de milieuvriendelijkere optie. Drink niet van de kraan.

Alcohol

In verschillende staten is alcohol verboden. Dat wil niet zeggen dat het niet te krijgen is, maar wel dat het illegaal is om te kopen, verkopen en te drinken. Dus doe dat niet in het openbaar.

Op plekken waar alcohol geoorloofd is kun je deze kopen bij ‘English Wine Shops’. Geen idee waarom drankenhandels in India zo heten.

winterkou

koude winters

Geldzaken

In India kun je, dankzij de Covid-pandemie, op verrassend veel plaatsen met creditcard betalen.

De regering heeft tijdens de pandemie het elektronisch betalen gestimuleerd met als resultaat dat je op veel plekken je kaart kunt gebruiken. Maar niet altijd! En verrassend genoeg is dat vaak op plaatsen waar je het niet verwacht, bij musea, hotels, restaurants en sommige winkels.

Credit/Debit Cards

Het is verstandig om meerdere betaalopties te hebben. Wij gebruikten (bijna overal) een Visa Wise Debit Card, in een enkel geval accepteerden men geen Visa en moesten we met een Mastercard betalen. Het voordeel van de Wise card is dat deze tegen middenkoers afrekent.

Je betaal een commissie van vier euro vijftig als je duizend euro op de rekening zet. Vervolgens betaal je in het buitenland de middenkoers en heb je geen extra kosten. Dat is veel voordeliger dan elke andere deal met banken of reguliere Credit Cards.

Geld opnemen

Geldautomaten in India geven meestal maximaal 10.000 roepies en soms 5000 roepies (INR) per keer. Tienduizend roepies is op het moment van schrijven (maart 2024) ongeveer €110. De meeste banken nemen een forse commissie.

De State Bank of India (SBI) is de enige bank, die wij hebben kunnen ontdekken, die geen commissie nam.

White tax

White tax is een informele naam voor de hogere prijs die toeristen betalen. Bij de meeste musea en natuurparken betalen Indiërs veel minder dan toeristen. Dat is overheidsbeleid.

Maak ook officieus betaal je als toerist meer bij kraampjes langs de weg, riksja’s, voor een gids of een tour, soms hotels en restaurants. Vaak heb je het niet in de gaten, want ook de kunstmatig hogere prijs is in Westerse ogen nog vaak laag.

Daar kom je pas achter als je de echte prijs betaalt bij een andere verkoper. Daar kun je je druk over maken, of beseffen dat de meeste mensen een zeer karige boterham bij elkaar scharrelen en door jou voor een paar cent op te lichten, ze de boterham marginaal beter kunnen beleggen.

 

English wine shops

Toiletten in India

Openbare toiletten in India kun je het beste vermijden. Alleen soms is de roep van moeder natuur groter dan je wilskracht.

Ga daarom altijd op pad met toiletpapier, want dat ontbreekt meestal op Indiase toiletten. Wel hangt er meestal een slang die gebruikt wordt om de pot (en je kont) schoon te spuiten, je zult er daarom geen borstel vinden. Zeker zo hygiënisch.

De meeste toiletten zijn Turkse toiletten. Je staat op een porseleinen of stalen bak en doet zo (al hurkend) je behoefte.

Het is ook handig om vochtige doekjes mee te handen als je daarna je handen wilt schoonmaken.

nachtleven India

Bagage

Bij het rondreizen in India is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen ‘travel light’ en het onmisbare bij de hand te houden. Ik had de volgende spullen altijd binnen handbereik:

Handbagage

  • Toiletpapier
  • Vochtige doekje voor een snelle schoonmaakbeurt
  • Oordoppen, deze gebruikte ik ook overdag in stations en soms in de trein als de herrie me te veel werd;
  • Oogmasker voor in de slaaptrein, bus of als je accommodatie te veel licht heeft om te slapen.
  • Portemonnee met voldoende cash
  • Telefoon en oplaadkabel
  • Power bank
  • Zonnebril
  • Paracetamol
  • Mes, vork, lepel
  • Flesje water

Het is verrassend kou in India in de winter, tenminste als je het binnenland ingaat. Zeker in het noorden bij de Himalaya kan het vriezen. Maar ook in de jungle is het vaak ´s morgens koud. De meeste hotels zijn onverwarmd en je eet vaak in de koude en mistige buitenlucht.

 

Paklijst India winter

Reisapotheek India

  • Paracetamol, algemene malaise
  • Histamine, allergieën
  • Neusspray, allergieën
  • Acyclovir, koortslip
  • Loperamide, Delhi Belly
  • Voltaren, pijnlijke gewrichten en spieren
  • Pleisters en blarenpleisters
  • Alcohol ter ontsmetting
  • Deet insectenspray
  • Crème tegen jeuk, insecten en andere ellende
  • Antibacteriële crème
  • Handgel voor ontsmetting
  • Vochtige doekjes, voor snelle hygiëne
  • Tekentang
  • ORS
  • Hoestdrank

Reisverzekering

Buiten de EU ben je niet verzekerd voor ziektekosten. Als je gerepatrieerd moet worden door ernstige ziekte kan dan in de papieren lopen. Zorg daarom dat je een reisverzekering hebt.

Wij gebruiken Safety Wing, een betrouwbare en betaalbare reispartner.

Vergeet niet te genieten

Als dit nogal afschrikwekkend klinkt dan is India misschien niet de beste bestemming voor jou. Als je geduld, humor en tolerantie voor ongemak en het onverwachte hebt, dan is een reis naar India een bijzondere ervaring.

Meer India

Het pompeuze thee-emporium

Het pompeuze thee-emporium

Het pompeuze thee-emporium is net iets anders dan een humoristisch reisverslag. Stefania neemt de lezer mee in haar ontmoetingen en observaties onderweg waarbij ze ethische dilemma’s niet schuwt. De cultuur, natuur en de politiek van de bezochte landen komen aan bod, waarbij ze de staat van de landen vergelijkt en vaak de vinger op de zere plek legt. 

Zoals een proeflezer opmerkte:

‘Je boek leest heerlijk. Fijne schrijfstijl, humoristische tafereeltjes en veel liefde voor de mensen onderweg.’

Lees meer

Pin It on Pinterest