Gezinsvakantie Egypte

Sinds 1997 is er veel gebeurd in Egypte. Tijdens de Arabische lente braken ook in diverse Egyptische steden onlusten uit en daarmee de revolutie; een toestand waarvan het land nog steeds niet geheel bekomen is.

De Nederlandse overheid geeft dan ook het volgende reisadvies:

“In het hele land geldt een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen.

Beperk uw aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Vooral die van de veiligheidsdiensten. Beperk ook uw aanwezigheid bij kerken en kloosters. Vermijd publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen (bron reisadvies).”

Toerisme Egypte reisadvies

Wat de overheid hier eigenlijk zegt, is: ga niet naar Egypte want de locaties die je zou moeten vermijden, zijn juist die plekken waar veel toeristen komen.

Veiligheidsrisico’s Egypte

Een bezoek aan Egypte is dus niet zonder risico.

Ik zou dan ook zeker niet met kinderen naar dit land reizen, maar als je bereid bent om als volwassene een zeker risico te nemen is dit hét moment om op bezoek te gaan. Want door het (niet denkbeeldige) gevaar heb je, net als tijdens mijn bezoek in 1998, de meeste bezienswaardigheden voor jezelf.

Zeker nu het land weer langzaam opkrabbelt en tijdens het wereldkampioenschap voetbal, Egypte eindelijk weer positief in het nieuws komt door Mohamed Salah, de Messi van Noord-Afrika. Als promotor en belangrijkste exportproduct van Egypte laat hij de zon weer schijnen over deze prachtige bestemming.

Religieuze gevoeligheden Egypte

Dus mocht je ondanks het veiligheidsrisico besluiten Egypte te bezoeken, houd dan wel rekening met de plaatselijke bevolking en religieuze gevoeligheden, al is het maar om je eigen veiligheid. Kleed je conservatief. Zeker als vrouw vermijd het dragen van hemdjes en korte broeken of rokjes.

bezienswaardigheden Egypte

Praktische advies

Visum Egypte

Om dit Noord-Afrikaanse land te bezoeken, zul je als Nederlander of Belg in het bezit moeten zijn van een visum voor Egypte. Let wel, dit geldt ook minderjarigen en kinderen. Zij dienen hun eigen visum aan te vragen. Maar zoals ik hierboven al aangaf, ik zou voorlopig mijn kinderen thuis laten of sterker nog, als ouder met jonge kinderen zou ik niet gaan.

  • Als EU-burger kun je deze bij aankomst in het land kopen, als je van plan bent maximaal 15 dagen in Egypte te blijven. Het kost op het moment van schrijven 25 USD. Het schijnt dat je tegenwoordig met Euro’s kunt betalen, vroeger alleen met US Dollars. Je kunt niet met credit- of debitcard betalen. Je moet het visum kopen voordat je je bij de douane meldt.
  • Gemakkelijker is het aanvragen van een e-visum. Om een dergelijk elektronisch visum aan te kunnen vragen, zul je moeten voldoen aan enkele voorwaarden:
  • Je paspoort dient minimaal acht maanden geldig te zijn na aankomst in Egypte.
  • Als je op bezoek gaat bij familie of vrienden dan dien je een uitnodigingsbrief van hen te overleggen.
  • Als je op zakenreis naar Egypte gaat dan heb je een uitnodigingsbrief van je Egyptische zakenpartner nodig.
  • Je verblijf duurt maximaal 30 dagen.

Voldoe je niet aan deze vereisten dan zul je een gewoon visum moeten aanvragen.

Single of multiple entry visum?

Het e-visum voor Egypte is dus maximaal drie maanden geldig. Dit kan een multiple entry of single entry zijn dat betekent een visum waarbij je vaker Egypte mag in- en uitreizen of een visum waarmee je eenmalig het land in mag.

Je kunt maximaal 30 dagen voor je reis het e-visum bij de Egyptische overheid aanvragen.

Vliegreis

Waarschijnlijk vlieg je naar Egypte. Vanaf Amsterdam en Brussel gaan er verschillende vluchten naar Caïro, met Egypt Air vlieg je rechtstreeks.

Als je liever naar een van de andere luchthavens vliegt, zoals Aswan, Luxor, Aboe Simbel of Sharm El-Sheikh, zul je een tussenstop moeten maken.

Bekijk vluchtmogelijkheden en prijzen.

Gezondheid

Je vakantie kan flink verpest worden als je ziek wordt, zeker in een ver land. Neem daarom voorzorgsmaatregelen.

Vaccinaties Egypte

Begin tijdig aan je vaccinaties. Het GGD raadt op het moment van schrijven de volgende inentingen aan: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A.

Controleer altijd de website van de GGD voor het laatste reisadvies.

Eten en drinken

  • Drink geen water uit de kraan, maar alleen uit flessen.
  • Weiger ijsblokjes in je drankje.
  • Vermijd ijsjes.
  • Fruit altijd pellen en groentes alleen gekookt eten.
  • Mocht je onverhoopt toch aan de diarree raken, zorg dan dat je in ieder geval ORS bij je hebt en Imodium.
  • Verpakte yoghurt is over het algemeen oké, net als brood en ongepeld fruit.
  • Koop geen voedsel bij straattentjes.

Bescherming tegen de zon

  • Het kan behoorlijk heet worden in Egypte. Zorg daarom ook in de winter voor goede bescherming tegen de zon.
  • Draag een hoed of pet, wrijf je huid in met zonnebrandcrème met een hoge SP-factor (+30). Blijf in de vroege middag als het even kan uit de zon en drink voldoende water.
  • Geef je lichaam een paar dagen tijd om aan het temperatuurverschil te wennen. 
  • Pas op met airconditioning. Zet deze uit als je hem niet echt nodig hebt en anders op een lage stand. Je lichaam heeft moeite met te grote temperatuurverschillen.

Tenslotte, vergeet niet te genieten.

 

bezienswaardigheden Egypte
Foto’s: met dank aan Pixabay

Pin It on Pinterest