Gardameer, Toscane & Cote d’Azur: move over! Wil je deze zomer iets anders dan anders, weg van de massa? Ik inspireer je graag met een drietal fijne vakantiebestemmingen voor een zomervakantie in Europa. Bestemmingen waarvan niet iedereen zegt: “oh, ga jij daar ook al naar toe”. Reis met me mee naar het oh zo smakelijke Piemonte, de heerlijk pittoreske Elzas en noordwaarts; naar sprookjesachtig Funen.

Piemonte pasta truffle

Piemonte: onbekend, maar zeker niet onbemind

Met het gezin of met z’n twee, als levensgenieter zit je goed in Piemonte. Deze streek in het noorden van Italië ligt ingeklemd tussen modestad Milaan en havenstad Genua. Het glooiende landschap, de pittoreske dorpjes en sfeervolle accommodaties nodigen uit voor een zomervakantie om van te genieten. Tal van goede restaurants waar lokale top producten worden geserveerd. En wijnen zoals je nog nooit wijn geproefd hebt. Dat alles ook nog eens voor een prijs waar je heel blij van wordt.

Echte kaasliefhebbers lopen al watertandend over de kaasmarkt van Bra. Waar zelfs onze eigen Goudse kaas wordt gepresenteerd. De inmiddels alom bekende term slow food komt uit deze streek en dat het juist hier in Piemonte is ontstaan is niet voor niets. De heerlijke specialiteiten uit de regio zoals ‘buono’, ‘pulito’ en ‘giusto’, zijn er stuk voor stuk klassieke voorbeelden van. Je proeft niet alleen de versheid van de lokale producten, maar ook de traditionele bereidingswijze.

Het najaar is het hoogseizoen in Piemonte en waan je je tussen de locals. Op de wegen rijd je stapvoets achter tractoren vol met hand geplukte druiven en de truffels worden opgegraven met daarvoor getrainde honden. De topper onder de truffels is de Alba, een overheerlijke witte truffel. De meeste restaurants hebben deze heerlijkheid op de kaart staan. Let wel op de prijs want in sommige gevallen hebben ze dezelfde prijs als goud.

Verder lezen over Italië
Elzas wijn Frankrijk

Kneuterigheid in de Elzas

Je vind deze heerlijke streek in het noordoosten van Frankrijk, grenzend aan de Duitse Eifel en ten noorden van de Vogezen. Wist je dat Elzas in het Frans ‘Alsace’ is? Deze naam kom je hier vaak tegen. Wat je aantreft in de Elzas is wonderschoon. De vele wijngaarden bij Turckheim horen bij de 170 kilometer lange ‘Route des Vins’. Langs deze route kun je heerlijk wijn proeven bij de boeren. Mocht de wijn je wat te veel worden, dan is er altijd nog het mineraalrijke water van kuuroord ‘La Source Romaine’ om even in te duiken.

Wie kopje onder wil gaan in de cultuur zit ook goed in de Elzas. Deze streek heeft een sterk karakter dat gekenmerkt wordt door een eigen dialect, het Elzasserdietch. Cultuur vind je ook in één van de Europese hoofdsteden: Straatsburg, of Strasbourg op z’n Frans. Deze stad heeft een indrukwekkende klokkentoren van 142 meter hoog en een oud centrum met de kenmerkende vakwerkhuizen.

Vanuit de Elzas is een uitstapje naar de aangrenzende Vogezen snel gemaakt. Van de Vogezen gaat het hart van menig natuurliefhebber sneller kloppen; je vind hier drie grote natuurparken. Wat het natuurfeest helemaal compleet maakt is het grootste meer van de Vogezen: Lac du Géradmer. Door op het houttreintje te stappen in Abreschviller ervaar je hoe heerlijk het in de Vogezen kan zijn.

Verder lezen over Frankrijk
Funen slot Denemarken

Sprookjesachtig Funen

Een steeds populairdere bestemming voor de zomervakantie is Denemarken. Maar, het gros gaat in een streep door naar Kopenhagen of de omgeving van Billund in de provincie Jutland. Mijn advies: sla vóór Billund rechtsaf en zet koers naar het eiland Funen. Funen in een notendop? Een prachtige kust, glooiend landschap met meren, kleurrijke huizen en op de boerenbuiten: landhuizen en kastelen. Dikke muren, slotgrachten, verbogen gangen en indrukwekkende zalen… Vertel de kinderen dat ze naar het Egeskov Kasteel (nabij Svendborg) gaan en ze staan te popelen. Het kasteel herbergt een heus oldtimermuseum en in de talloze doolhoven kun je naar hartenlust dwalen.

De bekendste Deen is waarschijnlijk Hans Christian Andersen, geboren in de hoofdstad van Funen: Odense. Wie is er niet groot geworden met ‘De prinses op de erwt’ en ‘Het lelijke eendje’? Nog altijd vind je zijn geboortehuis hier. Van eind juni t/m begin augustus eert de stad haar bekende inwoner. Drie keer per dag wordt dan de Hans Christian Andersen Parade opgevoerd in het centrum. De show ’20 sprookjes in 20 minuten’ is een fantastisch spektakel voor de hele familie.

Als je van Funen naar naastgelegen eiland Sjælland wil, moet je de Grote Belt zeestraat over. Een grote brug verbindt de eilanden met elkaar. De hangbrug is maar liefst 20 kilometer lang en bevindt zich meestal 18 meter boven het water. Alleen al voor het fantastische uitzicht is een rit over de Storebæltsbroen de moeite waard. En als je dan toch op Sjælland bent, bezoek dan de imposante krijtrotsen van Møns Klint. Je klautert langs de steile klif naar beneden en wandelt over het smalle strand langs de zee om fossielen te zoeken.

Zomervakantie tips

Heb jij de ultieme tip voor een alternatieve zomervakantie in Europa? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter op dit blog, social media of stuur me een mail.

PIN IT

zomervakantie Europa

Foto credits

  • Pixabay: Pasta met truffels, Druiven uit de Elzas
  • Wiki Commons: Egeskov Slot

Europa zomervakantie
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest