Stedentrip naar Kopenhagen
Kopenhagen is zeker niet de eerste stad die bij me opkomt bij de gedachte aan een weekendje weg, want koud, nat en belachelijk duur. Je komt er ook al geen woest aantrekkelijke mannen meer tegen, sinds de Vikingen een keurig burgermansbestaan leiden. Bovendien betaal je in Deense Kronen, zodat je er pas thuis echt achter komt hoe diep je in spaarpot hebt gegraaid om het Deens vertier te bekostigen.
Maar goed, als je toch vanuit Zweden onderweg naar het Deense Legoland bent – ja, zo diep kan moederliefde gaan – dan kun je net zo goed een paar dagen Kopenhagen inlassen, want achtenveertig uur in de grotemensenwereld verzacht het leed dat Lego heet aanzienlijk. De Deense hoofdstad is namelijk de standplaats van dé enige echte ‘kleine zeemeermin’.
Alleen al daarom is een stedentrip naar Kopenhagen de moeite waard. Het is een klein maar fijn bronzen beeldje uit het jaar 1913, dat in de haven van Kopenhagen staat.
Bezienswaardigheden in Kopenhagen
Hoe schattig het zeemeerminnetje ook is, het is zeker niet de enige attractie van de Deense hoofdstad. Het centrum van de stad is relatief klein, groen met een prettige mix van historische gebouwen en moderne façades. De meeste bezienswaardigheden kun je gemakkelijk te voet, met de fiets of, bij heel beroerd weer, met het openbaar vervoer bereiken.
Kopenhagen met Kinderen
Het centrum is compact, je hebt restaurants in alle kleuren en geuren, een pretpark midden in het centrum en met het vliegtuig ben je er zo. Kortom dit is een ideale bestemming voor een city trip met zowel kleinere kinderen als tieners.
Met de kleintjes ga je naar de dierentuin, het Tivoli pretpark en maak je een boottocht, met de oudere kinderen neem je deel aan een Segway toer of een fietstocht door de stad.
In Kopenhagen ga je natuurlijk naar de kleine zeemeermin
De zeemeermin is voor Kopenhagen wat de Eiffeltoren is voor Parijs en de Big Ben voor Londen. Oké, met een hoogte van 1.25 m zijn de dimensies van het standbeeld wat kleiner dan de hoofdstedelijke iconen in andere landen, maar dat geldt ook voor de stad zelf.
De hoofdstad van Denemarken telt slechts een half miljoen inwoners, dat is zelfs voor Europese begrippen een kleintje tussen de metropolen. Ideaal dus voor een compact weekendje sightseeing.
Tivoli Park, het beste pretpark in Kopenhagen
De tweede attractie van de stad, na de zeemeermin dus, is het Tivoli park. Het is het op een na oudste amusementspark ter wereld. Pret koop je hier vanaf tien euro, daarnaast kun je er terecht voor restaurants, theater, architectuur en weelderige tuinen.
Het park ligt midden in het centrum, naast het Centraal station. Kan niet missen.
Als je liever niet in de rij gaat staan, bestel dan hier je vast tickets.
Nyhavn, de nieuwe haven in Kopenhagen
Onderweg vanuit het historisch centrum naar de zeemeermin kom je langs het kleurrijke Nyhavn, de ‘nieuwe haven’. Dit was oorspronkelijk een drukke commerciële haven waar schepen van over de hele wereld aanlegden. De haven is van oudsher een uitgaansgebied. De gerenoveerde panden huisvesten tegenwoordig voornamelijk kroegen en restaurants.
Het oudste huis in deze buurt is nr. 9, Nyhavn, uit het jaar 1681. Vooral in de zomer is het prettig vertoeven op de terrasjes met uitzicht op de oude ‘nieuwe’ haven.
Amalienborg, het koninklijk paleis in Kopenhagen
Amalienborg is de residentie van de Koninklijke familie. Van buiten is het niets bijzonders, maar je kunt wel elke dag om 12.00 uur genieten van de wisseling van de wacht, met de welluidende naam ‘Den Kongelige Livgarde’. In het paleismuseum kun je de beelden, tapijten, schilderijen, goud en meubilair van de Koninklijke familie bezichtigen.
Het museum is buiten de vakantieperiodes op maandag gesloten.
Botanische tuinen
Ook de botanische tuinen liggen in het centrum van de stad, het is een heerlijk nostalgische plek, met historische serres. Het meest opvallende is het 16 meter hoge palmhuis uit het jaar 1874.
De tuinen beslaan een oppervlakte van tien hectare. Je kunt hier meer dan 13.000 (!) verschillende plantensoorten bewonderen
Kastellet, vestingwerk in Kopenhagen
Kastellet is een vestingwerk in de buurt van de kleine zeemeermin. De vestingwerken zijn vooral bijzonder door de vijfhoekige vorm met vijf bastions. In Kastellet ligt een kerk, een gevangenis en een windmolen.
Ondanks dat het complex een militair terrein is, want eigendom van het Deense Ministerie van Defensie, is het behalve ook een cultureel-historisch monument, een museum en een publiek toegankelijk park.
Praktische tips voor je city trip naar Kopenahgen
Accommodatie
Wij verbleven in Hotel Saga, een prima budgetoptie. Het hotel ligt op 150 meter lopen van het Centraal Station. De kamers hebben comfortabele bedden. Op loopafstand liggen verschillende restaurants. Je moet wel de trap op met je koffers, dus het is niet geschikt voor minder validen.
Voor andere overnachtingsmogelijkheden in Kopenhagen klik hier.
Kopenhagen City Card
Als je serieus wilt gaan rondkijken dan is de ‘Kopenhagen City Card’ misschien een idee. De kaart is niet goedkoop maar je krijgt toegang tot 79 musea en bezienswaardigheden en je kunt gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.
Vervoer
Wil je goedkoop naar Kopenhagen vanuit Nederland dan is de Flixbus een minder snelle maar wel milieuvriendelijke optie.
Geldzaken
De Denen gebruiken de Deense kroon om te betalen, maar dat doen ze meest virtueel. Zelfs relatief kleine bedragen (een kopje koffie) worden gepind. Neem dus niet te veel cash op, want anders moet je die surplus Kronen achteraf met verlies gaan wisselen.
Legoland
Het is mogelijk om je stedentrip te combineren met een dagje Legoland door met het openbaar vervoer (bus en trein) vanuit Kopenhagen te reizen, je bent voor een enkele reis ongeveer vier uur onderweg Als je om zes uur ’s ochtends vertrekt, kun je rond tien uur bij de poorten van Legoland staan.
Legoland heeft zijn eigen vliegveld, Billund, voor diegenen die liever vliegen. Bekijk de vluchtopties hier.
Om teleurstellingen te voorkomen, koop je ticket vooraf.
Funen in een notendop
Combineer je bezoek aan Kopenhagen met een bezoek aan Funen. Met de auto en met de trein ben je er binnen twee uur. Het eiland heeft een prachtige kust, glooiend landschap met meren, kleurrijke huizen en op de boerenbuiten: landhuizen en kastelen. Dikke muren, slotgrachten, verbogen gangen en indrukwekkende zalen… Vertel de kinderen dat ze naar het Egeskov Kasteel (nabij Svendborg) gaan en ze staan te popelen. Het kasteel herbergt een heus oldtimermuseum en in de talloze doolhoven kun je naar hartenlust dwalen.
Verder lezen
Nachtbus naar Medina
Om half een ’s ochtends schrik ik wakker uit een nachtmerrie waar een stel boeven me optillen uit mijn stoel en me als Westerse slavin afleveren op de schoot van een prins. Dit terwijl mijn reisgenoot in het echt en in de droom gewoon doorslaapt. Ik snap ook wel dat als een Saudi prins een blonde slavin bestelt hij waarschijnlijk voor het zestienjarige zusje van Doutzen Kroes gaat en niet een grijze bijna zestigjarige vrouw. Toch, je kunt in je dromen niet voorzichtig genoeg zijn.
Kaziringa Nationaal Park, een reis naar het hart van Assam
Kaziranga National Park in Assam, India, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Tijdens een safari spotten we wilde neushoorns, moerasherten, otters en exotische vogels te midden van metershoog olifantsgras. Buiten het park staan olifanten geketend, een schril contrast met hun vrije soortgenoten. Een dolfijnencruise op de Brahmaputra belooft spektakel, maar levert slechts een glimp op. Een avontuur vol natuurpracht, cultuur en onverwachte wendingen!
De mooiste stranden van Zuid-Italië
Zuid-Italië staat bekend om zijn adembenemende kustlijnen en idyllische stranden met koperkleurig of goudkleurig zand, andere zijn bedekt met lavarotsen. Er zijn kiezelstranden, idyllische baaitjes en plekken met ruige rotswanden.
Haarlemmermeer is hip en happening
Haarlemmermeer, een gebied dat ooit volledig onder water stond, is nu een levendige polder vol verrassingen.
Corsica in de herfst: gouden blaadjes en blauwe luchten
**Corsica in de herfst: natuur, cultuur en rust**
Ontdek Corsica, een Frans eiland vol contrasten, in het laagseizoen. Geniet van Dolomietenachtige bergen, turquoise zeeën, middeleeuwse dorpjes en mysterieuze menhirs. Wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken op rustige wandelpaden zoals Cap Corse en Sentier de Campu Rumalu. Verken Bastia’s historische centrum, Napoleon’s geboorteplaats Ajaccio, en het charmante Bonifacio op de kliffen. Met milde temperaturen en weinig toeristen is Corsica in de herfst een paradijs voor avonturiers en rustzoekers.