Sierra Nevada skilift kabelbaan

Sierra Nevada wintersport Spanje

Mijn eerste skitrip naar de Sierra Nevada (Granada, Spanje) was meteen bijna mijn laatste geweest. Het was er druk, druk en had ik al gezegd dat het er druk was? Files voor de parkeergarage, rijen bij het huren van skispullen, bij de automaten voor de skipas en vervolgens nog eens bij de liften.

Eindelijk op de overvolle pistes aangekomen was het lunchtijd en ja hoor, enorme rijen bij het restaurant. Niet alleen was het eten koud, veel te duur, het was ook nog eens blehh.

Prijzen skiën Sierra Nevada

Kortom er zijn volgens mij betere manieren te verzinnen om teveel geld uit te geven voor het hebben van geen plezier. Want dat is het ook nog eens een keer, het is niet goedkoop zo’n dagje op de lange latten. Reken al gauw op honderdvijftig euro per persoon per dag: dat is voor de skipas (±€ 48.00), overnachting, het huren van de spullen (± € 25), het eten (wat de gek er voor geeft) en de reis (benzine/bus).

Alleen heb ik het niet altijd voor het zeggen. De huisgenoten wilden terug en daarna nog een keer. Het is binnenkort alweer ons vijfde skiseizoen hier en ja inmiddels heb ik het naar mijn zin. Is er sindsdien iets wezenlijks veranderd op de pistes? Nou nee. We zitten nog altijd vast aan de veel te drukke schoolvakanties en weekenden door onze schoolgaande kinderen.

Maar intussen kennen we de weg en dat scheelt veel. Het skiseizoen staat weer voor de deur. De skipistes openen op 30 november als het weer meewerkt. De eerste sneeuw is al gevallen en de sneeuwkanonnen zijn volop aan het werk. 

 

skidorp Sierra Nevada

Tien tips voor skiplezier in de bergen van Granada

Dus voor wat het waard is, hierbij mijn adviezen voor stressvrij skiplezier op de pistes van de Sierra Nevada, tijdens het hoogseizoen.

1. Begin je skitrip op tijd

Kom op tijd, dus zorg dat je voor negens uur ’s ochtends bij de parkeergarage bent in Pradollano (het skidorp). Sta op om 5.30 uur als het moet, echt het is het waard. Als je onderstaande raad volgt, sta je zo op de piste.  Kom je na tien uur dan ben je een paar uur kwijt met in de rij staan. De liften gaan om 9.00 uur open, veel eerder komen heeft dus geen zin.

2. Bestel je skipas online

De eerste keer moet je nog in de rij staan om deze op te halen, maar daarna kun je deze via het internet opladen. Dat scheelt een hoop wachten. Want op drukke dagen, kan de wachttijd voor de ticketmachines oplopen tot een half uur of langer.

3. Controleer het weer

Voordat je boekt, controleer het weer via eltiempo.es. Let vooral op de windverwachting, bij harde wind (> 40 km/u) worden de hoge pistes gesloten. Dit zorgt voor aanzienlijk drukte  in het lager gelegen gedeelte.

4. Plan je dag

Laat als het niveau het toelaat de pistes in het dal links liggen. De beste pistes  liggen vanaf de hoogste top links (Veleta) en rechts (Laguna) gezien vanuit het aankomstpunt bij de gondola’s. Hier liggen de rode en zwarte pistes, deze zijn relatief rustig en de sneeuw is meestal goed.

5. Lunch bij een van de kleinere restaurants

Vermijd als het even kan de restaurants bij de skistations. Het is er druk en duur.

Het restaurant Alfombra Montebajo bij de stoeltjeslift van Monachil heeft een zonneterras en redelijk goed (maar nog altijd te duur) eten. De tosti’s, de pizza’s en hamburgers zijn oké. De koffie, warme chocomelk en glühwein zijn altijd lekker.

6. Ga vroeg lunchen

Dus probeer rond 12.00 uur te gaan. Zo blijf je de drukte voor. Als je na twee uur gaat, doe je dat tegelijkertijd met de rest van skiënd Spanje.

7. Zorg voor sterke zonnebrandcrème

Spf +50 is echt niet overdreven. Het doorgaans mooie weer in combinatie met de hoogte, de zuidelijke ligging en de weerkaatsing van de zon in de sneeuw maakt dat je heel snel verbrandt.

8. Controleer je banden

Vooral als je uit het noorden komt, is de kans op vorst aan de grond groot, winterbanden zijn dan een goed idee. Bij sneeuw houdt de politie je tegen als de auto geen sneeuwkettingen heeft. Dat betekent dat je vast zit in Granada op weg naar het skigebied of niet terug naar beneden kunt.

9. Hou rekening met de hoogte

De hoogste pistes liggen boven de 3000 meter. Je moet waarschijnlijk even acclimatiseren. Door de hoogte en droogte (verwarming) heb ik ’s avonds vaak hoofdpijn op de hotelkamer. Een paracetamol doet wonderen en het drinken van veel water wil ook wel helpen.

10. Overnachten in het skigebied

Hotels in Pradollano zijn er in verschillende prijsklassen:

  • Van eenvoudige, maar betaalbare accommodatie (Montesol Arttyco)
  • Tot belachelijk duur (Vincci Rumaykiyya 5*).
  • Voor een langere periode kun je ook overwegen om een vakantiehuis in de Sierra Nevada te huren.
  • We verbleven ook enkele keren bij Hotel Maribel, deze ligt aan de piste. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op het dal en de pistes.

 

 

Meer Wintersport

Wintersport Sierra Nevada

PIN IT

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This