woestijnbuizerd
Roofvogels in gevangenis
Buizerds, haviken, valken, adelaars, uilen, majestueuze vogels. Waanzinnig snel en sterk, ‘arendsogen’ met scherpe klauwen en snavels. Ze jagen vaak op levende wezens, sommige eten ook aas.
In Engeland zitten ze in de gevangenis. Of, zo je wilt, een opvangcentrum. Ze zijn daar terecht gekomen omdat ze uit het nest gevallen zijn, ziek zijn, een ongeluk hebben gehad of omdat ze door de eigenaar achtergelaten zijn.
Opvangcentrum voor roofvogels
De Raptor Foundation is een stichting in Cambridgeshire met het doel gewonde roofvogels te redden, te rehabiliteren en terug te brengen naar het wild. Verder verzorgt het opvangcentrum voorlichting en zet zich in voor natuurconservatie.
Alleen niet alle opgevangen vogels kunnen teruggezet worden. Want een deel komt hier terecht na jarenlange gevangenschap. De voormalige eigenaar kan of wil niet langer voor de vogel zorgen. Te duur, te groot.
Ze zijn vaak als kuiken, online op bestelling gekocht Inderdaad, lees dat nog een keer, online, net zo als je een boek bij bol.com besteld.
The Raptor Foundation
valk (slechtvalk of lannervalk?)
Roofvogels te koop
De roofvogels worden alleen als kuiken verkocht. Als volwassen vogel blijken ze onverkoopbaar, althans te duur in onderhoud om ze tegen een concurrerende prijs te kunnen verkopen. De ‘commerciële’ volwassen vogels worden daarom massaal afgemaakt.
Uilen, Haviken, Adelaars, Buizerds
De vogels die in het opvangcentrum terecht komen zijn vaak door particulieren in een kleine ruimte of aan een touwtje op een paal gehouden.
Na een aantal jaren in dergelijke omstandigheden zijn de vogels dermate geïnstitutionaliseerd en/of getraumatiseerd dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.
In het opvangcentrum wordt dan een plek voor ze gecreëerd waar ze zoveel mogelijk van hun pensioen kunnen genieten. Dit betekent dat ze de rest van hun leven in een volière doorbrengen.
Tenminste, zo gauw dat kan. Sommige zijn bij aankomst dusdanig gestrest dat ze eerst een tijd op een paal aan een touwtje moeten zitten, want dat zijn ze gewend. Zo gauw ze zich meer thuis voelen krijgen ze langzamerhand meer ruimte en uiteindelijk hun eigen kooi.
De vogels die weer enigszins kunnen functioneren blijven vrijwillig, ook als ze rond mogen vliegen tijdens de shows.
Je kunt de vogels zien (vliegen) tijdens de bezoekuren. Kijk op de website voor actuele openingstijden van de Raptor Foundation.
Commerciële vogels
Nu kun je je afvragen waar ik me druk om maak. Het aantal roofvogels in gevangenschap is maar een fractie van het aantal kippen, kalkoenen, ganzen en eenden dat in de bio-industrie gehouden worden.
Leghennen en slachtkuikens
Om maar een paar getallen te noemen, het aantal leghennen dat in Nederland aan het eind van het jaar 2022 gehouden werd is 33 miljoen, met gemiddeld 45,000 per bedrijf (een kleine stad aan kippen dus). Het aantal vleeskuikens was in diezelfde periode 46 miljoen, met 74,000 per bedrijf. Die getallen zuig ik niet uit mijn duim, die heeft de Universiteit van Wageningen bij elkaar gesprokkeld (bron).
Maar de ultieme vogelmishandeling moet toch wel de ganzenfok zijn.
Foie Gras van ganzen of eenden
Volgens Wikipedia wordt een eendenlever vetgemest tot 300 gram, en die van een gans tot 400 gram. Wat 6 tot 10 keer zoveel als dat van een gezond dier. De lever van een niet vetgemeste gans weegt ongeveer 100 gram en is roodbruin van kleur. Terwijl een lever van een vetgemeste gans wel tot 1 kilo kan wegen en is meer roze van kleur. Dit vetmesten gebeurt met behulp van een trechter, onder dwang (bron).
Een minimum lichtpuntje, in Nederland worden ganzen en eenden weliswaar gehouden maar is het dwangmatig voeren verboden. Daar staat tegenover dat Nederland, als klein land in absolute getallen, op de 7e plaats staat van de grootste afnemers van foie gras. De dierenmishandeling is dus uitbesteed.
Je kunt je daarom afvragen wie in onze voedselpyramida het roofdier is? Of beter gezegd, ik hoef me dat niet af te vragen. Ik weet het antwoord al.
Meer natuur
Is de luipaard het best bewaarde geheim van Rajasthan?
De luipaard in Rajasthan is een bedreigde diersoort, in het gebied rond het Jawai reservoir leven nog vijftig exemplaren. Tijdens een safari kun je het dier in het echt zien.
De wolf komt eraan
De grijze wolf is weer terug in West-Europa. We zoeken de sporen van de wolf met Biosphere Expeditions in de Duitse bossen.
Caminito del Rey, sensationeel ongevaarlijk
Het sensationele Caminito del Rey, oftewel het Koningspad ligt in de provincie Malaga, in het zuiden van Malaga. Het pad is spectaculair, maar volkomen veilig. Mensen met hoogtevrees kunnen het beter mijden.
Edelherten in de bronst spotten in de Weerterbossen
Spot burlende edelherten in het Limburgse Weerterbos. Het geluid is oorverdovend, de bokken indrukwekkend met hun veeltakkig gewei.
Het lijkt wel Sodom en Gomorra bij mij in de buurt
Ontdek hoe mooi de natuur in en rond Cambridge is met veel groen, water en dieren. Vogels, vossen, otters, dassen, vlinders en slangen.